Review: Erwtenpasta van groene erwtenmeel
Ik liep laatst in de supermarkt, op zoek naar volkorenpasta toen ik deze pasta van groene erwten tegenkwam. Het had meteen mijn aandacht, dat wilde ik eens proberen. Maar hoe wordt het gemaakt? En is het lekker?
De erwten pasta wordt gemaakt door Pedon. Een Italiaans bedrijf dat meerdere producten op basis van peulvruchten op de markt brengt. Peulvruchten eten vinden we belangrijk, peulvruchten zijn een goede bron van vele vitaminen en mineralen. Hier een pasta van maken klinkt als een goed idee.
Groene erwten pasta
Op de voorkant van de verpakking staat met grote letters ‘more than pasta’ en de termen: glutenvrij, hoog eiwitgehalte en hoog vezelgehalte. Op de achterkant maken ze het vergelijk met gewone pasta. Er zit zoals ze schrijven ’tweemaal zo veel eiwit ‘, ‘1/3 minder koolhydraten’, en twee maal zo veel vezels in. Vooral de hoeveelheid vezels spreekt mij erg aan. Veel mensen komen niet aan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid) vezels. Producten die meer vezels bevatten hebben daarom mijn voorkeur. Ik heb de hoeveelheid eens vergeleken en wat blijkt: er zitten inderdaad twee maal zo veel vezels in als in gewone witte pasta. Het verschil met volkorenpasta is minder groot maar nog steeds de moeite waard.
(per 100 gram) | Kcal | Vet (g) | waarvan verzadigd (g) | Koolhydraten (g) | waarvan suikers (g) | Vezels (g) | Eiwit (g) | Zout (g) | Ijzer (mg) |
Witte pasta | 359 | 1,5 | 0,2 | 73 | 1 | 3 | 12 | 0,002 | 2 |
Volkoren pasta | 347 | 2,0 | 0,1 | 66 | 3,5 | 6,5 | 13 | 0,01 | 3,3 |
Erwten pasta | 339 | 2,2 | 0,5 | 54,5 | 2,4 | 7,5 | 21,6 | 0,14 | 4,1 |
Helaas is het lastig om de overige voedingswaarde met elkaar te vergelijken. Pasta van groene erwtenmeel is niet opgenomen in de NEVO tabellen van het RIVM. We kunnen er wel van uit gaan dat de erwtenpasta meer vitamine A, C en K bevat. Pasta van volkorenmeel bevat meer B vitamines. Deze conclusie trek ik op het vergelijk van rauwe erwten met volkorenmeel.
De verschillen tussen volkorenpasta en groene erwtenpasta vind ik niet bijzonder groot. Omdat er meer eiwit en vezels in zitten is de verzadiging iets groter maar niet noemenswaardig. Per portie van 80 gram scheelt het vezelgehalte slechts 0,8 gram. Je hebt per dag minimaal 30 gram vezels nodig. Je gaat met deze pasta daar het verschil niet mee maken. Het verschil in eiwitten is wat groter. Per portie scheelt het ongeveer 7 gram. Dit is ongeveer 10% van wat ik dagelijks aan eiwit nodig hebben. Dat is leuk meegenomen maar voor mij geen reden om volkorenpasta in te ruilen voor erwtenpasta. Mijn eiwitten krijg ik toch wel binnen via de eieren, yoghurt en noten die ik regelmatig eet.
Waar wordt het van gemaakt
De pasta wordt gemaakt van erwtenmeel. Verder niets. Erwtenmeel wordt verkregen door het vermalen van rauwe ongekookte groene erwten tot meel. Ze vormen hier vervolgens net zo als bij normale pasta, pasta vormpjes van door er eerst wat water aan toe te voegen en vervolgens te laten drogen.
Hoe smaakt de groene erwtenpasta
Zoals je uiteraard verwacht, smaakt het een beetje naar groene erwten. Niets mis met de smaak. Als je de pasta gebruikt in een gerecht met tomatensaus of andere sterke smaken, is het bijna niet te proeven. De bereiding verloopt net iets anders. Je moet tijdens het koken de pasta wat vaker ‘los’ roeren omdat het anders aan elkaar plakt.
