Moestuin | Deel 1 | Opkweken
En dan moet het toch echt gaan gebeuren. Alles begint met het opkweken van de plantjes. De kweekbakjes heb ik uit het stof gehaald en klaar gemaakt voor de zaadjes. Inmiddels hebben we behoorlijk wat zaden verzamelt. Deze kopen we gewoon bij de Lidl, ik heb er ook wat gekregen en natuurlijk de moestuinbakjes van de AH. Er zijn ook verschillende websites waar je zaden kunt bestellen.
Op de zakjes staat aangegeven welke groente of kruiden er vanaf maart gekweekt kunnen worden. We hebben ons hier aan gehouden omdat we anders in de problemen komen zodra het de moestuin in moet. We hebben nu de volgende groenten en kruiden gezaaid:
- Dille
- Tijm
- Rozemarijn
- Peterselie
- Basilicum
- Courgette
- Aubergine
- Tomaat
- Mais
Omdat we nu iets meer ervaring hebben in vergelijking tot vorig jaar hebben we gekozen voor minder plantjes maar wel meer verschillende. Vorig jaar zaten we bijvoorbeeld opgescheept met tien tomatenplanten. Ze waren ongeveer 50 cm groot toen ik ze (veel te dicht bij elkaar) in de tuin plantte. Vervolgens werden het allemaal planten van 2 meter hoog en kon ik ze onmogelijk goed verzorgen omdat het allemaal veel te dicht op elkaar stond. Ook oogsten was lastig, waardoor veel tomaten verloren gingen. Vandaar dat we nu dus minder plantjes per soort gebruiken. Ik wil nu proberen om twee tomatenplanten te kweken voor in de moestuin. Er zullen uit de kweekbakjes meer plantjes gaan groeien. Die geef ik weg als iemand ze wil hebben.
Ze verkochten afgelopen week bij de Lidl trouwens ook hulpmiddelen voor het beschermen van de moestuin. Vorig jaar had ik in het begin erg veel last van katten die graag hun behoefte doen in de gladgestreken aarde. Ik heb daar nu een net voor gekocht die ik over de aarde kan spannen zodat ze er niet op gaan lopen. Ik hoop dat het gaat werken.
De zaden hebben we geplant in zaai en stekgrond (van Pokon – verkrijgbaar bij tuincentra). Ook de potjes en kweekbakjes hebben we daar gekocht. Wat ik dit jaar ook anders heb gedaan, is gebruik maken van turfbakjes, die ik in de kasjes heb gezet. Dit leek me handiger dan de hele bak vullen met aarde, zoals ik dat vorig jaar deed. De worteltjes raakten snel in elkaar verstrikt waardoor bij het verpotten de helft het niet overleefde.
De kweekbakjes staan op een warme en zonnige plek in het raamkozijn. Naar verwachting gaan de courgettes als eerste opkomen. Hier heb ik er ook twee van gezaaid. Deze zouden volgens de beschrijving binnen 5 tot 10 dagen moeten opkomen. We wachten het af. Spannend ;-)
Dit is misschien een leuke site, om te bekijken, als je gaat moestuinieren
http://www.makkelijkemoestuin.nl/index
Dit is inderdaad een geweldig leuke site! Bedankt dat je dit hebt doorgegeven, hier wil ik wel mee aan de slag.
De beste en goedkoopste mest voor je moestuin is paardenmest. Heb je een kleine tuin ga dan met een paar dikke plastic zakken naar een manege en vraag of je er paardenmest in mag scheppen. Het geeft alle planten en bomen in je tuin een enorme boost.
Bovendien zou ik de courgette niet voorkweken maar deze eind april begin mei in de volle grond zetten met eventueel een transparant bakje eroverheen tegen de kou. Geeft veel sterkere planten. Wat nog leuker is, allebei proberen, genoeg zaadjes in een zakje.
Maar als ik ze pas begin mei ga zaaien in de volle grond, zijn de planten dan wel groot genoeg om courgettes te geven rond juli / augustus? Ik heb vorig jaar de planten voordat ze naar buiten gingen een week in een koude kamer gezet om ze te laten wennen…
Dure kweekbakjes zijn ook niet nodig, genoeg transparante bakjes die je krijgt waar je vlees, of fruit in zit. Een voor de aarde en een er op zijn kop erop als deksel, kost niets werkt perfect.
Wat een goede tips allemaal! Mn volgende zaaiingen ga ik in zelf gemaakt bakjes doen :-)
Als je last hebt van slakken of van katten in je moestuin is het handig om koffieprut in je tuin te doen.
Of de koffieprut van je senseo. De korreltjes gaan tussen de poten van de poes en dat vinden ze niet leuk en de slakken vinden de korrels te scherp en lopen naar de buren -:)
Als niet koffiedrinkers moeten we even bij de buurvrouw aanbellen om te vragen of ik haar koffieprut mag gebruiken dan :-)
Leuk idee om met de Moestuin-site te beginnen.
Misschien een leuke tip om geen “dure” stekgrond te hoeven kopen is het mengen van 2 delen potgrond met 1 deel zand.
Hoi Edith, bedankt voor de tip! Ik dacht eigenlijk dat er aan stekgrond bepaalde stoffen werden toegevoegd zodat de zaadjes beter zouden kiemen ofzo … Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Kan ik er gewoon zand doorheen mengen of moet het speciaal zand zijn?