Ik ga vasten | 24 uur niet eten
Dat is een bijzondere titel, vind je niet? Ik ga vasten voor minimaal 24 uur. Ik loop er al een tijdje mee in mijn hoofd maar kan eigelijk steeds niet de motivatie vinden om het ook echt te doen. Waarom ik het wil proberen? Omdat er veel positiefs over geschreven wordt. En ik wil ervaren hoe het voelt om een tijd niet te eten. Ook stel ik mijzelf de vraag; zou het me lukken, houd ik het vol, kan ik mijn handen minimaal 24 uur afhouden van eten? Ik ben benieuwd naar het effect op mijn lichaam maar zie er ook een mentale uitdaging in. Kan ik de drang om te eten weerstaan in een wereld waar eten altijd binnen handbereik is.
– 13 uur niet gegeten
Het is nu bijna 09:00 uur. Ik heb gisterenavond om 20:00 uur mijn laatste stokje saté gegeten en een witte wijn gedronken. Het was op de verjaardag van mijn vader die in de buitenkeuken aan het koken was. In totaal vier stokjes saté, een berg witlofsalade, Griekse salade en fruitsalade. Toen ik dat gegeten had, wist ik nog niet dat ik de volgende dag zou beginnen met het vasten. Ik loop al langer met het idee in mijn hoofd en bedacht vanmorgen dat ik dat vandaag wel eens kon gaan doen. Op dit moment heb ik 13 uur niet gegeten. Voor mij geen probleem. Ik sport regelmatig ’s ochtends op de lege maag en eet dan pas rond 10:00. So far so good dus. Ik ga vandaag op meerdere momenten schrijven hoe ik me er bij voel.
Maar waarom dan
Buiten het feit dat ik het leuk vind mijzelf uit te dagen, zorgt vasten voor een aantal gezondheidsbevorderende effecten. De belangrijkste is misschien wel de verhoogde aanmaak van HGH (groeihormoon). HGH wordt aangemaakt in de hypofyse. HGH bevordert de aanmaak van groeifactoren IGF-1. HGH en IGF-1 hebben beide positieve eigenschappen in ons lichaam:
- Ze stimuleren vetverbranding. Spiercellen worden gedwongen vet te gebruiken als energiebron en opgeslagen vetweefsel wordt klaargemaakt voor gebruik.
- Ze stimuleren spierherstel en spiergroei. IGF-1 stimuleert de eiwitsynthese in cellen waardoor deze kunnen herstellen en opbouwen. Dit bevordert spierherstel na een training maar helpt ook bij het behouden van sterke botten. HGH stimuleert celdeling in weefsels waardoor spierweefsel sneller kan toenemen.
HGH wordt vooral rond de pubertijd aangemaakt. Langzaam neemt de aanmaak af en rond het dertigste levensjaar daalt de aanmaak sterk. Vermoed wordt dat de verminderde aanmaak van HGH een rol speelt bij een toename aan buikvet die rond deze levensfase kan ontstaan. Maar ook zorgt een verminderde HGH voor een slechtere huid, een mindere algemene gesteldheid, vermoeidheid en depressie.
De aanmaak van HGH stimuleren lijkt voor mij dus een soort van heilige graal om de kwaaltjes tegen te gaan en fitheid te bevorderen. En ergens klinkt het ook logisch als je naar de mens kijkt in zijn oeromgeving als jager en verzamelaar. Zeg maar zo’n 10.000 jaar geleden, gebaseerd op het feit dat onze genen vrijwel identiek zijn aan die van toen. De natuurlijke aanmaak van HGH is het grootst totdat je fysiek gezien gereed bent om zelf te kunnen jagen en verzamelen. Vanaf dit moment ga je periodes van schaarste meemaken. Je bent een paar dagen op pad, komt niets tegen, geen eten. Gedwongen niet eten is hetzelfde als vrijwillig vasten en stimuleert de aanmaak van HGH. Het lijkt dus alsof het lichaam bewust de aanmaak van HGH vermindert zodat er niet een overschot ontstaat als je een periode van schaarste meemaakt. Volg je me nog? Maar nu komt het leuke. In onze huidige maatschappij komen periodes van schaarste niet meer voor. En dus wordt de aanmaak van HGH niet meer gestimuleerd, waardoor we tegen de eerder genoemde kwaaltjes gaan aanlopen vanwege een tekort.
Dat de hoeveelheid HGH afneemt na de pubertijd is goed. We zouden immers door blijven groeien als dit niet zo was. Naar mijn idee hebben we een nominale hoeveelheid HGH nodig om ons lichaam fit en gezond te houden en bepaalde ouderdomsziekten tegen te gaan. Ik denk dat we deze nominale waarde kunnen bereiken door meer te leven op de manier waarvoor we eigenlijk gemaakt zijn. Ons lichaam is gemaakt om periodes van schaarste te overbruggen. Dit is ook de reden dat we vetweefsel opslaan. Als we deze periodes van schaarste in de vorm van vasten inbouwen in ons huidige dieet lijkt dit meer op dat van 10.000 jaar geleden. We stimuleren daarmee de aanmaak van HGH en een manier van eten die beter bij onze genen past.
Dit is overigens mijn theorie gebaseerd op boeken die ik gelezen heb, wikipedia, wetenschappelijke onderzoeken, studies en forums. Als je op- of aanmerkingen hebt dan hoor ik dat natuurlijk graag in een reactie onder dit bericht.
– 16 uur niet gegeten
Het is even over 12:00 uur en dat betekent dat ik 16 uur niet heb gegeten. Ik voel me prima, heb een aantal grote glazen water op en ben aan het werk achter de computer waar ik onder andere deze post aan het uitwerken ben. Ik ga zo even een rustig stukje hardlopen. Ik heb geen last van honger en geen leeg gevoel in mijn maag. Ik hoor het wel rommelen in mijn darmen. Ik kan mij goed concentreren en voel me niet moe. Ik heb eigenlijk het idee dat ik erg scherp ben.
