Spread van zoete aardappel en bieslook
Zoete aardappel is een van de meest veelzijdige producten. Je kunt ze koken, bakken, grillen en poffen. Zoete aardappel kun je gebruiken in soepen, salades, stamppotten, en dus ook als heerlijke spread voor op een stuk toast of plakje volkorenstokbrood.
Wist je dat je zoete aardappel het zoetst gaat smaken als je hem een lange tijd op een relatief lage temperatuur verwarmt? Zoals we doen met deze spread van zoete aardappel. De enzymen in de aardappel krijgen dan langer de tijd om koolhydraten om te zetten in fructose. De glycemische index verandert hierdoor mee. Omdat de aardappel relatief gezien iets meer van de snel opneembare monosaccaride (fructose in dit geval) bevat, zal je bloedsuikerspiegel wat sneller stijgen. Niet schrikbarend veel, maar toch. Maak je zoete aardappel snel gaar, zoals koken bijvoorbeeld. Dan krijgen de enzymen minder tijd om fructose te vormen. De zoete aardappel smaakt daardoor minder zoet.
Spread van zoete aardappel en bieslook
Dit heb je nodig
- 700 gram Zoete aardappel - oranje schil
- 100 gram crème fraîche
- 1 eetlepel appelazijn
- zout en peper - naar smaak
Zo maak je het
- Zet de oven aan op 180 graden en leg de zoete aardappels op een vel bakpapier in de oven (voorverwarmen is niet nodig)
- Afhankelijk van de dikte van de aardappel duurt het 1,5 tot 2 uur voordat de aardappel gaar is.
- Halveer de aardappel en doe het vruchtvlees in een ruime kom en prak de aardappel fijn met een vork
- Doe de crème fraîche erbij en schep door elkaar
- Snijd de bieslook fijn, voeg toe en schep door elkaar
- Breng op smaak met zout en peper
- Serveer op stokbrood of gebruik als basis voor een wrap