3x zoete aardappelpuree
Zoete aardappel, wat ben je lekker! Je kunt ‘m koken, grillen, poffen op de BBQ, bakken, wokken en stampen tot een smeuïge puree. De zoete aardappel heeft van zichzelf een lekkere, lichtzoete smaak. Met deze 3x zoete aardappelpuree recepten voegen we nog wat extra smaak toe aan de puree waardoor het echt smullen is! Ga je voor zoete aardappelpuree met gebakken champignons en verse tijm, voor pittig-zoete aardappelpuree met kruidnagel en kaneel of voor fris-zoete aardappelpuree met crème fraîche, citroen en dille?
Zoete aardappel is fantastisch. En weet je waarom? Hij is voedzaam, lekker lang houdbaar en superlekker. Bewaar zoete aardappel op een droge plek en je hebt een fijne groente bij de hand die combineert in vele gerechten. En daarbij is het ook nog een topingrediënt voor babyrecepten. Zoete aardappelpuree is makkelijk te eten en de kans is groot dat je baby de zoetige smaak zal waarderen.
Zoete aardappel heeft onze voorkeur boven de gewone aardappel. In dit artikel kun je lezen waarom.
Zoete aardappelpuree maken
Zoete aardappelpuree is simpel om te maken: schil de aardappel(s), snijd ze in stukken, spoel ze even af en kook ze vervolgens in 7-10 minuten gaar. Giet de aardappels af, stamp ze tot puree en je bent klaar. Tenminste, als je voor plain aardappelpuree gaat.
Bekijk ook eens dit recept voor venkelstamppot met zoete aardappelpuree
Zoete aardappelpuree kruiden
Wellicht ken je de klassieke ingrediënten van normale aardappelpuree: een scheutje melk, nootmuskaat, peper, zout, klontje roomboter. Zoete aardappel heeft echter minder vocht nodig dan gewone aardappel. Het is al smeuïger van zichzelf. Daarbij vraagt zo’n exotische bataat toch om andere kruiden. Maar welke kruiden voeg je dan toe? De volgende drie puree van zoete aardappel recepten zijn wat ons betreft een super lekkere combi.
1. Zoete aardappelpuree met champignons en tijm
Ge-wel-dig lekker, deze zoete aardappelpuree met gebakken champignons, roomboter en verse tijm!
Zoete aardappelpuree met champignons en verse tijm
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 750 gr zoete aardappel
- 125 gr kastanje champignons
- 7 takjes verse tijm
- 2 klontjes roomboter
- peper - naar smaak
- zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes
- Spoel de zoete aardappelblokjes af en kook ze in 7 – 10 minuten gaar
- Snijd intussen de champignons in plakjes en bak ze zacht in een pan met een klontje roomboter
- Giet de aardappel af en stamp tot puree
- Voeg een klontje roomboter, de gebakken champignons en de blaadjes van 6 takjes tijm en peper en zout naar smaak toe en schep door elkaar
- Serveer de zoete aardappelpuree met de blaadjes van nog 2 takjes tijm
2. Zoete aardappelpuree met crème fraîche, dille en citroen
Deze zoete aardappelstamp gaat goed samen met een gerookt of gebakken visje. Denk aan een zalmforel of zeebaarsje.
Zoete aardappelpuree met crème fraîche, citroen en verse dille
Dit heb je nodig
- 750 gr zoete aardappel
- 4 el crème fraîche
- 1 el citroensap
- 9 takjes verse dille
- zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes
- Spoel de zoete aardappelblokjes af en kook ze in 7 – 10 minuten gaar
- Snijd de dille intussen fijn
- Giet de aardappel af en stamp tot puree
- Voeg de crème fraîche, citroensap, bijna alle dille en zeezout naar smaak toe en schep door elkaar
- Serveer de zoete aardappelpuree met de rest van de verse dille
3. Pittig-zoete aardappelpuree met kruidnagel en kaneel
Deze variant op zoete aardappelpuree past goed bij het najaar en de winter. De kruidnagel en kaneel voegen warmte toe en doen je denken aan gezellige avondjes bij een knapperend haardvuurtje.
Print Pittig-zoete aardappelpuree met kruidnagel en kaneel
Dit heb je nodig
- 750 gr zoete aardappel
- 1/2 rode peper
- 1 el olijfolie - extra vergine
- 1 snufje kruidnagel
- 1/4 tl kaneel
- zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes
- Spoel de zoete aardappelblokjes af en kook ze in 7 – 10 minuten gaar
- Snijd intussen de rode peper fijn
- Giet de aardappel af en stamp tot puree
- Voeg de olijfolie, peper, kruidnagel, kaneel en zeezout naar smaak toe en schep door elkaar