Slimmer als je honger hebt
Hier heb ik eens een leuk onderzoek over gelezen. Het blijkt dat je je dingen beter kunt herinneren als je honger hebt. Ze hebben dit onderzocht bij examenkandidaten. Het bleek dat ze geestelijk beter presteerden op een lege maag. Ze vermoeden dat dit te maken heeft met het overlevingsmechanisme. We gaan weer even 10.000 jaar terug in de tijd toen we afhankelijk waren van voedsel dat we moesten zoeken. Er worden stoffen in de hersenen aangemaakt die je geheugen beter laten functioneren. Je kunt hierdoor, als je voedsel nodig hebt, de plekken waar je het kunt vinden beter herinneren. We kunnen dit mechanisme tegenwoordig dus nog steeds gebruiken. Alleen niet voor het vinden van eten, want daar hebben we genoeg van. Maar wel voor het behalen van betere resultaten.
Sporten op een lege maag
Nog iets wat mijn theorie bevestigt. Ik sport het fijnste op een lege maag. Ik heb het gevoel dat ik uren kan doorgaan, alsof alle energie in mijn lichaam direct beschikbaar is voor de fysieke inspanning die ik aan het leveren ben. Maar hoe kan dat dan? Er wordt toch altijd gezegd dat je wel brandstof moet hebben? Ik denk dat dat onzin is. Ik heb op dit moment een vetpercentage van 18%, ik weeg 84 kilo. Dat betekent dat ik ruim 15 kilo vet bij me draag. Vet levert per gram 9 calorieën en dus heb ik 135.000 calorieën beschikbaar als energiebron. Niet alles is direct beschikbaar maar mijn punt is duidelijk denk ik. Mijn opgeslagen lichaamsvet is een haast onuitputtelijke bron van energie waar ik dagen op kan sporten zonder problemen. Dat mijn gestel dat niet vol gaat houden is een ander verhaal. Maar dat je zou moeten eten voor het sporten is naar mijn idee niet waar.
Wel moet ik opmerken dat de soort training van belang is. Je lichaam haalt z’n energie altijd uit een deel vet en een deel glucose (afgebroken koolhydraten). Omdat glucose het snelst energie levert zal het deel glucose dat je verbruikt het grootst zijn bij een intensieve training. Train je op een lage intensiteit, dan is het deel vet dat je verbruikt het grootst. Je lichaam heeft gelukkig glucosevoorraaden in de spieren en in de lever. Je kunt hiermee dus ook op de lege maag ongeveer een uur intensief sporten. Een training op lage intensiteit kan op de lege maag veel langer duren omdat de vetvoorraad ruimschoots voldoende is.
En ook hierbij kan ik de link leggen met de mens van 10.000 jaar geleden. Mensen gingen pas jagen zodra ze honger hadden. Op dat moment is er geen/weinig energie nodig voor de spijsvertering en kan alle energie vrijgemaakt worden voor de jacht. Daarbij functioneren de hersenen, ook vanwege de lege maag, het best. Deze factoren zorgen ervoor dat de kans op het vinden van voedsel wordt vergoot. En dat was 10.000 jaar geleden het allerbelangrijkste, daar is het lichaam voor gemaakt. Genetisch gezien is de huidige mens vrijwel identiek aan de mens van 10.000 jaar geleden. Alleen de externe factoren zijn drastisch veranderd. Waarvan de grootste en belangrijkste: onze onuitputtelijke bron van voedsel, altijd en overal. We hoeven niet meer te zoeken naar voedsel. Het voedsel vindt ons in de honderden reclames, winkels en vitrines die ons dagelijks prikkelen. Met een lichaam dat er voor gemaakt is om energie op te slaan voor periodes van schaarste, zorgen die prikkelingen er steeds voor dat we ‘nee’ moeten zeggen tegen een soort van instinctieve drang om er ‘ja’ tegen te zeggen. Ik denk dat dit de grootste mentale veroorzaker is van overgewicht. Maar dat is een ander onderwerp. Dat ‘nee’ zeggen tegen het continue aanbod van eten kun je trainen. En wel door regelmatig een periode niets te eten in een omgeving waar alles voor handen is. En dat is precies de uitdaging die ik nu aanga. In de kast kan ik tal van gezonde snacks vinden. Maar kan ik er nee tegen blijven zeggen voor minimaal 24 uur.
– 19 uur niet gegeten
15:00 uur. Ik ben net een rondje wezen hardlopen en voel me er prima bij. Vlak voor het hardlopen had ik voor het eerst een klein beetje het gevoel van een lege maag. Maar na de eerste kilometer was dat verdwenen. Ik moet wel zeggen dat ik wat langzaam op gang kwam. Ik heb er ook voor gezorgd dat m’n hartslag niet ver boven de 160 slagen per minuut uit is gekomen. Wat ik ook merkte is dat als ik heuvelop hetzelfde tempo wilde blijven lopen ik wat weinig explosieve kracht in mijn benen voelde. Omdat ik tijdens het hardlopen al ruim 18 uur niet heb gegeten zullen mijn glucosevoorraden aan de lage kant zijn. Hierdoor had ik wat moeite om mijn tempo vast te houden. Verder ging ik naarmate ik langer aan het lopen was mij steeds beter voelen. Ik denk dat dit een combinatie is van de vetverbranding die goed op gang moest komen en de aanmaak van endorfine door het sporten. Al met al heb ik een fijne 10 kilometer gelopen met een gemiddelde snelheid van 11 km per uur. Omdat het vrij warm was buiten en ik flink heb lopen zweten heb ik direct na het sporten een groot glas water gedronken met 1/4 theelepel zeezout om het mineralenverlies aan te vullen.
