Rösti van bloemkool in plaats van aardappel. Verstop extra groente in deze heerlijke rösti’s zonder dat iemand het doorheeft. De bloemkool proef en ruik je niet maar zorgt wel voor extra vitaminen, mineralen en een flinke portie extra vezels.

Rösti?

Het slaat eigenlijk helemaal nergens op dat ik deze ‘dingen’ rösti’s heb genoemd. Rösti’s worden normaal gesproken gemaakt van geraspte aardappel en in de pan gebakken. Vaak met blokjes gerookte spek of zalm erdoor. Oorspronkelijk komt het recept uit Zwitserland, waar het veel als ontbijt gegeten werd door de boerenfamilies in de omgeving van Bern. Rösti spreek je trouwens uit als reusjti.

Tegenwoordig wordt rösti gegeten als bijgerecht en vervanging van gekookte aardappelen. Omdat we afwisseling belangrijk vinden en graag kiezen voor wat anders dan aardappelen, leek het mij een leuk idee om een variant van rösti te maken. Maar dan van bloemkool. Niet gebakken in de pan maar gegaard in de oven. Compleet anders dus. De enige overeenkomst is dat het een bijgerecht is.

Rösti van bloemkool maken

Het maken van deze rösti’s van bloemkool is meer werk dan de traditionele aardappelversie. Vooral de bloemkool heeft extra aandacht nodig. We verwerken deze tot een soort deeg. In de foto’s hieronder kun je zien hoe ik het gedaan heb.

Recept

  • Was de bloemkool en verwijder de bladeren
  • Breek de roosjes los, de stam gebruiken we niet

rosti-van-bloemkool-01

  • Rasp de roosjes met een fijne rasp en doe dit in een ruime kom
  • Voeg een halve theelepel zout toe, schep door elkaar en laat de bloemkool 20 minuten staan
  • Snijd ondertussen de knoflook, rode peper en bieslook fijn

rosti-van-bloemkool-02

  • Verwarm de oven alvast voor op 200 graden
  • Pak een schone theedoek en schep hier de bloemkool op
  • Vouw de hoeken naar elkaar en draai er een strakke bal van zodat je het vocht eruit kunt knijpen boven de gootsteen
  • Herhaal dit een aantal keer totdat er bijna geen vocht meer uitkomt
  • Doe de bloemkool vervolgens terug in de schaal
  • Voeg twee theelepels olijfolie toe, de fijngesneden kruiden, een theelepel gedroogde basilicum, de eieren en 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • Meng goed door elkaar

rosti-van-bloemkool-03

  • Leg op de bakplaat een vel bakpapier
  • Vorm van het deeg zes rösti’s met je handen van ongeveer 0,5 centimeter dik
  • Plaats de rösti’s in de oven en bak ze in 25 tot 30 minuten goudbruin

rosti-van-bloemkool-04

Serveer de rösti’s van bloemkool bij een maaltijd met groente en vlees. Heb je er een over? Je kunt ze prima in de koelkast bewaren en de volgende als lunch eten.

Rösti van bloemkool maken

Heerlijk rösti's van bloemkool met rode peper verse kruiden en Parmezaanse kaas
30 min
30 min
1 uur
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 3 porties

Dit heb je nodig

  • 1200 gr Bloemkool - inclusief steel en blad
  • 100 gr Parmezaanse kaas - geraspt
  • 3 tenen Knoflook
  • 1 Rode peper
  • 20 gr bieslook - vers
  • 1/2 el basilicum - gedroogd
  • 1/2 tl Zout
  • 2 Eieren
  • 2 tl Olijfolie

Zo maak je het

  • Was de bloemkool, trek de roosjes los en rasp ze met een fijne rasp
  • Doe de bloemkool in een kom, voeg het zout toe, schep om en laat 20 minuten staan
  • Snijd ondertussen de rode peper, bieslook en knoflook fijn
  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Leg de bloemkool op een schone theedoek, vouw dicht en knijp het vocht er uit
  • Doe de bloemkool terug in de schaal en voeg de rest van de ingrediënten toe
  • Meng door elkaar en vorm er op een vel bakpapier zes rösti's van
  • Bak ze in 25-30 minuten goudbruin
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 3
Door: Sven