Nieuwe keuken kopen in 10 stappen
Het kopen van een nieuwe keuken moet een feest zijn. Je gaat een grote aanschaf doen en wilt het geld op de juiste manier uitgeven. Spijt wil je achteraf niet hebben. Je wilt de juiste keuzes maken bij het kopen van jouw nieuwe keuken. Met ons stappenplan en handige tips helpen wij jou bij het vinden van de keuken die helemaal bij je past.
We schrijven dit artikel omdat wij bij het kopen van onze nieuwe keuken graag een stappenplan als dit gehad hadden willen hebben. Uiteindelijk zijn we er helemaal uitgekomen, het heeft alleen allemaal een stukje langer geduurd. Het op de juiste manier doorlopen van de stappen uit dit artikel scheelt een hele berg tijd en verwarring.
In deze blog vertellen we meer over het moment waarop we besloten een nieuwe keuken te gaan aanschaffen.
Mooi en praktisch
Voordat we beginnen wil ik deze twee kernwaardes centraal zetten. Het klinkt eenvoudig; mooi en praktisch, maar wij hebben ervaren dat dit niet altijd vanzelfsprekend is. Ze zijn individueel belangrijk en tegelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat mij betreft is de ideale keuken een keuken die in beide opzichten voor jou 100% scoort.
Mooi, omdat je er 15 -20, misschien wel 30 jaar naar moet kijken.
Praktisch, omdat je er in die lange tijd heel wat uren in door gaat brengen. Een keuken is een gebruiksvoorwerp dat functioneel en logisch moet zijn.
Bij elke beslissing die je maakt in het oriëntatie- en ontwerpproces van je nieuwe keuken moeten deze kernwaarde daarom centraal staan.
Waar begin je met het kopen van een nieuwe keuken
Aan het einde van dit artikel vind je een handige checklist van de stappen die we hier bespreken. Print hem, vink hem af, stop hem in je tas of sla dit artikel op zodat je hem altijd bij de hand hebt op je mobiele telefoon. De weg naar het uitzoeken van een nieuwe keuken wordt hiermee een stuk eenvoudiger en gestructureerder.
De stappen die we doorlopen bij het kopen van een nieuwe keuken kunnen we onderverdelen in drie fases:
- Oriëntatiefase
- Ontwerpfase
- Beslissingsfase
Volg je het nog? Komt er nu misschien erg veel op je af? Blijf rustig, het komt goed. Alleen de oriëntatiefase moet je zelf doen (en met behulp van dit artikel gaat dat ook goed komen). Zodra je klaar bent voor de ontwerpfase krijg je hulp van professionals.
Oriëntatiefase van je nieuwe keuken
Dit is de meest chaotische van alle fases die je gaat doorlopen. Zie het als een enorme berg met ideeën die we langzaam gaan uitkleden tot we een gerichter beeld hebben van jouw wensen.
Zorg voor een kladblok of leuk schrift waar je notities kunt maken en houd je mobiele telefoon of laptop bij de hand.
Stap 1: Wat vind ik mooi
Voor deze stap is Pinterest onmisbaar. Download de app op je telefoon en maak een account aan. Pinterest is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Denk nog niet aan haalbaarheid, budget, beschikbare ruimte etc. Beperk jezelf niet. Sla hier alles op wat je mooi vindt. Onthoud dat dit de beginfase is en dat we gaan ontdekken wat je mooi vindt. We definiëren hier als het ware jouw stijl en de globale richting die we opgaan, meer niet.
Voor ons was Pinterest de beste bron van inspiratie. Maar naast Pinterest kun je je ook laten inspireren door keukens die je bij vrienden of familie hebt gezien. Keukens die je op tv tegen bent tegengekomen, of op andere blogs of websites. Kopieer hyperlinks of schrijf op hoe de keuken er uit zag.
