Een simpel bijgerecht maar verrassend lekker: deze zoete aardappel uit de oven met verse pesto. Het is echt een lekker bijgerecht voor de feestdagen.

Als je zoete aardappelen roostert krijgen ze een heerlijke karamelachtige smaak en die matcht goed bij homemade pesto. Deze zelfgemaakte pesto, bereid met verse basilicum, knoflook, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en extra vierge olijfolie, voegt een explosie van smaken toe aan het gerecht. De groene kleur van de pesto voegt ook een feestelijk tintje toe aan de tafel, waardoor het er gezellig uitziet. Het oog wil ook wat en zeker tijdens het kerstdiner of oud & nieuw.

zoete aardappel uit de oven met verse pesto

Naast de heerlijke smaak biedt dit gezonde bijgerecht ook een mooie portie voedingsstoffen. De zoete aardappelen leveren complexe koolhydraten en antioxidanten, terwijl de verse pesto rijk is aan gezonde vetten en vitaminen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor iedereen die tijdens de feestdagen bewust met zijn of haar gezondheid bezig wil zijn. En al ben je er niet mee bezig: een beetje extra groente kan nooit kwaad.

Zoete aardappel uit de oven

Het voordeel van zoete aardappel? Het is lekker snel gaar, sneller dan de standaard aardappel. Snijd je kleine stukjes, dan is de zoete aardappel in 20 minuten al heerlijk zacht, gaar ze nog iets langer voor een beetje knapperigheid, op heteluchtstand.

Zelf pesto maken

Homemade pesto heeft een hele andere smaak dan pesto uit een potje. Dat komt natuurlijk doordat je het zelf maakt met verse ingrediënten. Het is daardoor ook nog gezonder. Je kunt de pesto prima een dag van tevoren maken. De pesto die je in dit recept maakt is net wat te veel voor over de zoete aardappel. Serveer de rest van de pesto bij de borrel of roer hem door volkoren spaghetti en voeg gegrilde groenten toe of maak dit recept met courgette spaghetti, kip en pesto.

Zoete aardappel uit de oven met pesto

homemade pesto-olie voor bij gegrilde zoete aardappel
10 min
30 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 4 porties

Dit heb je nodig

  • 700 gr zoete aardappel
  • 2 el olijfolie
  • 20 gr pijnboompitten
Voor de pesto:
  • 1 teen knoflook
  • 20 gr Parmezaanse kaas
  • 20 gr pijnboompitten
  • 20 gr basilicum
  • 4 el extra vergine olijfolie
  • zeezout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 200 graden, hetelucht
  • Schil de zoete aardappel en snijd het vruchtvlees in blokjes
  • Leg een vel bakpapier op een ovenschaal en leg daar de zoete aardappelblokjes op, besprenkel met olijfolie en zeezout, hussel om en gaar 20-30 minuten in de oven
  • Maak intussen de pesto: pel de knoflook en doe met de rest van de ingrediënten voor de pesto in een keukenmachine, maal alles tot een gladde pesto. Is de pesto nog iets te dik, voeg dan nog een beetje olijfolie toe.
  • Zet de pesto apart en bak de andere pijnboompitjes in een droge pan goudbruin
  • Doe de gegrilde zoete aardappel in een schaal, giet er een beetje pesto overheen en voeg de gebakken pijnboompitjes toe

Tip

Je houdt pesto over, zet dit ook op tafel tijdens het kerstdiner. Erg lekker op een stukje stokbrood, naan, bij de borrelplank of de kaasplank. Je kunt de pesto ook in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. 
Print dit recept
Recept: Bijgerecht
Trefwoord: kerstdiner, kerstrecept
Porties: 4 personen
Door: Jennifer
zoete aardappel uit de oven met verse pesto