Conclusie
Een leuk product voor de afwisseling. Voor mensen met een gluten intolerantie kan het een uitkomst bieden. De groene erwtenpasta is wel flink duurder. Voor een pakje van 250 gram (3-4 porties) betaalde ik € 2,29. Per kilo komt dat neer op € 9,16. Voor volkorenpasta betaal je per kilo gemiddeld € 2,-. Voor het verschil in voedingswaarde hoef je het niet te kopen. Als je gewoon eens wat anders wil proberen is het absoluut een leuke optie. Ik kocht deze erwtenpasta bij de Albert Heijn.
Wij hebben de groene erwtenpasta in dit recept gebruikt en het smaakte heel erg lekker.
Ben je een product tegengekomen en wil je daar onze mening over horen? Laat het ons weten! Mail naar: info@voedzaamensnel.nl
Beste Sven,
zo op het eerste gezicht lijkt me erwtenpasta (of linzenpasta) een prima alternatief op de normale tarwe pasta’s. Sinds een aantal jaren volg ik voor mezelf een koolhydraatarme eetgewoonte. Koolhydraten zijn niet per definitie slecht, maar er zijn nogal wat verschillen tussen de ene en de andere koolhydraat. Uiteindelijk is het voor je lichaam een hormonenkwestie.
Mijn vraag: het aantal koolhydraten in de erwten of linzenpasta scheelt niet zo heel veel van de tarwepasta. Erwten zijn geen tarweproduct, dus ik ben geneigd dit aan mijn dieet toe te voegen in de vorm van pasta. Maar past erwtenpasta volgens jou in een koolhydraatarm dieet?
Gr Olaf
Hi Olaf,
Koolhydraten zijn inderdaad absoluut niet slecht. De soort koolhydraten is waar het om draait. Als we de snel opneembare koolhydraten (suikers) buiten beschouwing houden dan kunnen we het beste kiezen voor koolhydraten met een zo laag mogelijke glycemische lading (GL). Voor 50 gram glucose heb je 180 gram volkorenpasta nodig en maar 150 gram erwtenpasta. Er zit dus meer glucose in de erwtenpasta dan in volkorenpasta. (glycemische Index) Echter heeft de erwtenpasta een glycemische lading van slechts 6. En volkorenpasta een glycemische lading van 17. Dus, ondanks dat er meer glucose in de ewrtenpasta zit laat het de bloedsuikerspiegel minder stijgen dan volkorenpasta. Erwtenpasta past naar mijn idee daarom beter in een koolhydraatbeperkt dieet.
Groetjes,
Sven
Goed bedacht product, maar bij ons knarste het alsof je op het strand zit te eten. Dit lag niet aan de andere ingrediënten. Hebben meer mensen die ervaring?
Wij zijn na enkele happen gestopt met het eten ervan omdat we dachten dat het een productiefout betrof. Het leek alsof we op zand aan het kauwen waren.
groene erwten pasta gisteren geprobeerd, was super lekker een beetje andere structuur maar niet vervelend en met wat saus en div groenten heeeerlijk, enige nadeel is dat het best prijzig is, waarom ?? we moeten allemaal gezonder eten !!
Beste Sven, welke volkoren pasta kost 2 EU per kilo? Die ken ik nog niet. Pedon heeft ook linzen pasta. Ga je die ook reviewen? En mag ik vragen waarom je alleen naar vezels, eiwitten en voedingswaarde kijkt. Zijn er niet meer verschillen?
Dank je wel. Groeten Anneloes
Hoi Anneloes,
Biologische volkorenpasta van de AH: http://www.ah.nl/producten/product/wi58168/ah-biologisch-volkoren-penne-rigate Nu tijdelijk zelfs voor € 1,40/kg Ik heb de linzenpasta ook gezien ja. Hier zal ik ook een review over schrijven. Welke andere verschillen zou je graag behandeld zien worden?
Groetjes,
Sven