Gepofte zoete aardappel van de BBQ met bieslook-yoghurt sausje
De gepofte zoete aardappel is een succesnummer voor bij de BBQ en altijd inzetbaar. Ben je bang dat je te weinig in huis hebt gehaald voor je barbecue avond? Neem wat zoete aardappels mee. Ze zijn vrij lang houdbaar op een koele en droge plek, dus het is niet erg als ze niet op gaan. Maar zodra je deze gepofte zoete aardappels een keer hebt gemaakt, gaan ze van ‘extra voor als je te weinig hebt ingekocht’ (wat iedere keer toch weer niet het geval is) naar: die zoete aardappels moeten erbij!
We poffen de zoete aardappels op een Big Green Egg. Dat is een kamado BBQ die je met gebruik van een convEGGtor (hitteschild) om kunt toveren tot oven. Gebruik altijd houtskool van goede kwaliteit (geen briketten) en natuurlijke aanmaakblokjes, want beide beïnvloeden de smaak van je gepofte zoete aardappel.
Het voordeel van zoete aardappels poffen op de BBQ is dat je er vrijwel geen omkijken naar hebt. Je legt ze er gewoon met schil en al op en hoeft alleen maar te wachten (ongeveer een uurtje, afhankelijk van de dikte van de aardappels) tot ze superzacht en gaar zijn. Het zachte vruchtvlees is dan lekker zoet mét dat lekkere grillsmaakje. Een sausje is niet nodig, maar wel lekker. Daarom hebben we er gelijk een bieslook-yoghurt sausje bij gemaakt.
Gepofte zoete aardappel van de BBQ met bieslook-yoghurt sausje
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 4 zoete aardappels
- 10 el volle yoghurt
- 1 teen knoflook
- 1 el citroensap
- 10 gr platte peterselie - vers
- 25 gr bieslook - vers
- 7 gr krulpeterselie - vers
- peper en zeezout - naar smaak
Zo maak je het
- Steek de houtskool in de kamado barbecue aan en verwarm met convEGGtor (hitteschild, waardoor je indirect kunt verwarmen, net als een oven) en rooster naar 200°.
- Leg de zoete aardappels op het rooster en laat ze in een uur tijd gaar poffen. Draai ze tussendoor even om. De exacte tijd hangt af van de grootte van de aardappels. Het vruchtvlees moet goed zacht aanvoelen als je tegen de schil drukt.
- Maak intussen de bieslook-yoghurtsaus: Doe de yoghurt in een schaaltje, pers een teen knoflook uit en voeg toe, voeg ook de citroensap toe en roer door elkaar.
- Snijd de platte peterselie en de bieslook grof en roer door de yoghurt.
- Voeg peper en zout naar smaak toe en bewaar de bieslook-yoghurtsaus in de koelkast.
- Snijd de krulpeterselie grof. Laat de zoete aardappels even afkoelen, snijd ze doormidden en serveer ze met een schep bieslook-yoghurtsaus en de krulpeterselie.