– 22 uur niet gegeten
Het is nu 18:00 uur en ik moet zeggen, het valt me alles mee. Ik heb wel wat meer hongergevoel maar voel me niet flauw of minder actief. Ik ben de hele dag bezig geweest. Boodschappen gehaald op de fiets, aan de site gewerkt, gesport en nu eten aan het maken voor vanavond. Ik merk wel dat ik met m’n gedachte veel met eten bezig ben. Om 20:00 mag ik eten en dat ga ik goed doen. Ik heb er wel heel erg veel zin in en de gedachten aan het nemen van de eerste hap laat het water me in de mond lopen. Omdat ik een hele dag niet gegeten heb, heb ik geen brandstoffen maar ook geen vitamines en mineralen binnengekregen. Ik zorg voor een maaltijd waarmee ik vooral de vitamines en mineralen ga aanvullen. Het is geworden: onze gevulde groentesoep met daarbij onze simpele eiersalade die ik op een getoaste volkorenboterham smeer. Verder neem ik een algenoliecapsule voor de essentiële vetten EPA en DHA en een multivitamine om zeker te zijn dat ik alle vitamines binnenkrijg. Bij elkaar genomen is de maaltijd zeer compleet aan alles wat mijn lichaam nodig heeft na 24 uur niet eten.
– 24 uur niet gegeten
Yes! Het is nu 20:00 en dus is het 24 uur geleden dat ik het laatste stokje saté heb weggewerkt. De laatste twee uur waren toch wel lastig. En het bijzondere eraan vind ik dat het vooral het mentale gedeelte is. Ik heb een beetje een leeg gevoel in mijn maag, maar veel honger heb ik niet. Ik had verwacht dat de honger het moeilijkste punt zou worden. Echter was het mentale vechten tegen de drang om te eten het zwaarst. Vooral in de laatste twee uur kon ik echt gewoon aan niets anders denken. Om de paar minuten heb ik op de klok gekeken hoe lang ik nog moest wachten. Erg bijzonder en leuk om mee te maken. Het is alsof je lichaam de signalen vanuit je maag na een tijdje stopzet omdat die aanpak niet werkt. Het lege maag/honger gevoel verdwijnt daarmee. Tegelijkertijd wordt de mentale drang om te eten steeds sterker. De gedachtes aan eten nemen je hoofd over. Zeker omdat ik weet dat er voldoende eten binnen handbereik is. Het gevecht hiertegen vond ik het lastigst. Fysiek had ik nergens last van. Geen duizeligheid of flauw voelen, ik voelde me juist energiek en fit. Totdat ik de maaltijd gegeten had. Ik voelde me een paar minuten nadat ik klaar was met eten ineens supermoe worden. Ik kon mijn ogen niet meer openhouden. Alsof mijn lichaam zoiets had van, oké, het voedsel is binnen, we hoeven niet meer te presteren om het te vinden, we kunnen nu herstellen en rusten. Ik ben als een blok in slaap gevallen en werd uitgerust wakker. Zonder honger.
Wat vond ik er van
Ergens voelde het heel dierlijk. Alsof je lichaam ineens heel veel energie kan vrijmaken om te jagen en voedsel te vinden. De geestelijke alertheid was ongekend. Maar toen ik eenmaal gegeten had was er geen houden aan en viel ik in slaap. Die vergelijking met de dierenwereld vind ik erg bijzonder. Een leeuw jaagt zodra hij honger heeft. Hij zal nooit direct na het eten weer gaan jagen. Nadat er gegeten is wordt er uitgerust en geslapen. Totdat er weer honger is en zo is het cirkeltje rond. Nu wil ik mensen niet vergelijken met een leeuw, maar ik denk wel dat onze huidige manier van eten en de continue beschikbaarheid ervan eigenlijk helemaal niet bij onze genen past. Het hebben van honger en weinig eten spreekt onze vetreserves aan. Deze worden precies om die reden aangelegd. Zo werkt ons lichaam, onze genen bepalen dat. Het lastige van dit alles is dat onze manier van eten in de afgelopen 10.000 jaar enorm veranderd is. Dit heeft zich gevormd tot ’the western diet’. Genen kunnen zich hieraan aanpassen, dat gaat alleen miljoenen jaren duren. Als onze genen en daarmee ons lichaam is aangepast naar de westerse manier van eten, bestaan we dan nog wel? Lastig … Ik denk dat ik voor mijzelf vaker een periode van niet of heel weinig eten ga inbouwen in mijn voedingspatroon. Ik vind dit logisch te verklaren maar vooral omdat het erg goed voelde. En luisteren naar je gevoel en gezond verstand vind ik het aller belangrijkste.
Ik ben hierdoor veel te weten gekomen over mijn lichaam en ben ook erg benieuwd naar hoe onze lezers dit vinden, of zij dit ook eens geprobeerd hebben en hoe ze daar tegenaan kijken. Heeft iemand er andere ervaringen mee? Heb je een andere mening of visie over dit onderwerp? Laat je reactie achter onder dit bericht. Voedzaam & Snel is onze website waar we onze ervaringen delen over de zoektocht naar een zo gezond mogelijk eetpatroon. Ik heb 24 uur niet gegeten omdat ik dit een keer wilde proberen. Ik heb dit artikel niet geschreven om lezers aan te zetten hetzelfde te ondernemen.
Hallo.,
Al een aantal jaren doe ik de koolhydraatbeperkt/arm methode, (zeer consequent). Dat bevalt me al uitstekend en doe dan ook al een tijdje het ontbijt later in de ochtend nemen dit i.p.v. 7 of 8 uur. Nu ben ik sinds vorige week begonnen met periodiek vasten, ik sla mijn lunch over en dat gaat mij goed af. Maar, en dan komt nu mijn vraag. Wat eet ik allemaal tussen 14.00 en 20.00 uur. Kan ik gewoon doorgaan met mijn KHbeperkt/arme leefstijl? Ik mis helaas een goede uitleg bij diverse sites……..graag zou ik wat meer informatie willen ontvangen. Gr. Carla
Hallo,
Hier nog even een berichtje en correctie op bovenstaand bericht.
Ik sla de lunch niet over maar het ontbijt :-)
Mag je wel drinken tijdens het vasten ?
