Knapperige groentefriet
Iedereen kent friet van aardappelen, vooral kinderen zijn er dol op. Maar wist je dat je ook friet van groente kunt maken? Ze schijnen ook in het vriesvak in de supermarkt te liggen, maar die bestaan vooral uit witte bonen en mais en gaan gewoon de frituurpan in. In dit recept maken we zelf verse groentefriet die we bereiden in de oven. Gezonde friet, het bestaat en het is heerlijk!
Groentefriet zelf maken
Als je groentefriet zelf maakt, dan weet je precies wat erin gaat. Wij gebruiken winterpeen en pastinaak. Twee heerlijke gezonde groentes die de groentefriet een heerlijke smaak geven. Wij vinden vooral de pastinaak heerlijk, het smaak een beetje zoetig. We snijden de groente in friet-formaat, dat kun je bijna zien als iets om kinderen voor de gek te houden, maar het ziet er super leuk uit! Wij vinden deze groentefriet echt heel lekker en we gaan ze binnenkort testen op onze neefjes en nichtjes :-)
We blancheren de groentefriet kort, zodat ze knapperig blijven en scheppen ze daarna door een geklutst ei en vervolgens door een mengsel van kokosmeel, amandelen en kruiden. Dit geeft de groentefriet een knapperig korstje en een heerlijke smaak. Je hoeft geen zout meer over deze groentefriet te strooien en het smaakt heerlijk met een beetje mayonaise, ketchup of een ander zelf gemaakt sausje. Als bijgerecht is dit recept voor groentefriet goed voor 4 personen.
Groentefriet is gezonder dan patat
Nederlanders eten gemiddeld 10 kilo friet per persoon per jaar, dat zijn ongeveer een half miljoen frietjes! Nu halen wij dat aantal bij lange na niet, een goede verse zak patat eten wij maar heel af en toe, als een uitstapje. Maar er zijn mensen die elke week friet op het menu hebben staan! Als je een zak friet zo nu en dan vervangt door deze gezonde groentefriet, dan krijg je met die maaltijd in een keer heel veel meer goede voedingsstoffen binnen, dan met een zak normale gefrituurde friet. Pastinaak bevat de vitamines C, B1, B2, B6 en de mineralen calcium, natrium, kalium, fosfor en ijzer. Winterpeen bevat de vitamines A, B1, B2, B6, B11, C en de mineralen kalium, natrium, calcium, fosfor, magnesium, ijzer, koper en zink. Het knapperige korstje maken we bovendien ook van gezonde ingrediënten: ei, amandelen, knoflook en kokosmeel.
Knapperige groentefriet
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 300 gr Pastinaak
- 350 gr Winterpeen
- 2 Eieren
- 35 gr Kokosmeel
- 30 gr Amandelen
- 1 teen Knoflook
- 1/3 tl Zout
- 1/3 tl Peper
- 1/3 tl Paprikapoeder
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Vul de waterkoker en zet aan
- Schil de winterpeen en de pastinaak
- Snijd er frietjes van
- Giet het kokende water in een pan en kook de groente 3 minuten (blancheren)
- Giet de groente af en laat ze afkoelen op een theedoek
- Vermaal de amandelen met de kokosmeel, een teentje knoflook, peper, zout en paprikapoeder in een keukenmachine, doe het mengsel in een schaal
- Kluts de eieren in een andere schaal, schep de groentefriet er doorheen en schep de groentefriet vervolgens in de andere schaal met het amandelmengsel
- Leg de groentefriet op een bakplaat met bakpapier en plaats voor 30 - 35 minuten in de oven totdat de groentefriet een knapperig korstje heeft
Kan ik ze ook invriezen? Wanneer? Voor t blancheren? Erna? Met kruiden? Heb grote knollen en wil ze niet weggooien.
Alvast bedankt voor de reactie,
gr Anja
Hoi Anja,
Je kunt de frietjes het beste invriezen na het blancheren.
Groetjes, Jennifer
“Nederlanders eten gemiddeld 10 kilo friet per persoon per jaar, dat zijn ongeveer een half miljoen frietjes!“
Een half miljoen per persoon zou 1370 per pag zijn. Dat lijkt mij wat veel. Als het om de hele bevolking gaat dan is het 0.03 frietjes per persoon per jaar wat weinig…
Hi Matthijs. Wat ik schrijf klopt van geen kanten natuurlijk. Uit 10 kilo friet zijn geen 500.000 frietjes te halen. (of ze moeten heel erg klein zijn) De 10 kilo klopt(te) overigens wel. Inmiddels eten we gemiddeld 10,4 kilo friet per persoon per jaar. (RIVM)
Groeten,
Sven
Helaas zijn mijn groentefrieten veranderd in een soort kruidige omelet… Wat heb ik fout gedaan? Teveel ei?
Kokos meel is dat te koop of moet ik kokosrasp fijn malen
Ik ga deze frietjes zeker maken ziet er lekker uit en gezonder dan echte
hartelijk dank en gezonde groet Gerry
Hoi Gerry,
Kokosmeel is te koop bij de reformwinkel. G&W of de Tuinen bijvoorbeeld. Succes met het maken van het recept!
Groetjes,
Sven
Is er een speciale reden waarom je kokosmeel gebruikt?
Kan ik ook alleen Amandel meel gebruiken??
Groetjes van Machteld.