In deze blog lees je meer over onze persoonlijke oriëntatiefase
Stap 2: Wat voor (thuis)kok ben ik
Hoe vaak sta je in de keuken en hoeveel lol heb jij in het bereiden van een maaltijd? Zie je het bereiden van eten als noodzakelijk kwaad of sta je het liefst elke dag uitgebreid te koken. Zet jij vaak magnetronmaaltijden op tafel of ben je een ambitieuze hobbykok. Een combinatie kan natuurlijk ook. Zelf koken wij doordeweeks vaak simpele eenvoudige maaltijden en in het weekend nemen we er graag uren de tijd voor. Over het algemeen genomen zijn wij vrij intensieve gebruikers van een keuken.
Hoe vaak je in de keuken staat en hoe intensief je de keuken gebruikt, is belangrijk om te weten. Definieer dit voor jezelf en schrijf het op. Houd hierbij ook rekening met de gezinsgrootte en wie er allemaal graag in de keuken komen om eten te bereiden.
Stap 3: Jouw wensen
Heb je nog geen wensen? Sta je er helemaal blanco in? Geen probleem. Er is hulp onderweg. Ga door naar de volgende stap.
Heb je al bepaalde voorkeuren? Dingen waarvan je zegt: ‘dit staat vast, ik wil dit er in ieder geval in hebben’. Maak hier een lijst van. Zijn er meer leden van je huishouden die de keuken gaan gebruiken? Schrijf ook hun wensen op.
Bij ons stond bijvoorbeeld al vast dat we een kokendwaterkraan wilde hebben. We hebben dit bij meerdere mensen thuis gezien en ervaren en vonden dat zo ontzettend handig dat wij hierdoor zeker wisten; dat willen wij ook in onze nieuwe keuken. Wat we ook zeker wisten is dat het een kookeiland moest worden en dat we wilden koken op het eiland.
Schrijf ook je twijfels op
“Een oven met stoomfunctie lijkt me handig, maar ga ik het ook echt gebruiken?” Of waar wij ontzettend lang over getwijfeld hebben: “kan ik op inductie net zo koken als op gas?” Schrijf je twijfels op en laat ze rusten. Je krijgt hier in een later stadium duidelijkheid over.
Ontwerpfase van je nieuwe keuken
Als het goed is heb je nu een globaal beeld van je keuken. Niet te specifiek. Je hebt een verzameling van beelden, je weet hoe intensief je de keuken gebruikt en je hebt overzichtelijk welke wensen en/of twijfels je hebt. In de volgende fase gaan we beter kijken naar wat er bij jou thuis mogelijk is. We gaan de grote stapel aan inspiratie en wensen convergeren. Om zo een concreter beeld te krijgen van jouw toekomstige keuken. Om dit uit te kunnen voeren is het belangrijk om twee concrete punten duidelijk te hebben. En met concreet bedoel ik: waarden die vast staan, waar je aan gebonden bent en die niet kunnen wijzigen.
Stap 4: Budget
Bepaal je budget. Wat kun je uitgeven aan je nieuwe keuken? Vaak is het niet alleen de aanschaf van de keuken maar ook het opnieuw schilderen van het plafond. Een nieuwe vloer, een ander raam of misschien wel een uitbouw waar de keuken in komt. Maak voor jezelf goed duidelijk wat jouw maximale budget voor een keuken is. Houd er ook rekening mee dat bij keukens de bekende ‘goedkoop is duurkoop’ regel van toepassing is. Op zowel het materiaal van kastjes en werkbladen als op de keuze voor apparatuur. Je wil lang met je keuken doen, kies daarom voor degelijke kwaliteit.
Stap 5: Ruimte
Waar gaat jouw nieuwe keuken komen? Wat is de beschikbare ruimte? Zorg voor een duidelijke tekening van de plek waar de keuken komt. Neem de maten zo precies mogelijk op en maak er eventueel een tekening van. Teken hier ook deuren, ramen, muurtjes, het verspringen van een muur of het plafond in.
