Volkoren borrelbrood maken
Dit recept plaatsen we niet online omdat het zo ontzettend gezond is. In tegendeel, ik zou je willen afraden om dit niet vaker dan eens in de twee weken op tafel te zetten. Met dit recept willen we vooral laten zien dat het ook verantwoorder kan. En in dit geval op een wel heel simpele manier.
Op Pinterest kom ik regelmatig van deze heerlijk ogende met kaas gevulde broden tegen die me het water in de mond doen lopen. Maar er is een groot verschil met die van ons. Ik heb namelijk geen enkel recept gevonden die gebruik maakt van volkorenbrood. Allemaal maken ze de borrelbroden met wit brood.
Volkorenbrood versus witbrood
Volkorenbrood heeft onze voorkeur. Het bevat veel meer en een grotere variatie aan vitaminen en mineralen, belangrijke vezels en eiwitten dan witbrood. Waar voor witbrood alleen het meellichaam van de graankorrel gebruikt wordt, wordt bij volkorenbrood ook het vlies en het kaf van het graan gebruikt. Hierin bevinden zich de belangrijke stofjes.
Door dit recept te maken met volkorenbrood voorzie je je lichaam van meer belangrijke voedingsstoffen. En het brood is echt net zo lekker. Misschien nog wel lekkerder zelfs. Omdat volkorenbrood een dichtere structuur heeft, duurt het langer voordat de warmte van de oven al het kaas bereikt waardoor het gaat smelten. Zo krijgt het brood zelf ook een lekker krokant laagje. De zelfgemaakte kruidenboter die door het brood smelt maakt het helemaal af.
Het hele volkorenbrood dat ik gebruikt heb is een passiebrood van de AH. Zit verder geen glucosestroop, moutsuiker, ed in. En heeft ook een leuke vorm.
Zelf kruidenboter maken
Leuk dat je soms achter dingen komt waarvan je denkt: “Had ik dat maar eerder geweten”. Zelf kruidenboter maken is er een van. Dat is super eenvoudig en een stuk lekkerder dan kruidenboter die kant en klaar koopt. Zo heb ik aan deze kruidenboter rozemarijn toegevoegd omdat dat heerlijk combineert met de gesmolten kaas en het warme brood.
Volkoren borrelbrood maken
Dit heb je nodig
- 1 Volkorenbrood
- 300 gr Kaas - jong belegen, voorgesneden plakken werken het makkelijkste
- 1 teen Knoflook
- 100 gr Roomboter
- 5 gr Rozemarijn - vers
- 10 gr Peterselie - vers
- 10 gr Bieslook - vers
- Peper en zout - naar smaak
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Laat de roomboter zacht worden
- Hak de knoflook, rozemarijn, peterselie en bieslook zo fijn mogelijk
- Voeg de kruiden toe aan de boter, meng door elkaar en breng op smaak met wat zout en peper
- Snijd het brood kruislings in zodat je blokken krijgt van ongeveer 1,5 cm
- Snijd de plakken kaas in dunnere repen en steek ze in het brood
- Smeer de kruidenboter over et brood en plaatst in de oven
- Bak ongeveer 25 minuten of totdat de kaas overal gesmolten is
Snijd het brood op twee manieren in
Stop de plakken kaas ertussen
Verdeel de kruidenboter erover en plaats in de oven
Het ziet er wel lekker uit maar zou het toch niet lekker vinden op tafel te zetten met visite, ik vind het niet fris dat iedereen maar met z’n vingers aan dat brood zit. Ik denk dat ik het gewoon zou snijden dan. Kan dat ook?