Groetjes nele :)
Hoi Nele, Water en thee zonder suiker en melk kan gewoon gedronken worden.
Hallo iedereen, Kan iemand mij vertellen hoe je op een gezonde en juiste manier kan vasten?
Want ik heb het in de afgelopen dagen voor het eerst 24 uur gedaan maar na de 24 uur greep ik meteen naar een handje walnoten een banaan.. maar ook lolly’s drop en chips!!
Ik heb verder geen overgewicht ofzo maar ook ik las over de gezondheidsvoordelen van vasten.
En het was ook wel een beetje voor de uitdaging!
Ik ben een vrouw van 1.65 cm en weeg 52,5 kilo.
Tijdens het vasten heb ik 3 grote glazen water op 1 zwarte koffie…dit was ’s ochtends en aangezien ik alleen een Senseo apparaat heb was dit wel met een pad! Weet dat dit eigenlijk echte koffie moet zijn maar heb helaas geen koffiezetapparaat…
Heb ik ook groene thee gedronken en tegen de 24 uur aan nog een glas water met een theelepel biologische appelazijn gedronken..
Ik vond het toch wel tegenvallen en heb ik na werken & de boodschappen in de middag toch even geslapen… Was meteen vetrokken!
Hoop dat iemand mij kan vertellen hoe ik dit gezond kan doen en niet meteen een vreetkick heb erna.
Waar ik nu nog steeds een beetje last van heb.
Groetjes
Veerle
Hoi Veerle, Dat je na het vasten enorm veel zin hebt in calorierijk eten is niet meer dan logisch. Je lichaam heeft immers een schreeuwend tekort. Het is aan jou om na de vastenperiode in deze behoefte te voorzien met verantwoorde producten. Walnoten en banaan zijn prima voedingsmiddelen. Lolly’s drop en chips uiteraard niet. Tenminste, niet met regelmaat. Ik vind het zelf prettig om na het vasten eerst veel groente en licht verteerbare voeding te nuttigen. Een salade, schaaltje kwark, etc. En ik eet dan net zoveel totdat mijn honger gestild is. Verder volg ik mijn normale voedingspatroon. En meestal eet ik op de dag na het vasten wat meer dan normaal. Per saldo genomen over de twee dagen zal je nooit in de plus komen.
Groetjes,
Sven
Hoi Sven
Fijn dat er al zoveel meer te lezen is over vasten.
Persoonlijk ervaar ik een enorme boost.
Heb 5:2 vasten gedaan, if 16:8 en net 36 uur vasten geprobeerd.
Wauw wat krijg je daar energie van!
Ook vooral de behoefte om op andere dagen meer gezonde voedzame etenswaren te nuttigen.
Weet jij of iemand anders, hoe vaak je 36 uur mag vasten?
T voelt alsof mijn lichaam 1 x per week aan kan.(zo avond om 20.00 stoppen met eten en di ochtend om 08.00 eerste ontbijt/groentesap )
Maar ik wil wel verstandig bezig blijven met vasten van 36 uur.
Ik hoop dat iemand mij kan aanvullen.:-)
Alvast bedankt voor jullie tijd.
Groetjes Marscha
Hi Sven,
Wat een interessant artikel over vasten. Ik heb alles met plezier gelezen. Als moslimzijnde doe ik mee met de ramadan waarbij we een maand lang vasten. Deze maand beginnen we volgens de maankalender wanneer het nieuwe maan is. We hebben bepaalde tijden waar we ons aan houden. We kunnen eten totdat de zon begint met opkomen en vasten tot de zon onder gaat. Dat betekent dus niet eten en ook niet drinken. Ik vraag mij af wat het effect daarvan zou zijn als het onderzocht werd :). Ik geloof namelijk dat niet eten en drinken nog beter zou zijn voor het reinigen en vernieuwen van ons lichaam. Ik ken eigenlijk ook geen andere manier van vasten.
Naast de ramadan heeft de profeet Mohammed ons aanbevolen om twee dagen in de week vasten. Hij deed dit alleen op maandagen en donderdagen. Vanuit mijn religie gezien geloof ik dat er wijsheid zit in het vasten op deze dagen. Ook raadde hij het aan om de drie dagen tijdens volle maan ook te vasten. Onderzoek laat ook zien dat de maan dan een bepaald energie heeft (anders dan anders want de maan heeft meerdere bijzondere energieen op de mens en aarde). Het is heel grappig dat bepaalde dingen die hij ons aanraadde vandaag de dag wordt bewezen met wetenschappelijk onderzoek. Wij geloven ook (zo staat in ons boek) dat veel dingen wat hij deed vanuit God kwam. Zoals o.a het vasten, water zittend drinken en in drie teugen ipv in 1 keer (schijnt heel ongezond te zijn), niet slapen op de buik, je maag een derde met eten te vullen een derde met water en de rest leeg te laten, dadels in oneven aantallen te eten (zo neem je de vitamines beter op). Zo zijn er nog vele opsommingen die erg interessant zijn en gezond zijn voor ons en pas vandaag de dag bewezen worden terwijl hij dit 1400 jaar geleden al aanraadde.
Ik las ook hierboven over dat er in de bijbel ook over het vasten geschreven is. Dat klopt, daar geloven wij ook als moslim in. Een voorwaarde van het moslims zijn is het erkennen dat thora en bijbel ook boeken waren van God. Alle profeten kwamen ook eigenlijk met de zelfde boodschap; geloven in de eenheid van God, armen helpen door aalmoezen, bidden en vasten. En het vasten is voornamelijk bedoeld om je band met God te versterken en godsvrucht te krijgen. Voor alle drie geloven is dit zo (jodendom, christendom en islam).
Nogmaals bedankt voor je leerzame artikel!
Lieve groet
Hilal
Doet u dit vanuit geloofsovertuiging of omdat u als moslim werd geboren? Geloof je in het bestaan van Allah?
mijn mening is: Goden bestaan niet. Dit is louter een uitvinding van de mens om aan alles een verklaring te kunnen geven.
