Zelf sambal maken
Eet jij wel eens sambal? Wij gingen op zoek naar een potje sambal zonder suiker, smaakversterkers en andere ongezonde toevoegingen voor het maken van zelf gemaakte pindasaus.
Sambal vinden zonder toevoegingen bleek helaas niet mogelijk. We bekeken alle potjes in de supermarkt eens goed en we kwamen tot de conclusie dat sambal oelek eigenlijk maar uit 2 basisingrediënten bestaat: rode pepers en zout. Dan kunnen we dat toch net zo goed zelf maken? We kochten 10 Spaanse pepers, maalden ze in de blender met een beetje zeezout en voilà, we hadden sambal! Zo simpel is het dus om zelf sambal te maken.
Spaanse peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Pepers prikkelen de warmtezintuigen in je mond, waardoor je ze ‘heet’ vindt smaken. Wist je dat pepperspray ook echt van hele hete pepers gemaakt wordt? En dat de paprika familie is van de peper en dat onze paprikapoeder eigenlijk peperpoeder is? :-D Dat zijn nog eens wat peperweetjes!
Rode chilipepers zijn niet alleen heel erg pittig, ze zijn ook gezond! Rode pepers bevatten veel caroteen en vitamine C, vitamine B6, magnesium, kalium en ijzer. Het eten van pittige pepers zorgt er tevens voor dat je gaat zweten en endorfine aanmaakt. Endorfine is een natuurlijk pijnstiller en het stimuleert het geluksgevoel. Van zelf sambal maken word je blij! :-)
Zelf sambal maken
Dit heb je nodig
- 10 Spaanse pepers
- 1 tl Zeezout
Zo maak je het
- Snij de steeltjes van de Spaanse pepers
- Snij de pepers in tweeën en stop ze in de keukenmachine (wil je dat je sambal minder pittig wordt, verwijder dan de zaadlijsten en pitjes)
- Voeg zout toe en vermaal de pepers heel goed totdat je geen grove stukjes meer ziet
- Lek de sambal uit in een vergiet
- Schep de sambal in een glazen potje met goed afsluitbare deksel
- Bewaar je sambal in de koelkast
Toch maar voorzichtig zijn met botulisme! Zoek maar eens op Google: sambal+botulisme
Hoi Conny, je moet de sambal in de koelkast in een afgesloten potje vrij lang kunnen bewaren. Kook het potje eerst uit voordat je de sambal erin doet, gebruik steeds een schone lepel om sambal uit het potje te halen en voeg een laagje olijfolie aan je sambal toe om het langer goed te houden.
Hoe lang kun je dit bewaren in de koelkast?