Verborgen suikers | Hoe herken je ze
Te veel suiker is slecht voor je. En we zijn blij dat het steeds vaker normaal gevonden wordt om te minderen met suiker. Steeds meer mensen eten suikervrij en worden zich bewuster van de gevaren. Maar is de suiker waar we ons zo op focussen wel de enige suiker waar we voor moeten oppassen?
Wat is suiker?
De witte korreltjes of vierkante klontjes die we direct voor ons zien bij de gedachte aan suiker wordt saccharose genoemd. Suiker is eigenlijk een verzamelnaam voor simpele koolhydraten met een zoete smaak.
Fructose is de suiker die het meest gebruikt wordt om producten te zoeten. Deze suiker is bijna twee maal zo zoet als normale suiker (succharose) en wordt verwerkt in heel veel producten onder de naam: ‘glucose-fructosestroop‘. Deze suikervorm wordt door zijn simpele structuur enorm snel in de bloedbaan opgenomen of wordt door de lever direct omgezet in vet. Twee zeer ongezonde gevolgen voor ons lichaam. Glucose-fructosestroop wordt al meerdere jaren in verband gebracht met diabetes type 2, overgewicht en hart en vaatziekten.
Welke producten bevatten glucose-fructosestroop?
Je zult het niet snel geloven maar deze suiker wordt aan heel veel producten toegevoegd. Waarom, vraag je je dan af. Het is toch helemaal niet nodig?!? Dat vinden wij uiteraard ook. Onze theorie over waarom ze het toevoegen is als volgt:
Stel, er zijn drie fabrikanten van voorverpakte beenham. Een fabrikant komt met het idee om suiker toe te voegen aan z’n ham. Want suiker vinden we lekker en de ham gaan we hierdoor lekkerder vinden. De fabrikant ziet zijn verkoop omhoog schieten en de andere fabrikanten zien de verkopen dalen. De andere fabrikanten zijn verplicht om ook de suiker aan hun ham toe te voegen willen ze het product blijven verkopen. Zo gebeurt het met steeds meer voedingsmiddelen. De hoeveelheid suiker wordt op deze manier ook steeds verhoogd. Als één fabrikant het doet, volgt de rest. Helaas zijn er geen wettelijke richtlijnen voor de hoeveelheid suiker die er aan een product mag worden toegevoegd.
Waar zit Glucose-fructosestroop in:
In eigenlijk alle productgroepen zitten ze verwerkt. Het is een te lange lijst om op te noemen. Van gezond ogende maaltijdsalades tot voorverpakte vleeswaren, crackers en brood, je verwacht het niet maar ze zitten er in. Uiteraard wordt glucose-fructose stroop veel gebruikt in frisdrank en andere zoette koek, chips en snacks.
Hoe vermijd ik verborgen suikers?
Simpel, neem voor de wekelijkse boodschappen eenmalig een half uur langer de tijd. Bekijk van ieder verpakt product dat je in je winkelwagentje legt het etiket met de ingrediëntenlijst en spoor de verborgen suikers op. Heb je ze gevonden, vergelijk het product eens met een ander merk, misschien worden ze hierin niet gebruikt of bedenk hoe je het gerecht of recept anders kunt bereiden. Natuurlijk kan je ook gewoon alle recepten maken van Voedzaam & Snel. Wij voegen nergens extra suiker aan toe en zullen vrijwel nooit pakjes, zakjes of ingrediënten gebruiken waar ze aan zijn toegevoegd.
De fabrikanten proberen het de kopers zo lastig mogelijk te maken, ze zetten daarom niet simpelweg alleen ‘suiker’ neer op de ingrediëntenlijst. De verborgen suikers kunnen als volgt omschreven worden:
Download en print deze handige Suiker Stop Pas! Klik Hier
Pas op voor claims over suiker
De verpakking van een product wil je graag doen laten geloven dat er weinig tot geen suiker in zit. Bekijk altijd de ingrediëntenlijst! Hoewel er in Nederland geen onwaarheden op de verpakkingen mogen staan, worden toch slimme trucks bedacht om de consument te verleiden. Suikerarm betekent bijvoorbeeld dat er per 100 gram, 5 gram suiker in het product mag zitten! Niet bepaald suikerarm lijkt mij … De claim suikervrij mag gebruikt worden als er per 100 gram van het product, niet meer dan 0,5 gram suiker in zit. En dan de veel gebruikte claim: geen toegevoegde suikers. Dit is een misleidende. Ze voegen dus niet een directe suikerstof toe, maar ze mogen wel bijvoorbeeld fruit uit concentraat gebruiken. Fruit uit concentraat kan soms voor wel 70% uit suiker bestaan! Laat je dus niet misleiden door mooie teksten op de voorkant van de verpakking. Check altijd de ingrediëntenlijst op de achterkant van de verpakking om er zeker van te zijn.
Goed om te weten! Sinds kort probeer ik ook zo min mogelijk (producten met) suiker te eten. Maar omdat ik echt een zoetekauw ben, vervang ik de suiker soms door biologische honing of ahornsiroop als ik zin heb in iets zoets. Is dit dan nog steeds zo slecht? En hebben jullie misschien nog andere gezonde alternatieven voor suiker.
Hoi Kim,
Ik ga binnenkort een leuk artikel schrijven over de zgn ‘gezonde suikers’. Deze bestaan namelijk helemaal niet. Voor je lichaam zijn ze allemaal hetzelfde en worden ze afgebroken tot glucose om vervolgens je bloedsuikerspiegel te laten stijgen. Dus honig, agave, ahorn, etc zijn net zo slecht als kristalsuiker. De uitdaging zit hem dus in het leren waarderen van voeding waar minder suiker in zit. Dit is een langdurig proces dat niet van de een op de andere dag gebeurd is. Mocht je echt niet zonder de suiker kunnen, gebruik dan het liefst fruit. Dan voeg je naast de suiker ook vitamines mineralen en vezels toe.
Goed artikel!