Stap 6: Naar de keukenshowroom
Er is hulp onderweg. En dat is heel erg welkom. Je hebt als het goed is nu een pakket aan ideeën en informatie tot je beschikking. Loop een ronde door de showroom. Raak alles aan, doe alles open en dicht. Hoe voelt het, hoe sluiten de kastjes. Voelen de lades stevig. Ga op zoek naar keukens die grofweg in de buurt komen van jouw ideeën. Ben je samen? Bespreek wat je mooi of juist niet mooi vindt.
Persoonlijke ervaring: kies voor een keukenshowroom waar je vrijblijvend kunt rondlopen en waar de verkopers niet opdringerig zijn. Wij zijn bij verschillende showrooms geweest en zijn echt geschrokken van de verkooptechnieken van bepaalde keukenfirma’s. Met moeite liepen we zonder getekend contract de showroom uit en werden we in de periode daarna gebeld met extra korting en opdringerig gedoe. Dit voelde totaal niet vrijblijvend en zeer onvriendelijk. De verkooptechnieken die ze toepassen vonden we zelfs een beetje intimiderend. Ik wil iedereen adviseren niet naar zo’n showroom te gaan, of als je hiermee te maken krijgt, weg te lopen. Laat je niet overhalen door een ogenschijnlijk bijzonder mooie korting die alleen op dat moment zou gelden.
In de video hieronder nemen we je mee bij ons eerste bezoek aan een keukenshowroom. We zijn erg goed geholpen maar gaan nog wel met wat twijfels naar huis. Tijd om goed na te denken.
Stap 7: Een ontwerpafspraak maken
Dan is nu het moment aangebroken dat je om hulp kunt gaan vragen van een verkoper. Met een gedegen voorbereiding op zak kun je goed aangeven wat je wensen zijn en wat je mooi vindt. ‘Verkoper’ klinkt misschien een beetje cru maar ik heb er geen ander woord voor. Mijn ervaring is dat een goede verkoper eerder een begeleider en adviseur is van het aankoopproces en jou veel hulp biedt bij het maken van keuzes om zo jouw wensen te vertalen naar een echt ontwerp. Laat de verkoper jouw Pinterest bord zien. Tijdens het tekenen zullen verschillende materiaalkeuzes, kleuren en vormen voorbij komen. Daarbij moeten keuzes gemaakt worden over apparatuur, werkblad, afwerking, etc. Je zult het gevoel hebben ineens heel veel te moeten kiezen. Dat is ook zo en dat kan behoorlijk overweldigend zijn. De verkoper helpt je ook bij het praktisch indelen van de keuken. Dit is een ontzettend belangrijk aspect bij het kopen van een nieuwe keuken.
Beslissingsfase van je nieuwe keuken
Nu moeten knopen doorgehakt worden. Met een mooie schets op zak kun je gerichter gaan nadenken over wat je wilt en hoe het eruit gaat zien.
Stap 8: Overdenk het ontwerp
Teken niet direct voor de keuken. Hier wordt als het goed is in deze fase ook nog niet over gesproken. Laat alles bezinken en neem hier echt goed de tijd voor. Bedenk of alles in de keuken zit wat je er graag in wilt hebben. Maar bedenk ook of er dingen zijn die je misschien eigenlijk niet denkt te gaan gebruiken. Zo hebben wij zelf bijvoorbeeld toch niet gekozen voor een oven met stoomfunctie. En zijn we voor gas gegaan in plaats van inductie.
Wij zijn ook eerst naar huis gegaan met een witte lichte landelijke keuken (dit was mijn voorkeur, Sven). Vervolgens wilden we ook graag een wat gedurfder ontwerp zien van hout en zwarte materialen. Een wat donkerdere keuken (Jen haar voorkeur). Dit is hem uiteindelijk geworden en we zijn zo blij dat we dat gedaan hebben.
