Amandelmeel cake met rood fruit en chocola
Oelalaa, deze cake van amandelmeel is om van te snoepen! En met rood fruit erin en bovenop is ie op en top zomers, dat kunnen we wel gebruiken nu het buiten net herfst lijkt … perfect weer om de keuken in te duiken en een lekkere amandelmeel cake te bakken, met rood fruit en overgoten met pure chocolade … nomnomnom
Door amandelmeel als basis voor deze heerlijke cake te gebruiken, maak je hem voedzaam en verzadigend. Bij deze cake hoef je niet bang te zijn dat je hem in een keer helemaal opeet (alhoewel …) want hij vult goed! Het rode fruit – en stiekem 2 rijpe bananen – geven deze amandelcake de zoetheid die een cake nodig heeft, en leveren tegelijkertijd een scala aan vitamines en mineralen. En het is een feestje om te zien.
Let op: geduld is belangrijk. Laat de cake eerst goed afkoelen voordat je hem aftopt met au bain marie gesmolten pure chocolade en vers fruit, want anders stort ie in elkaar als je hem in plakjes wilt snijden. Een amandelcake is niet zo stevig en ‘elastisch’ als een cake van bloem, suiker en boter. Maar laat je hem afkoelen, dan is ie stevig genoeg en kun je er goede plakken van snijden. En ben je tóch ongeduldig, dan eet je de cake gewoon in stukjes met je handen. En zit je onder de pure chocola. Ja oké, ik was dus zo ongeduldig!!! Het zullen de zwangerschapshormonen wel zijn ;-p
Amandelmeel cake met rood fruit & pure chocolade
Dit heb je nodig
- 200 gr Amandelmeel
- 1 tl Bakpoeder
- 1 snuf Zeezout
- 2 Bananen
- 3 Eieren
- 65 gr Roomboter
- 200 gr Rood fruit diepvries - 200 gram
- 100 gr Pure chocolade - 72%
- 150 gr Vers rood fruit - bijvoorbeeld aardbeien, frambozen en bramen
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Meng amandelmeel, bakpoeder en zeezout in een kom
- Pel de rijpe bananen en prak het vruchtvlees tot moes in een andere kom
- Kluts de eieren goed, voeg ze toe aan de bananenmoes en kluts dit stevig door elkaar
- Smelt de roomboter en meng deze door de moes
- Voeg de moes toe aan de kom met amandelmeel en meng het beslag
- Leg een vel bakpapier in een cakeblik en giet daar de helft van het beslag in
- Voeg het diepgevroren rode fruit toe, verdeel over de cake en schep het resterende beslag er bovenop, verdeel goed en druk lichtjes aan
- Bak de cake in 40-45 minuten af in de oven
- Til de cake met het bakpapier uit het cakeblik en laat afkoelen
- Smelt de pure chocolade au bain marie (kook water, giet dit in een schaal of pan, leg hier een schaaltje in en leg vervolgens brokjes chocolade in dit schaaltje, een beetje roeren en de chocolade smelt prachtig)
- Was het verse zomerse fruit en laat uitlekken, snijd de aardbeien doormidden
- Giet de gesmolten chocolade over de afgekoelde cake en top af met rood fruit
- Geniet ervan!
Vraagje in die pure chocola zit toch ook suiker?? Of welke gebruikt u dan.?
Je zou de banaan ook kunnen vervangen voor dadels. Dadels zijn ook zoet, en hebben ook een wat stevigere textuur. Dadels combineren heel goed in een gezonde cake met noten, chocola, rood fruit.
Wat ziet die heerlijk uit!
Waarmee zou ik de bananen kunnen vervangen?
Hoi Agnes,
Lekker hè! Hij smaakt ook echt goed :-)
De bananen zorgen voor zoetigheid en textuur. Qua zoet kun je ze vervangen door honing, maar ik durf niet met 100% zekerheid te zeggen dat het beslag dan goed is. Wellicht een extra ei toevoegen. Wil je het uitproberen, dan ben ik benieuwd hoe jouw variant is geworden!
Groetjes, Jennifer