MVG
Jasper
Hoi Sven. Ik weeg rond de 100 kilo. Werk van 7.00 tot 16.00. Kan het kwaad om 24 uur te vasten voor iemand met overgewicht? Ik ben 172 cm. Ben wel een roker. Dus op water en sigaretten leven voor 24 uur haha. Of ook de sigaretten laten liggen zal niet slecht zijn…
Dank voor je verhaal, het is nu 20 februari 2017,om 7.00u vanochtend is mijn 24u in gegaan, ik ben heel benieuwd wat het mij brengt.
Mijn doel is ontgiften, en alles te kunnen weerstaan, om als je wat verlangt het gelijk moet hebben. Natuurlijk ga ik mijn verslag ook opschrijven, om er van te leren. Groet Kitty.
Hi Sven,
Vanochtend je artikel gelezen en besloten om het direct uit te proberen. Om acht uur vanochtend 2 crackers gegeten. Normaal gesproken eet ik dan rond tien uur een banaan en dan om twaalf uur lunch. Banaan overgeslagen en doorgewerkt. Rond elf uur kreeg ik toch opeens een inzicht m.b.t. werk. Uiteindelijk tot 13 uur non-stop doorgewerkt om het verder uit te werken. Compleet vergeten dat ik eigenlijk kort daarvoor nog naar de lunch toe aan het aftellen was. Letterlijk met behulp van de “pomodoro techniek”.
Pas toen mijn ‘werk inzicht’ in grote lijnen op papier stond en ik even wegliep besefte ik mij wat er gebeurt was: geestelijke alertheid door een klein ‘vasten’ experiment? Of stom toeval? Hoe dan ook, ik ga het vaker proberen. :-)
Nu, na een kop wortelsoep en twee volkoren rijstwafels met hummus en paprika, is het wachten op de “after-lunch dip”. Tot nu toe gaat het goed. Wellicht zo even de frisse buitenlucht in om een al te grote inzinking te voorkomen en weer verder aan de slag te kunnen. En dan vanmiddag deel 2 van het experiment? Geen snacks meer tot aan het avondeten? Dat wordt een geestelijke uitdaging! Ik heb gemerkt dat mijn maag het prima trekt dus dat is in ieder geval goed om te weten.
Tnx voor het artikel!
Gr. Marleen
Wil ik nog even reageren op de reacties dat het ongezond zou zijn.. If zoals Jeroen het omschrijft of andere vormen daarvan en vastmomenten zijn niet ongezond mits je voeding ook rijk is aan alle vitamines en mineralen etc.. voor elk onderzoek waaruit geblekem zou zijn dat het niet gezond is zijn er ook onderzoeken die daarvan het tegenovergestelde beweren. Maar mijn dieren allergie is sinds ik deze levensstijl volg zo goed als weg en heb nu eindelijk een lief hondje kunnen nemen! Ik heb minder vet dan ooit en krijg ook meer commentaar dan ooit.. de nieuwste ( meest recente ) wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat vasten niet ongezond is en bijdraagt aan het zelf herstellende vermogen van ons lichaam. Vrouwen kunnen er anders op reageren omdat het vrouwenlichaam van nature anders omgaat met vetverdeling maar dat is niet iets wat bij sporadisch vasten voor de gezonde effecten een probleem vormt maar meer bij langdurig en met grote regelmaat vasten zou kunnen voorkomen. En dan is dat nog individueel bepaald.
Ik doe het nu 2 jaar en ik leef nog haha, en met een dierenallergie minder.
De discussie is levendig rondom dit onderwerp. De een vind dit de ander vind dat. Het is out of the box voor een hoop mensen en dat begrijp ik.
Over 10 jaar weten we wie er gelijk had, zoals dat vaak gaat.
;)
Groetjes, wendy
Het tegenspreken van onderzoeken zal je altijd blijven houden. Ik zie het als iets positiefs. Het stimuleert ook de concurrentiewerking waardoor dieper gegraven wordt om bepaalde resultaten boven water te krijgen. Belangenverstrengeling daargelaten natuurlijk.
Leuk om te lezen ook dat je van allergieën geen last meer hebt. Zoals je zelf al schrijft speelt de stimulering van het zelfherstellend vermogen hierbij een grote rol.
Ik heb al maanden het idee liggen om een uitgebreid artikel te schrijven over IF. Ik sport ook sinds enkele jaren op de nuchtere maag en kan het iedere sporter aanbevelen. Ook het Amerikaanse fast5 dieet ligt een beetje in dezelfde lijn. Hier maakt alleen sporten geen (vast) onderdeel uit van de cyclus.
Afijn, ik moet maar eens beginnen met het schrijven van het artikel ;-)
Groetjes,
Sven
Hai Sven,
Wat leuk om te lezen hoe je het vasten ervaren hebt. Ik herken er veel in en vast zelf al 2 jaar regelmatig en combineer mijn ( nuchtere maag ) sporten met Intermittent Fasting en dat is inmiddels een levenswijze waar ik heel blij van wordt.. Sporadisch vast ik 36-48 uur voor een grote schoonmaak en een lichamelijle reset, waarbij mijn grootste honger moment rond de 22 uur heb, wat overeenkomt met jouw mentale drang naar eten op dat moment. Of waren dat voor jou de laatse loodjes die het zwaarst wogen? Ik heb net als jij veel onderzoek gedaan naar vasten en de effecten op ons lichaam en welbevinden en wil een voetnoot plaatsen.. voor vrouwen kan het effect op het Grehlin hormoon ( weet niet of ik dat goed schrijf ) anders zijn dan bij mannen. En dan ligt het gevaar van eetbuien op de loer. Gestuurd door een hormonaal disbalans dat is ontstaan. Dus dat is wat mij betreft iets belangerijks om te weten omdat het niet de bedoeling is hiermee in een negatieve spiraal te komen. Maar ook vrouwen kunnen hiermee rekenig houdend prima sporadisch vasten of geleidelijk aan naar regulier vasten toewerken. Ik denk dat de kwaliteit van de voeding ook belangrijk blijft.
