Tomatensalsa, zo simpel, zo gezond en zo lekker. Voor dit tomatensalsa recept gebruiken we alleen maar verse ingrediënten. Tomatensalsa kan je heerlijk combineren met een goed stuk vlees, als extraatje bij je groenten of gewoon zo.

Tomatensalsa wordt gemaakt van tomaten, hoe kan het ook anders ;-) Ik heb wat over de oorsprong van het tomatensalsa recept proberen te vinden maar ik kwam niet verder dan de gigantische hoeveelheid recepten die erover te vinden zijn. Over de tomaat zelf valt wel veel leuks te vertellen. Zo komt de tomatenplant oorspronkelijk uit Meso-Amerika. Dit gebied strekt zich uit van Mexico tot midden Zuid-Amerika. Hier kweekten de voorvaderen van de Inca’s het plantje. Na de verovering van de Spanjaarden op Mexico werd de tomatenplant geïntroduceerd in Europa. De tomaten, toen nog geel, bleken goed te kunnen groeien in het gebied rond de middellandse zee. Het waren de Italianen die rond het jaar 1750 ontdekten dat de gele vruchten die ze pomo d’oro (gouden appel) noemden, eetbaar waren. Door kruisingen hebben ze nieuwe rassen kunnen kweken die ook rode vruchten produceerden. Deze werden pas rond het jaar 1850 geïntroduceerd in de Europesche keuken.

Tomatensalsa

Het eten van tomaten gebeurt in tegenstelling tot andere groenten dus nog niet zo lang. Hoewel je zou verwachten dat de oorsprong van de tomatensalsa zich, net als de oorsprong van de tomaat, bevindt in Mexico en Zuid-Amerika, klinkt het aannemelijker om te geloven dat het tomatensalsa recept uit mediterraan gebied afkomstig is. Mocht ik er totaal naast zitten, dan lees ik dat natuurlijk graag in een reactie op dit tomatensalsa recept ;-)

Nog even over het recept. We gebruiken naast de tomaten ook rode paprika, verse knoflook, ui, olijfolie en verse peterselie. Allemaal producten die veel gezonde voedingstoffen bevatten. Het recept is genoeg voor ongeveer twee personen als je het gebuikt bij groente en vlees in een maaltijd. Gebruik je de de tomatensalsa als sausje voor bij de BBQ dan kun je er met meer mensen van genieten.

Tomatensalsa recept

Lekker bij gegrilde aubergine uit de oven of bij een stukje vlees
10 min
10 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 2 Tomaten
  • 1 Rode paprika
  • 1 Ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1/2 Citroen
  • 1 handje peterselie - vers
  • Zout en peper - naar smaak
  • 2 el Olijfolie - extra vergine

Zo maak je het

  • Snijd de tomaten in kleine stukjes en laat ze uitlekken in een zeef
  • Verwijder de zaadlijsten van de paprika, snijd de paprika in kleine stukjes en doe deze in een schaal
  • Snipper de ui, de knoflook en de peterselie en voeg ze toe
  • Knijp het sap van de halve citroen uit boven de schaal
  • Voeg de olijfolie en de uitgelekte stukjes tomaat toe
  • Schep alles goed door elkaar
  • Breng op smaak met zout en peper
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Keuken: Hollands
Porties: 4
Door: Sven