Salade in een potje
Salade in een potje of op z’n engels ‘salad in a jar’. Een super handige, leuke maar vooral een gezonde manier om dagelijks je extra portie vitamines en mineralen binnen te krijgen. Een salade in een potje bespaart je veel tijd. Schudden voor gebruik!
Waarom een salade in een potje
Lunchen met een stevige salade is wat wij graag doen en adviseren aan onze lezers. Als je de voedingsstoffen van een salade vergelijkt met die van een boterham met kaas dan bevat de salade 10 keer meer verschillende vitamines en mineralen. Dat is ook niet gek als je de verschillende gezonde ingrediënten goed bekijkt. Onze salades bevatten bijna altijd verse groente, sla, noten en fruit. Stuk voor stuk ingrediënten met een rijk assortiment aan belangrijke stoffen die ons lichaam helpen gezond te blijven.
Er hangt alleen een klein nadeel aan: tijd. Het maken van een salade duurt toch wat langer dan het beleggen van een boterham. En omdat we ’s ochtends graag zo lang mogelijk in ons bed willen blijven liggen, blijft er meestal niet veel tijd over. Een salade in een potje kan hierbij uitkomst bieden. De salade kun je van te voren voor drie dagen maken. Plaats het deksel op de pot en bewaar de salades in de koelkast. Omdat je het potje zo vol mogelijk stopt is er een minimale hoeveelheid zuurstof aanwezig in het potje. De voedingsstoffen zullen hierdoor vrijwel allemaal bewaard blijven. Je hebt zo drie kant en klare super gezonde lunch maaltijden voor het grijpen in je koelkast staan. Zo kun je ’s ochtends nóg langer in bed blijven liggen ;-)
Salade in een potje voorbereiden
Voor het maken van een salade in een potje heb je niet meer dan drie leuke potjes met deksel nodig (en de ingrediënten natuurlijk). De potjes hebben we hier besteld. Een inhoud van ongeveer 0,5 tot 0,6 liter is voldoende om een flinke salade in kwijt te kunnen. Spoel de potjes voordat je ze voor het eerst gaat gebruiken even om.
Salade in een potje bereiden
Het bereiden van een salade in een potje is makkelijk en snel gebeurd. omdat je de salades meerdere dagen in je koelkast wilt kunnen bewaren, zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.
Begin met de dressing
Omdat we graag een dressing willen gebruiken is de volgorde van de ingrediënten voor een salade in een potje erg belangrijk. We willen niet dat de dressing al in aanraking komt met de sla, noten en bladgroente. Die worden daar slap en snotterig van. We starten daarom op de bodem van het potje met de dressing. Zorg er altijd voor dat de ingrediënten die in de dressing komen te liggen van zichzelf veel vocht bevattenen en daardoor weinig vocht opnemen. Komkommer, tomaat of paprika zijn goede voorbeelden. Maar ook geblancheerde broccoli of wortel werkt goed. Deze vochtige ingrediënten behouden hun smaak en vorm goed als ze langere tijd in de dressing liggen.
Vervolgens de stevige ingrediënten
Bovenop de dressing en de natte ingrediënten komen de noten, het fruit of wat granen. Deze kunnen niet zo goed tegen vocht, we plaatsen ze daarom wat hoger in het potje.
Sluit af met de bladgroente of sla
Deze ingrediënten vullen het laatste stukje van je salade in een potje. We stoppen ze er als laatste in omdat het proppen wordt. Stop er zoveel als mogelijk in en draai de deksel erop. Je salade in een potje is nu klaar voor gebruik. Bewaar de potjes in de koelkast.
Je salade in een potje opeten (Schudden voor gebruik)
Dit is het leukste gedeelte en kan op twee manieren gebeuren.
1. Je kunt de salade direct uit het potje eten. Laat je salade in een potje dan wel voordat je hem gaat eten eerst een paar seconden ondersteboven staan. Zo komt de dressing goed bij alle andere ingrediënten. Het zorgt er ook voor dat alles een beetje slinkt en glibberig wordt door de dressing. Zo kun je het goed schudden. Wel de deksel op het potje houden natuurlijk ;-)
2. Je salade in een potje op een bord of schaaltje leegmaken en dan opeten. Schud de salade uit je potje. De ingrediënten komen in de juiste volgorde op je bord terecht. De dressing als laatste. Je kunt de salade ook eerst schudden en dan op een bord doen.
Salade in een potje recepten
Een stukje naar beneden vind je het recept dat we voor deze salade in een potje hebben gebruikt. Het recept is goed om drie potjes te vullen. Ik weet zeker dat we snel nog meer leuke recepten voor salades in een potje gaan bedenken. Wil je geen recepten van ons missen? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief. [wysija_form id=”3″]
Salade in een potje
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 6 el Olijfolie
- 50 gr Quinoa
- 150 gr Komkommer - ½
- 1 Rode paprika
- 200 gr Wortel
- 1 tl Kaneel
- 50 gr Amandelen
- 100 gr Blauwe bessen
- 100 gr Verse spinazie
- Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
- Bereid de quinoa zoals op de verpakking wordt aangegeven, voeg zodra deze klaar is de kaneel toe en schep er doorheen
- Schenk per potje 2 eetlepels olijfolie op de bodem
- Voeg hier wat peper en zout aan toe
- Snijd de komkommer in blokjes en verdeel
- Snijd de paprika in blokjes en verdeel
- Snijd de wortel in schijfjes en verdeel
- Verdeel de quinoa over de drie potjes, dan de amandelen en vervolgens de bosbessen
- Vul nu de resterende ruimte op met verse spinazie
- Draai de deksels er op en plaats in de koelkast
Deze salade ziet er heerlijk uit!!! Ik ben hem nu aan het maken :) Maar ik vraag me wel af of dit recept echt maar voor 1 persoon is, want het lijkt zo veel?
Hoelang kan je dit bewaren?
Je kunt het twee tot drie dagen van tevoren maken. Als je de vloeistof goed onderin houdt dan blijft alles lekker knapperig. Wel in de koelkast bewaren.
lijkt me heerlijk ! Ga het zeker maken !
Mieke je kunt blauwe bessen uit de vriezer gebruiken.
Heb even een vraag kunnen jullie ook de hoeveelheid koolhydraten erbij zetten
Hoi Thea,
Deze salade bevat weinig koolhydraten. De meeste zullen zitten in de quinoa, de wortelen en de bosbessen. De exacte hoeveelheid is lastig uit te rekenen. We willen onze recepten vooral richten op de zo groot mogelijke variatie aan belangrijke vitamines en mineralen.
Hallo,
Het lijkt me een erg lekker en makkelijk gerecht. Maar bosbessen zijn op dit moment vers niet zo goed te verkrijgen. Heb je hier nog tips voor?
Hoi Mieke,
Het beste kun je kiezen voor fruit dat nog een schilletje heeft. Dat kun je langer bewaren. Als je een appel of een banaan in stukjes gaat snijden dan worden ze bruin. Een alternatief voor de bosbessen zouden bijvoorbeeld partjes mandarijn kunnen zijn.
Wat een leuk idee!! Ga ik zeker doen. Ik vroeg me alleen af waar ik de kaneel moet toevoegen
Opes ;-) Ik heb het gelijk aangepast. De kaneel doe je door de quinoa. Veel plezier bij het maken en alvast eet smakelijk!