Ik had/heb voor het eerst in jaren meer het effect wat ik zoek in mn sport en ik denk dat IF daar veel aan bijdraagt.
En gezond eten natuurlijk!
Of smoothies ;)
Groetjes!
Wendy de Wit ( He die ken ik ergens van :) )
Hoi Wendy ( ja ik ken jou nog hoor)
Wat leuk om te lezen dat je positieve ervaringen hebt met IF. Jeroen Meijer heeft mij jaren geleden gewezen op de mogelijk positieve effecten van IF. Gefascineerd raakte ik door de website van Martin Berkham. Vervolgens ben ik mij er in gaan verdiepen en heb ik vele onderzoeken gelezen die gericht zijn op vasten en calorie restrictie. Vooral recente onderzoeken zijn merkwaardig veelbelovend en ik vraag mij vaak af waardoor de resultaten zo weinig draagkracht vinden in onze huidige manier van eten.
Ghreline is een hoormoon dat vooral de maagwand afscheidt. Het stimuleert het hongergevoel maar stimuleert daarnaast ook de aanmaak van HG. Naar mijn idee een van de belangrijkste hormonen die een rol speelt bij het gezond en fit oud worden. Ik ben in de onderzoeken niets tegengekomen over de mogelijke disbalans die kan ontstaan in de ghreline verhoudingen en je hebt daardoor mijn interesse :-)
Gaat het om een causaal verband waardoor grotere hoeveelheden ghreline ongecontroleerde eetbuien opwekken? Of wordt de eetbui veroorzaakt door de te grote drang naar voedsel omdat voedsel wel beschikbaar is. Anders omschreven. Zijn de eetbuien het gevolg van een hogere afgifte van ghreline of het ontbreken van mentale kracht om weerstand te bieden tegen de drang om te eten.
Heel erg interessant onderwerp en ik ben erg erg benieuwd waar je jouw bevindingen opgedaan hebt. Ik wil mij er erg graag in verdiepen.
Groetjes,
Sven
Hoi Sven, iedereen heeft zo zijn eigen ervaringen. Ik doe het NOG niet invm medicatie en gewicht maar wil het wel gaan doen. Waarom? Simpel. Vasten komt oorspronkelijk uit de Bijbel. Je kan je daarin gaan verdiepen dan weet je ook waarom er werdt gevast. Het klopt wel naar verhalen die ik heb gehoord, dat je concentratie scherper wordt. Er zijn veel Christenen die regelmatig vasten of zoveel x in het jaar. Succes ermee
Hoi Tamara,
Leuk om ook een andere insteek te horen. Ik wist niet dat christenen ook een vastenperiode toepassen. Van het islamitische geloof en de bijbehorende ramadan was ik wel op de hoogte. Ik ben wel benieuwd wat de reden achter het vasten is binnen het christelijk geloof, maar heb niet veel tijd om mij te verdiepen. Jij weet het vast (leuke woordspeling) wel, zou je dit kunnen uitleggen?
Groetjes,
Sven
Hallo Sven, je hebt nog geen antwoord gehad op het bijbelse vasten, denk ik. De mensen in de bijbel werden geregeld opgeroepen door God, profeten en engelen om te vasten en hierbij te bidden. Vooral om een meer op God gericht leven te leven en overwinningen te behalen in lastige situaties. Op dit moment vast ik 24 uur, terwijl ik wel last van mijn gezondheid heb (pijn) ik wil even checken of het wel echt handig is. Maar ik geloof het nu zeker! Met 2 andere christenvrouwen doen we dit, we wonen over de wereld verspreid. Ik doe sinds kort mee. We bidden voor one gezondheid en (klein)kinderen. Ik ervaar Gods nabijheid en antwoord op gebeden sterker wanneer ik vast. Dit doordat ik ook meer tijd heb om te bidden, hoef immers niet te eten, maar verbinding wordt sterker , God is er blij mee en die betere concentratie waar jij het over hebt zal ook wel meespelen. Hoe het zit met wegspoelen van de afvalstoffen weet ik niet, maar een koolhydratenbreek werkt al zeker goed.
Hoi Elleke,
Dankjewel voor de uitgebreide uitleg. Ik had inderdaad nog geen antwoord op mn vraag gehad. Bijzonder dat vasten in verschillende geloven gebruikt wordt. Hoe is het gegaan? Heb je de 24 uur volgehouden? Als je medische klachten hebt is het misschien aan te raden om eerst contact op te nemen met een medisch specialist.
Ik zal het nog eens nazoeken, waar ik dat nou precies gelezen had, was in het Engels.
En misschien heb ik het hormoon ook wel door elkaar gehaald met een andere, maar er zijn artikelen over hormonale disbalans bij vrouwen die vormen van vasten ondernemen. Ook het hormoon dat jij noemt werd genoemd, maar ik geloof dat ik de klok heb horen luiden maar vergeten ben waar de klepel hangt.
Ik wil geen verwarring zaaien want ik zie het vasten, als iets heel positiefs, ook voor vrouwen. En een heleboel vrouwen varen er echt wel bij. Maar altijd interresant om meer te weten, ook van eventuele andere effecten die zich voor zouden kunnen doen.
Wat leuk dat jullie hiernaar hebben gekeken, en inderdaad, hoe meer er over gesproken en gediscussieerd wordt, hoe meer informatie er uit voort kan komen en dat is wat je zegt, alleen maar positief. Ik kwam dje site tegen toen ik erop googelde, hartstikke leuk hoe jullie dit gedaan hebben!
Ik heb veel gelezen van Dr. Mercola en Dr. Jason Fung en jeetje, wat interresant!
En heb ook gekeken naar Kinobody en de Hodgetwins via you tube. In verband met Fitness. En IF.
Oh ja en Gary Taubes over hoe we dikker worden. Die man geeft keigoede lezingen.
