Baba ganoush recept | zelf maken
Baba ganoush is een spread van geroosterde aubergines. Het is een auberginesalade die vooral bekend is uit de Libanese en Syrische keuken en wordt veelal gebruikt als dip en geserveerd naast hummus en pikante yoghurt. Heb jij baba ganoush al eens geproefd?
Je kunt het in de supermarkt kopen, maar het is nog lekkerder als je het zelf maakt en als je de aubergines boven houtskool grilt. Doordat de schil het vruchtvlees beschermd, heb je er vrijwel geen omkijken naar. Na een klein uurtje (en een paar keer omdraaien) is het vruchtvlees superzacht geworden en heerlijk van smaak. Het vruchtvlees pureer en meng je vervolgens met de andere ingredienten en dan krijg je die verrukkelijke aubergine dip.
Tip: ga je barbecuen? Koop naast alles wat je al van plan was, 3 aubergines. Als je klaar bent met bbq-en, hebben de kolen meestal nog wel wat warmte over om de aubergines te grillen. Het is niet erg als ze er langer op moeten liggen dan in dit recept, als het vruchtvlees maar lekker zacht wordt. Zo heb je na een leuke bbq avond de volgende dag ook nog iets heel lekkers: homemade baba ganoush!
Hoe schrijf je baba ganoush?
Baba anoesch, baba anousch, baba ganoesch, baba ganoesch, baba ghanoesch, baba ghanousch, baba ganoush, baba anoush … hoe schrijf je dat nou eigenlijk? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet 100% zeker durf te zeggen. Op de verpakking in de supermarkt staat baba anoesch, maar online zien we vrijwel overal baba ganoush gespeld staan. Jamie Oliver schrijft het ook zo! Ben jij een kenner en weet je precies hoe je de echte naam voor deze auberginesalade schrijft? Laat het ons weten!
Hoe maak je goede baba ganoush:
- koop mannetjes aubergines! Vrouwtjes hebben namelijk veel meer zaadjes in hun vruchtvlees. Bekijk de onderkant van de aubergine, de puntjes zijn mannetjes, de holletjes vrouwtjes
- prik de aubergines in op een paar plekken
- rooster ze op de bbq totdat ze superzacht zijn (heb je een kamado BBQ, houd dan een temperatuur van 160 graden aan)
- laat de aubergines 10 min in een afgesloten bakje doorstomen
- laat de aubergines even afkoelen en snijd de schil open
- schep het vruchtvlees uit de schil en laat dit even uitlekken
- pureer het vruchtvlees grof en voeg een klein beetje citroensap, extra vergine olijfolie toe (tip: je kunt ook nog 2 el Griekse yoghurt toevoegen)
- laat de puree afkoelen in de koelkast en voeg daarna pas de kruiden toe, dit mag ook de volgende dag zijn: knoflook (tip, rook de knoflook ook op de bbq), zeezout, een klein beetje gerookt paprikapoeder, komijnzaad en tahin
- even proeven en serveren met verse koriander (of peterselie) en nog een klein beetje paprikapoeder voor de looks en je baba ganousch is klaar!
Baba ganoush gezond
Is baba ganoush gezond? Jazeker! Aubergine is rijk aan vitaminen en mineralen en bevat bijzonder veel vezels. Door het toevoegen van de tahin zorg je voor mooie onverzadigde vetten.
Baba ganoush recept | zelf maken
Dit heb je nodig
- 3 aubergine
- 1 el citroensap
- 1 el extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook
- 1 tl tahin
- 1 tl komijnpoeder
- 1/4 tl gerookte paprikapoeder - + extra voor garnering
- zeezout - naar smaak
- 3 takjes koriander - voor garnering
Zo maak je het
- steek de bbq aan
- was de aubergines en prik ze in op een paar plekken
- rooster ze op de bbq totdat ze superzacht zijn (heb je een kamado BBQ, houd dan een temperatuur van 160 graden aan)
- snijd intussen de koriander grof en haal de knoflook door een knoflookpers
- laat de aubergines 10 min in een afgesloten bakje doorstomen
- laat de aubergines even afkoelen en snijd de schil open
- schep het vruchtvlees uit de schil en laat dit even uitlekken
- pureer het vruchtvlees grof en voeg het citroensap en de extra vergine olijfolie toe (tip: je kunt ook nog 2 el Griekse yoghurt toevoegen)
- laat de puree afkoelen in de koelkast en voeg daarna pas de kruiden toe, dit mag ook de volgende dag zijn: voeg de knoflook (tip, rook de knoflook ook op de bbq), de tahin, het komijnpoeder, gerookt paprikapoeder, en zeezout naar smaak toe
- proef de baba ganoush, is hij goed op smaak?
- schep de aubergine salade in een leuk schaaltje en doe er een beetje vers gesneden koriander en gerookt paprikapoeder op
Tip
Tijdens het fotograferen van dit recept liep Ella ook vrolijk door de tuin. Nog even op de foto met mama!
Ik heb geen bbq, kan ik de aubergine ook grillen in de oven, of in de grillpan?
Hoi Alida,
De oven werkt dan het beste. Hoe lang de aubergines er precies in moeten durf ik niet te zeggen. Ik zou de oven op 200 graden zetten en dan regelmatig even gaan kijken. Als de aubergine er uit gaat zien als op de foto (helemaal gerimpeld) dan is hij klaar om gebruikt te gaan worden.
Het lukt mij niet om een recept te printen waar ligt dat aan?
Wat gebeurt er als je op de print-knop klikt? Dan zou op een nieuwe pagina het recept in zwart-wit getoond moeten worden. En dan kun je printen vanuit je browser. Of door op ctr+P te klikken op je toetsenbord.