Vegetarische curry met witte bonen mix
Weet jij hoe bonen groeien en waar ze vandaan komen? … En?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het niet precies wist. En dat terwijl ik het juist zo belangrijk vind om de oorsprong van voedsel te kennen. HAK nodigde ons uit om op bezoek te gaan bij de boer en te zien hoe de bruine boon groeit. Bij teler Jeroen om precies te zijn.
Met een groepje andere bloggers gaan we in een busje naar het veld. Het lijkt wel een schoolreisje. Een aantal mensen die een prijsvraag hadden gewonnen, zijn even voor ons het veld op gegaan. Nu zijn wij aan de beurt. We mogen een eigen stukje bonenveld uitkiezen en claimen namens Voedzaam & Snel waarvan we – als de bonen er klaar voor zijn – de oogst binnenkort ontvangen. Dit stukje veld is natuurlijk niet echt van ons nu, maar de bonen die erop groeien wel :-). En waar het ons om draaide: de boon, in volle glorie. Een heel veld vol met groene plantjes (de witte bloemetjes waren al ingedroogd, het is bijna tijd om te oogsten) met daaraan peulen en daarin de bruine bonen. Precies zoals groene peultjes eruit zien, maar dan niet zo groen. En de bonen erin: die waren nog niet bruin, maar beige. Bruine bonen worden in mei gezaaid en in september geoogst. Gewoon in ons eigen landje. Ons klimaat, de bodem en biodiversiteit zijn perfect voor de bruine boon, daarom smaakt de bruine boon van Hollandse bodem ook zo lekker.
Op bezoek bij de boer
Teler Jeroen vertelt ons alles over het groeiproces van de boon. Heel even twijfelde ik of hij wel echt een boer was, hij zag er niet echt boers uit. Maar het was echt zijn land en hij werkte niet voor HAK. Dat is gewoon een van zijn afnemers. En ik vind het bijzonder leuk dat HAK op deze manier de consument dichter bij de natuur brengt. Jeroen vertelde ook waar de strook ‘onkruid’ voor diende die als een rand het complete veld en andere velden in de omgeving omarmen. De strook zorgt voor meer biodiversiteit. Dat is niet alleen goed voor de natuur: er komen diverse soorten insecten op af die voor extra bestuiving zorgen, zodat meer bloemetjes worden bevrucht en er meer bonen per plant groeien. Ook maken ze gebruik van bijenkolonies, die helpen de bloemen bevruchten. Hij gebruikt geen pesticiden, wel herbiciden. Maar alleen wanneer nodig en in ieder geval geen glyfosfaat. En hij sprak over de uitputting van de grond en hoe we verdere uitputting kunnen tegengaan, of de bodem zelfs weer kunnen verrijken.
Hij vertelde ook hoe alleen de mooi uitziende bonen worden geselecteerd voor de potjes en vernieuwde stazakken van HAK. Ik zou het niet erg vinden om een minder mooie boon te eten. Jij? Gelukkig worden de ‘mislukte’ bootjes gebruikt als veevoer. Wist je trouwens dat de boon zijn eigen zaadje is? Een bruine boon vormt zo een nieuw plantje, waar vervolgens weer nieuwe bonen aan gaan groeien.
Hoe kun je zelf bonen wecken
Door groenten te wecken, kun je ze lang en zonder conserveringsmiddelen buiten de koelkast bewaren. Er worden vaak kruiden en een klein beetje zout aan toegevoegd om de producten extra smaak te geven. Kijk altijd op het etiket wat er gebruikt is, zodat je weet wat je eet.
Je kunt bonen ook thuis wecken. De gedroogde bonen moeten eerst 12 uur weken, daarna doe je ze, al dan niet met kruiden, in een schoon gekookte glazen pot met een weckring. Vul de weckpot tot de rand met water, draai de deksel erop. Plaats een theedoek in een snelkookpan, leg de pot(ten) erin en kook de bonen in 25 minuten gaar. Laat de potten afkoelen en voilà: klaar is Kees. Let op: wanneer je met niet zure producten niet boven de 118 graden komt, moet je het product voor gebruik nog 15 minuten koken.