Goed van Jeroen ook, hij zal er vast resultaat mee hebben geboekt. Doe hem maar de groeten.
Ik volg IF met 20:4 en als ik laks wordt is het 16:8.
De voeding vind ik nog wat lastig, maar daar zijn sites zoals deze voor. Om fijne ideeën op te doen! :)
Wow! If 20:4 vind ik wel heftig :-) Ik doe meestal 19:5. met maar 4 uur eten krijg ik niet genoeg binnen. Bedankt voor de tips! Een aantal kende ik al, maar niet allemaal. Leuk om weer wat nieuws te lezen. En als je nog wat kunt vinden over ghreline dan hoor ik het graag :-) Je kunt ook altijd een mailtje sturen.
Groetjes,
Sven
Beste Sven,
Wat knap dat het je gelukt is.
Ik vroeg me af: had je geen hoofdpijn? Als ik het zou doen dan is de kans groot dat ik al na een paar uur hoofdpijn krijg. Dat heeft met afvalstoffen te maken.
Toch breng je me op een idee om het ook eens te proberen. Net als jij om uit te proberen hoe dat is. En je verhaal klinkt geloofwaardig.
Ik geloof niet vasten zoals jij dat hebt gedaan slecht voor je lichaam is.
Bedankt voor je artikel
Groetjes,
Inge
Hoi Inge,
Ik heb geen hoofdpijn gekregen. Nu ben ik ook niet het type dat snel last heeft van hoofdpijn dus ik ben misschien geen goed referentiekader. Ik vraag me af of de hoofdpijn komt door de afvalstoffen. Ik vermoedt dat het veroorzaakt wordt door een lage bloedsuikerspiegel. Mocht je ook last krijgen van duizeligheid, bouw de lengte van de vastperiode dan op. Elke keer dat je het doet een paar uurtjes langer. Als je ergens aan twijfelt raadpleeg dan altijd een arts.
Groetjes,
Sven
Ik doe dit al jaren, samen met mijn man. 1 keer per week en soms een week niet. Ik kreeg dit als tip van een vriend die het olympisch hockey team heeft begeleid. Ik ben op deze manier mijn zwangerschapskilo’s kwijtgeraakt.
Normaal reageer ik niet en kom ik alleen maar om je recepten te gebruiken maar hier wilde ik me even in mengen. Ik vind het goed dat Sven hierover schrijft. We zijn geneigd om vast te denken. Omdat we al jaren op een bepaalde manier eten wil dat niet zeggen dat dit de juiste is. Ik heb zelf jaren lang het warrior dieet gevolgd tegenwoordig ook wel intermittent fasting genoemd. Je vast hierbij voor 16 tot 20 uur per dag en sport aan het einde van een vastperiode op de lege maag direct voordat je gaat eten. Je stimuleert hiermee enorm de aanmaak van HGH (groeihormoon). Ik ben toen in een korte tijd veel vet verloren en spiermassa aangekomen. Het moeilijkste blijft het niet eten als er wel eten is. Maar dat went. Er zijn veel onderzoeken die bevestigen dat deze methode werkt. Ik zou zeggen: Chris, zoek ze eens op, lees en leer…
http://drbenkim.com/fasting-fast-one-day-week.htm
Lees en leer, want het is idd helemaal niet zo gezond als Sven beweerd.
Dat je zoiets voor jezelf wilt doen, is iemad zijn of haar eigen keus, maar ga niet aansporen dat dit gezond zou zijn. Het internet staat letterlijk vol met de nadelen..
Hoi Chris,
Wederom, ik spoor niet aan dat dit gezond is ik probeer alleen uit te leggen wat de voordelen ervan kunnen zijn. Ik maak daarbij de vergelijking met een voedingspatroon dat meer aansluit bij onze genen.
Het artikel waar je naar verwijst vind ik vrij onduidelijk. De titel van het artikel is: ‘Should i fast one day a week’ vervolgens beschrijft hij gevolgen die gaan optreden vanaf de tweede en derde dag van het vasten. Langer dan een dag niet eten is niet waar mijn artikel over gaat. De gevolgen zijn dan ook niet relevant. Ik heb het idee dat dr. Ben Kim vooral graag zijn poeders en pillen aan de man wil brengen. Ik heb het dus wel gelezen, maar veel heb ik er niet van geleerd.
Tja, weet je.
Mischien moeten we onze eigen ontlasting dan ook maar gaan eten, want dat doen dieren namelijk ook, dus zou dat ook gezond moeten zijn.
Mens en dier mogen niet met elkaar vergeleken worden! Heb je wel eens een pluk gras gegeten? Schuurt de maag! Of probeer anders eens een rauwe kip! Kijken wat dat met je gezondheid doet. Kortom; die zogenaamde genen zijn heel anders ingedeeld, maar dat is weer een andere discussie.
*Je spoort wél aan dat het gezond zou zijn, het staat immers onder het kopje “gezond leven”..
Verder ga ik hier niet op in, ik ga nu even een rondje hardlopen want dat vind ik gezond leven
Ik vergelijk de huidige mens met mensen van 10.000 jaar geleden niet met dieren Chris. Ik haal in het artikel wel een gelijkenis aan met een leeuw, maar vertel daarbij zelfs letterlijk: ‘Nu wil ik mensen niet vergelijken met een leeuw, maar ik denk wel dat onze huidige manier van eten en de continue beschikbaarheid ervan eigenlijk helemaal niet bij onze genen past.’
Over je ontlastingverhaal ga ik natuurlijk niets zeggen dat is een vreemd vergelijk.
Sportse, ik ga vanavond een rondje hardlopen.
Dit is helemaal niet gezond en ik vind dat je hiermee een verkeerd voorbeeld geeft aan jou jongere volgers.
Hoi Jenny,
Heb je het artikel helemaal gelezen?
Ik zeg niet dat het gezond is. Ik zeg wel dat ons lichaam er genetisch gezien voor gemaakt is om periodes van schaarste te overbruggen. Dat is heel wat anders.
