Perenmuffins met pecannoten | muffins van amandelmeel
Muffins van amandelmeel, het is een uitkomst voor mensen met een gluten allergie of als je koolhydraat beperkt wilt eten. En zit de basis van je recept goed, dan kan je eindeloos variëren. Dit keer hebben we perenmuffins gemaakt! In de perenmuffins gaan ook pecannoten, een flinke snuf kaneel en natuurlijk amandelmeel en eieren. Tot slot een snufje bakpoeder en zout.
Het is een feestje om deze perenmuffins te maken en je huis gaat er heerlijk van ruiken. Leuk voor op een winterse zondag als de regen tegen de ramen slaat en je liever binnen blijft. De perenmuffins gaan 25 minuten in de oven en zijn warm het allerlekkerst. Het is ook leuk om tegelijkertijd bananenmuffins te maken. We hebben de bananenmuffins toen bananen cupcakes genoemd, maar een muffin en cupcake is eigenlijk gewoon hetzelfde. Op een cupcake wordt alleen vaker gebruik gemaakt van een topping, meestal van glazuur of van boter met heel veel suiker. Onze voedzame variant zou je ook wel een cupcake kunnen noemen, wij maken bij de perenmuffins een ’topping’ van een pecannoot en bij de bananenmuffins een topping van amandelschaafsel ;-) Dat is natuurlijk een stuk verantwoorder. Ook leuk, je kan beide muffins als aanvulling op je ontbijt of lunch eten. Hoe je ze ook wilt noemen, deze perenmuffins vinden wij echt verrukkelijk!
Dit recept is goed voor 6 muffins.
Perenmuffins met pecannoten | muffins van amandelmeel
Dit heb je nodig
- 200 gr Amandelmeel
- 2 Peren
- 60 gr Pecannoten - + een aantal voor de topping
- 2 Eieren
- 70 gr Roomboter - gesmolten
- 2 tl Kaneel
- 1 tl Bakpoeder
- 1 snufje Zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Schil de peer en snij in kleine blokjes
- Hak de pecannoten grof
- Meng alle ingrediënten in een schaal
- Verdeel het beslag over 6 vormpjes en druk een beetje aan (wij gebruiken een muffin blik, leggen op de bodem een rondje bakpapier en vetten de zijkanten in met boter)
- Leg op elke muffin een pecannoot en druk zachtjes aan
- Bak de muffins in 25 minuten lichtbruin
- Haal de muffins voorzichtig uit het blik en laat afkoelen op een rooster, of serveer ze warm, dan zijn ze echt het lekkerst!
Heerlijk! Aangezien ik niet tegen noten kan heb ik 100g speltmeel en 100g havermoutmeel gebruikt. De pecannoten heb ik vanzelfsprekend weggelaten. Wel heb ik wat kokosrasp toegevoegd en wat geraspte wortel. I.p.v roomboter heb ik (gesmolten) kokosolie gebruikt en ik heb gebruik gemaakt van 1 appel en 1 peer. Tot slot heb ik wat havermoutvlokken over de muffins getrooid. Heb helaas (nog) geen muffinvorm dus heb de papieren vormpjes gebruikt. Ze waren héérlijk en goed gelukt!
Deze muffins zijn super lekker. Ik heb er nog wat kokosschaafsel door gedaan en ook dat smaakte er heerlijk bij.
Ik vond ze lekker! Wel moet ik wennen aan het amandelmeel. Ander mondgevoel dan bijvoorbeeld speltmeel. Doe er de volgende keer ook ander gedroogd fruit door voor extra zoetje. Heerlijk recept!
Ik heb hem net gemaakt, maar ze zijn wat klef en deegachtig.
De zijkant en onderkant zijn niet bruin.
Ik heb ze in metalen vormpjes gebakken met daarin een papieren muffinvorm en ik heb een heteluchtfunctie van de combimagnetron gebruikt. Misschien dat dat uitmaakt???
HERSTEL : ik heb ze de volgende dag gegeten toen ze afgekoeld waren en was het veel beter/steviger en heb gemerkt dat ik te kleine peren gebruikt heb.
Volgende keer weer proberen, maar eerst eens kijken waar ik goedkoper meel kan kopen, want nu was ik €4,- kwijt voor 200 gram!
mmm