Tijdens deze dag, waarbij de boon werd gevierd, stonden de acht nieuwe stazakken van HAK in the picture. Deze stazakken zijn sinds een paar weken verkrijgbaar in de supermarkt. Zelf vind ik het wel een goede zet: zo’n zak neem je eerder mee naar je werk voor in de salade, dan een glazen pot. En op de een of andere manier lijkt iets uit een zakje logischer om direct koud te eten, dan uit een pot. De bonen uit zak hebben een wat stevigere bite en pure smaak, maar zijn verder natuurlijk hetzelfde en net zo voedzaam. Daarnaast hoef je de bonen niet meer af te spoelen, want er zit bijna geen vocht bij. Maar ik vind het toch altijd fijn om het wel te doen. Afijn, het is ideaal, zo’n zakje met knapperige bonen voor door je salade. Maar ook voor het avondeten zijn ze erg lekker. Wij zijn vooral fan van de simpele zakken: de linzen, rode en bruine bonen mix, kikkererwten en de witte bonen mix.
Het schijnt dat we in Nederland per persoon gemiddeld maar 365 gram peulvruchten per jaar eten, dat is 1 gram per dag! Ik kan het me bijna niet voorstellen, dat is echt bizar weinig! Maar goed dat de boon weer aan een opmars bezig is. We vinden het leuk om iedereen te inspireren met lekkere recepten om wat vaker bonen erbij te doen.
De dag wordt afgesloten met een viergangen bonen diner in het restaurant van Herman den Blijker: Las Palmas. Daar hebben we ongelofelijk zitten smikkelen en gezellig gekletst.
Curry met witte bonen
Hebben we een hele dag de Hollandse bruine boon gevierd, maken we een recept met de witte boon. Huh?
Tja, Herman den Blijker heeft ons verkozen tot ambassadeur van de witte boon. Dus uiteraard hebben we een recept met de witte boon bedacht. En wel met de nieuwe Witte bonen mix in stazak. Of ligzak, als ie ligt. En zitzak als je …
De witte boon werd vroeger net als de bruine boon in Nederland geteeld, maar nu niet meer. Herman den Blijker vertelt in zijn boek Herman over Bonen dat er vanuit de hele wereld vraag is naar witte bonen, in tegenstelling tot bruine bonen die voornamelijk in Nederland gegeten worden. Hierdoor wordt de witte boon op hele grote schaal geteeld en dat is in Nederland niet meer mogelijk. Witte bonen worden tegenwoordig veelal geteeld in Canada, China en Ethiopië. HAK haalt de witte bonen uit Noord-Amerika. Zouden ze daar op dezelfde manier als de bruine boon hier worden geteeld? Dat zou ik wel eens nader willen onderzoeken.
Ik vind het wel jammer dat ze van zover komen. Maar het blijven voedzame dingen. Witte bonen zijn rijk aan eiwitten en vezels, een ideale vleesvervanger. Witte bonen nemen de smaak van andere ingrediënten goed over. In de stazak van HAK zitten overigens drie soorten witte bonen: alubia, great northerns en pea beans. Verder is alleen wat zout toegevoegd. 0,34 gram om precies te zijn. Geen suiker, geen conserveringsmiddelen. Ze zijn houdbaar gemaakt door verhitting.
Voor meer info én leuke filmpjes waarin je ziet hoe Herman heel Nederland aan de boon probeert te krijgen, ga je naar: www.hak.nl
Vegetarische curry met witte bonen
Dit heb je nodig
- 1 Aubergine
- 2 el Olijfolie
- 1 Courgette
- 1 Ui
- 2 el Currypasta
- 400 ml Kokosmelk
- 1 Avocado
- 1 zak Witte bonen mix van HAK
Zo maak je het
- Snijd de aubergine in blokjes en bak op matig vuur 5 minuten in de olijfolie
- Snijd ondertussen de courgette in blokjes en snipper de ui
- Voeg de currypasta en de ui toe en bak 2 minuten
- Voeg de kokosmelk en de courgette toe, laat 8 minuten zachtjes pruttelen
- Snijd ondertussen de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar, lepel het vruchtvlees eruit en prak dit in een schaaltje tot een papje
- Voeg de avocado toe en roer door de curry totdat deze is opgelost
- Voeg de witte bonen mix toe en verwarm deze enkele minuten mee
Lekker recept!
Wat wordt er precies bedoeld met ‘currypasta’? Daar heb je toch heel veel verschillende soorten in?
En is het de bedoeling dat je het los eet, of moet er iets bij van rijst oid?
Hoi Marion,
Er zijn inderdaad veel verschillende currypasta’s. Welke je gebruikt maakt eigenlijk niet zo veel verschil. Wij gebruiken graag de currypasta’s van Pataks. Verkrijgbaar bij Jumbo en AH.
Ik heb die van Fairtrade genomen die is vegan