Koriander saus | lekker bij alles
Koriander, je houdt er van of niet. Ik ben dol op koriander met zijn frisse, citroenachtige smaak. Wat mij betreft kan het óveral bij. Bovenop je curry, door een salade, als topping in de soep of bij een nacho bowl, in een wrap en door de guacamole. I love it.
Nu kun je vast begrijpen waarom ik een koriander saus recept heb gemaakt. Deze koriandersaus kan dus ook echt overal bij. Als dressing door je salade, als sausje bij vis of vlees of als swirl door je soep. En over geroosterde groenten van de BBQ. Krieltjes aan een spies, geroosterde paprika of gepofte zoete aardappel? Je maakt het af met deze fantastische koriander saus.
Het kruid koriander is niet alleen lekker van smaak, het is ook een heel gezond kruid. Zo bevat het veel ijzer, magnesium en vitamine A. Je voegt dus niet alleen smaak en kleur toe aan je gerechten, maar ook een portie vitamines en mineralen.
Vind jij koriander naar zeepsop smaken?
Je vindt het misschien niet leuk om te horen, maar als je koriander naar zeepsop vindt smaken, dan ligt dat waarschijnlijk aan je genen.
Het goede nieuws: je kunt koriander leren waarderen. Of je iets lekker vindt of niet heeft veel met associaties en gewenning te maken.
In Latijns-Amerika, het Midden-oosten en Zuid-Azie wordt koriander volop in gerechten gebruikt. En de mensen die daar zijn opgegroeid vinden koriander overwegend lekker.
Persoonlijk vind ik onze dochter het bewijs van dit principe. Ze is 3 jaar en krijgt van alles voorgeschoteld. Wij vinden alles wat we maken en proeven lekker. We noemen eten nooit vies en we dwingen haar nooit om iets te eten. Natuurlijk maken we afspraken over hoeveel ze moet eten en is ze mega blij als ze een toetje krijgt. Maar ze is ook dol op tapas, bijzondere kaasjes, olijven, hele tenen geroosterde knoflook, zeebaars uit de oven, broccoli, paprika, courgette en koriander, om maar iets te noemen. En daar geniet ik met volle teugen van!
Koriander saus
Dit heb je nodig
- 1 bosui
- 30 gr koriander - vers
- 2 tenen knoflook
- 1 el limoensap
- 1 mespuntje zeezout
- 3 el olijfolie - extra vergine
- 1/2 tl chili melange
- 4 el water
Zo maak je het
- snijd de bosui in ringen en de koriander grof (gebruik de takjes ook)
- pel de tenen en knoflook en snijd de knoflook grof
- doe alle ingredienten in de keukenmachine en meng (het kan met een staafmixer of een vijzel, het maakt niet zo uit als de saus wat grover is)