Foe yong hai
Foe yong hai is in de basis helemaal geen verkeerd gerecht. De hoofdingrediënten zijn ei en groente, lekker voedzaam! Nu zou ik toch niet aanraden om snel naar de afhaal Chinees te rennen. Want deze Voedzaam & Snel variant van Foe yong hai is een stuk verantwoorder. We voegen meer groente toe, er gaat geen suiker in de saus en je weet zeker dat jouw zelf gemaakte Foe yong hai geen ve-tsin bevat – een smaakversterker (mononatriumglutamaat of E621) dat veel wordt gebruikt in de Chinese keuken.
Ik raakte geïnspireerd om dit recept te maken doordat het op de radio over Chinese restaurants ging. Veel gerechten die wij hier bij de Chinees kopen, zul je nooit vinden als je in China bent, of het smaakt heel anders. Een van die gerechten is Foe yong hai, het is speciaal ontwikkeld voor Nederlanders. In de jaren 40 en 50 keerden Nederlanders terug uit Nederlands-Indië. Geïnspireerd op de Oosterse gerechten die ze daar aten, werd een variant ontwikkeld speciaal voor de Nederlanders. Het schijnt dat onze Foe yong hai geïnspireerd is op een recept uit Shanghai: plakjes ei van opgeklopt eiwit en reepjes ham. Dan vind ik het wel een goede toevoeging, al die groente erbij! :-)
Weet je waarom je altijd zo veel krijgt als je Chinees bestelt? In Aziatische landen is het onbeleefd om je bord leeg te eten, dan zou het niet genoeg geweest zijn en dat is een belediging voor de kok. Wij hebben één keer in Hong Kong gegeten, toen we daar een lange tussenstop hadden en precies de stad in konden om een hapje te eten. Dat was echt superlekker en smaakte alles behalve de afhaal Chinees die we hier kennen!
Foe yong hai
Dit heb je nodig
- 1 Ui
- 2 klontjes Roomboter
- 200 ml Water
- 400 gr Tomaten - uit blik
- 1 teen Knoflook
- 50 ml Appelazijn
- 1 Avocado
- 50 gr Champignons
- 75 gr Wortel
- 1 Gele paprika
- 1 Rode paprika
- 1/2 Prei
- 10 gr Bamboescheuten
- 50 gr Bimi
- 1 handje Taugé
- 6 Eieren
- Grove peper en zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Snipper de ui en fruit hem in een steelpannetje met een klontje roomboter
- Voeg het water, de tomaten uit blik toe, pel de knoflook, haal door de knoflookpers en voeg ook toe
- Laat de saus 10-15 minuten zachtjes pruttelen zonder deksel
- Snijd alle groenten voor de omelet: de champignons in plakjes, rasp de wortel, snijd de paprika's in dunne reepjes, de prei in ringen, de bamboescheuten fijn en de bimi in stukjes, alleen de taugé hoef je niet te snijden :-)
- Bak de groenten 5 minuten in een koekenpan met een klontje roomboter
- Snijd ondertussen de avocado doormidden tot aan de pit, lepel het vruchtvlees eruit en prak dit fijn een schaaltje, kluts de appelazijn erdoor en roer dit door de saus. Laat de saus nog 5 minuten zachtjes koken
- Kluts de eieren, voeg peper en zout toe en giet het eimengsel over de groenten
- Laat stollen en schep af en toe door, zodat je grove stukken omelet met lekker veel groente krijgt
- Pureer de saus met een staafmixer
- Schep de Foe yong hai op de borden en giet er een beetje van de rode saus overheen
Net het recept gemaakt. De foe yong hai was erg lekker, maar ik vond de saus te zuur. 50ml appelazijn was misschien wat te veel?
Oei… misschien wel, ik ga even aan Jennifer vragen of ze er naar wil kijken :-)
Dit was écht smullen! Heerlijk om weer eens ” Chinees ” te eten , maar dan helemaal gezond.
Lekker he! Wij vonden het ook een heerlijk recept.
Wat voor saus moet het zijn? Ik vind foe yong hai erg lekker, dus zeker een reden om deze een keer te maken ☺