Ik geef onderaan tevens aan dat ik lezers niet wil aanzetten hetzelfde te ondernemen. Dat is absoluut niet mijn bedoeling.
Zoals ik daar ook vertel is Voedzaam & Snel onze zoektocht naar een zo gezond mogelijk eetpatroon. Daar hoort ook het uitproberen van eetgewoontes bij en die wil ik dan ook graag met jullie delen.
Ik ben wel benieuwd waarom jij vindt dat het niet gezond is om 24 uur niet te eten. Kun je dat toelichten en onderbouwen?
Groetjes,
Sven
http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/eten-drinken/de-gevaren-van-te-weinig-eten/
Het is onvermijdelijk dat je verbranding vertraagd. De resultaten daarvan zijn: langzamer metabolisme, grotere opslag van vet-vasthoudende enzymen en hormonen, minder activiteit van de vet-afbrekende enzymen en hormonen, minder goed werkende schildklier. Daarnaast gaat je eetlust omhoog, je hebt meer kans op gewichtstoename, minder energie en kracht.
1. Te weinig eten zorgt voor een langzamer metabolisme
Als je minder eet, verbrandt je lichaam minder. Als je meer eet, verbrandt je lichaam meer. Als je te weinig binnenkrijgt, vertraagt je metabolisme met tenminste 20-30%. Studies laten zien dat bij drastische calorie-reductie je basale metabolisme (wat je in rust verbrand zonder iets te hoeven doen) soms wel 45% minder kan functioneren! Dat verklaart waarom je na een lange tijd veel te weinig eten, je bij nog minder eten nog steeds niks afvalt.
2. Te weinig eten zorgt dat je spieren verliest
Het meest ernstige gevolg van te weinig eten is het verlies van spieren. Zodra het lichaam hongersnood uitroept, gaat het zoeken naar alternatieve manieren van energie verkrijgen om in leven te blijven. Spieren verbranden is zo’n alternatief. Maar spieren zijn juist actieve weefsels, die zelf vetverbranden! Spieren verbranden is makkelijk voor het lichaam. Hierbij zijn zowel skeletspieren als organen, je hart is ook een spier!! Een heleboel studies hebben aantegoond dat bij dieten door weinig te eten zonder beweging, 40 a 50% van het gewichtsverlies komt door het verlies van spier. Ook is waterverlies veelvoorkomend. Hte snelle gewichtsverlies in de eerste week(en) van zo’n hongerdieet misleiden en geven de illusie van succes. Zelfs met sporten erbij, als de voedselinname te weinig is zal er nog steeds spieren afgebroken worden ipv vet.
3. Weinig eten bevordert de activiteit van vetopslag enzymen en belemmeren de werking van vet-afbraak
Het vetopslagenzym heet Lipoprotein Lipase (LPL). Als je te weinig calorieen binnen krijgt, prodcueert je lichaam meer LPL en minder vetafbrekende enzymen. Anders gezegd, als je te weinig eet verandert je lichaam de chemische balans om het makkelijker te maken om vet op te slaan in de toekomst.
4. Te weinig eten vermindert werking van de schildklier
De schildklier is verantwoordelijk voor het regele van je basale metabolic rate (wat je verbrand in totale rust) Als je lichaam merkt dat je erg weinig binnen krijgt, scheidt de schildklier minder hormonen af wat resulteert in een langzamer metabolisme en minder calorieen verbrand in rust.
5. Te weinig eten verhoogt de kans op gewichtstoename (jojo!)
Bijna iedereen verliest gewicht als ze veel te weinig eten, maar het duurt meestal niet lang voordat het lichaam zich dus aanpast. Als je op een plateau geraakt bent, wordt het steeds lastiger gewicht te verliezen. Hierdoor, en door trek, honger en vreetbuien, zorgt er meestal voor dat mensen uit frustratie het opgeven. Het gewicht komt langzaamaan weer terug; en ze hebben weer evenveel vet als waarmee ze gestart waren – maar nu minder spier en een langzamer metabolisme!! Hierdoor komen mensen meestal zelf nog meer aan dan hun startgewicht. Met elke lijnpoging daalt je metabolisme en daardoor kom je in een vizieuze cirkel terecht; je wordt dik van nog minder eten!
6. Te weinig eten zorgt voor meer trek en vreetbuien
ALs je lichaam de hongersnood uitroept, zijn vreetbuien en trek een respons om je aan te zetten tot meer te eten. Deze vreetbuien en cravings maken het heel moeilijk je dieet vol te houden en alles waar je aan kan denken is eten… eten… eten. Weinig mensen hebben genoeg discipline om het dan niet te doen.
7. Weinig eten vermindert je energie en kracht
Je bent minder goed in staat om activiteiten te verrichten en dingen voelen zwaar aan. Je hebt geen erngie om te sporten.
En dan hebben we het nog niet over wat er gebeurt als je tekorten aan vitaminen en mineralen krijgt.
Hoi Jenny,
Het artikel gaat over de gevaren van structureel te weinig eten. Niet eenmalig vasten. Ons lichaam reageert heel anders op een korte periode van geen eten dan op een langere periode van te weinig eten. Ik ben het daarnaast met veel punten uit het artikel niet eens. Omdat het artikel niet over vasten gaat laat ik het daarbij.
Hoi Jenny,
Nog even een aanvulling. Websites als dokterdokter.nl kunnen schrijven wat ze willen. Ze verwijzen nooit naar bronnen of studies. Ik ook niet, er gaat simpelweg teveel tijd in zitten om alles wat ik vertel te onderbouwen met een studie of onderzoek. Bekijk dit (op onderzoek gebaseerde artikel) eens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3200169/ die staat haaks op het artikel van dokterdokter.nl en bevestigt veel van wat ik hierboven schrijf.
Laten we het er gewoon op houden dat we in dit opzicht verschillen van mening. Uiteraard respecteer ik jouw mening ondanks dat ik het er niet mee eens ben.
Vriendelijke groet
Doen we ;-)
Groetjes,
Sven