Zie het eerste ontwerp als een beginpunt, de basis waarop je verder gaat bouwen. Maak een lijst met punten waarvan je zeker weet dat het zo moet blijven in het ontwerp. Maak ook een lijst met punten waarover je twijfelt. Houd bij het maken van keuzes altijd de kernwaarden in je achterhoofd; mooi, maar ook praktisch.
In de video hieronder nemen we wat wijzigingen door en maken we de plannen definitief. Aan het einde plaatsen we onze handtekening en kopen we de keuken.
Stap 8: Een aangepast ontwerp
Maak opnieuw een afspraak met de keukenverkoper en neem je notities mee. Wil je voor een compleet andere keuken gaan, schroom dan niet om om een volledig herzien ontwerp te vragen. De verkoper wil immers niets liever dan jou een keuken verkopen die volledig naar je zin is. Neem naar het tweede gesprek je notities mee en bespreek ze met de verkoper. Aan het einde van dit gesprek ben je weer een stap dichter bij jouw nieuwe keuken. Of misschien voldoet hij nu al aan je wensen. Hoe het ook verloopt; neem er de tijd voor.
Stap 9: De aankoop
Het is zover, het ontwerp is klaar. Je mag je handtekening plaatsen. Super spannend natuurlijk en nu maar hopen dat alles gaat worden zoals je bedacht hebt. Die oude keuken moet er misschien nog uitgesloopt worden of de muren wil je voorzien van een nieuw fris kleurtje. Gefeliciteerd met de aanschaf van je nieuwe keuken. Je gaat er enorm veel plezier van hebben.
Stap 10: Het plaatsen
Na lang wachten is het dan zo ver. De keuken wordt geplaatst. In veel gevallen gebeurt dit door een (zzp’er) die ingehuurd wordt door de keukenwinkel. In ons geval had de winkel eigen vakmannen in dienst die alle tijd namen voor het plaatsen van de keuken.
Voorafgaand aan het plaatsen van de keuken kwamen de monteurs bij ons langs om de keuken in te meten en te controleren of stroompunten en leidingwerk op de juiste plaats zat. Erg prettig, want zo kom je bij het plaatsen van de keuken niet voor verrassingen te staan.
In de video hieronder laten we met een timelaps zien hoe de keuken geplaatst wordt en hoe die uiteindelijk bij ons thuis geworden is. We zijn er heel erg blij mee.
Onze nieuwe keuken
Het kopen van onze nieuwe keuken is mede zo goed verlopen door de hulp en begeleiding van Tieleman Keukens. Dit mooie familiebedrijf weet wat goede service is en heeft ons voorzien van eerlijk en gedegen advies. Daar hebben we veel aan gehad. De sfeer is vrijblijvend en totaal niet opdringerig.
Ik hoop dat ik je met deze stappen heb kunnen helpen bij het uitzoeken van een nieuwe keuken. Hieronder nog even de stappen op een rijtje:
- Wat vind ik mooi
- Hoe intensief wordt onze keuken gebruikt
- Wat zijn mijn wensen en waar twijfel ik over
- Wat is mijn budget
- Waar moet de keuken komen
- Bezoek een showroom
- Maak een ontwerp-afspraak
- Overdenk het ontwerp
- Laat eventueel een aangepast ontwerp maken
- De aankoop
- Plaatsing
Ook leuk om te lezen
Over het hele keukenkoopproces en de verbouwing bij ons thuis hebben we blogs geschreven. Hier vertellen we een minder praktisch maar persoonlijker verhaal over hoe het bij ons is gegaan, inclusief veel foto’s:
- Een nieuwe keuken uitzoeken
- Best pittig zo’n verbouwing
- We hebben een keuken gekocht
- Laatste loodjes van de grote verbouwing
- De nieuwe keuken staat er
- De verbouwing is klaar
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tieleman Keukens. Onze nieuwe keuken hebben we gewoon zelf gekocht, maar voor dit artikel krijgen we wel een vergoeding. Alles wat we schrijven op onze website is onze mening. Bekijk onze disclaimer voor meer informatie.