Rabarber met aardbeien – rabarber dessert
Rabarber, als kind vond ik het ongelofelijk vies. Mijn stiefvader vond het heerlijk en hij maakte dan ook graag rabarber als het weer in de supermarkten lag.Ā Hij kookte de rabarber met een klein beetje water en een berg suiker. Nog een reden waarom ik rabarber ook links liet liggen toen ik eenmaal uit huis was.
Mijn moeder had afgelopen week iets te veel rabarber ingekocht en ze gaf mij een paar stengels mee. Tja, nu moest ik er toch echt mee aan de slag. Veel mensen schillen rabarber, maar dat blijkt helemaal niet nodig, zo las ik op verschillende sites over rabarber. Uiteraard wordt er bij veel recepten suiker aan rabarber toegevoegd omdat rabarber een zure smaak heeft. Wij gebruiken op Voedzaam & Snel nooit extra suiker. Dat is ook helemaal niet nodig, want er zijn genoeg gezonde productenĀ met een zoete smaak te vinden. Voor dit rabarber recept hebben we aardbeien gebruikt. Je proeft de specifieke smaak van de rabarber nog wel, maar je trekt er geen schuine mond meer van ;-) Gecombineerd met Griekse yoghurt (ook licht-zurig van smaak) komt de rabarber goed tot zijn recht. Ik ben genezen, vanaf nu zal ik vaker naar de rood-groene stengels grijpen.
Rabarber is gezond
RabarberĀ is rijk aan kalium, calcium, magnesium en fosfor. Het bevat daarnaast ook ijzer, natrium, zink en koper. Tevens bevat rabarber vitamine A, B1, B2, B6 en C en veel vezels. Rabarber bevat ook oxaalzuur. Er wordt veel geschreven over oxaalzuur en dat het slecht zou zijn voor je gezondheid, omdat oxaalzuur bindt met calcium en daardoor calcium van je lichaam onttrekt.Ā Maar calcium isĀ van nature aanwezig in rabarber. Combineer je rabarber met zuivel (wat ook veel calcium bevat), dan weet je helemaal zeker dat er voldoende calcium aanwezig is in je gerecht. Tel daarbij alle andere vitamines, mineralen en vezels op die rabarber je lichaam levert en de som heeft een mooie maar vooral een voedzame uitkomst.
Rabarber met aardbeien - rabarber dessert
Dit heb je nodig
- 200 gr Rabarber
- 50 ml Water
- 200 gr Aardbeien
- 8 el Griekse yoghurt
- 1 el Geraspte kokos
Zo maak je het
- Snijd de kontjes van de rabarber en was de stelen goed
- Snijd de stelen in stukken en breng in een pan met 50 ml water aan de kook, laat 10 minuten koken
- Roer regelmatig, de rabarber moet uit elkaar vallen, er ontstaat een moes en het water is volledig opgenomen (gebruik geen deksel op de pan)
- Verwijder de kroontjes van de aardbeien en was ze
- Prak 150 gram van de aardbeien fijn met een vork en meng dit met de rabarber
- Pak 2 leuke potjes of glazen en vul ze om en om met een lepel yoghurt en een lepel rabarbermengsel, totdat het mengsel op is
- Snijd de overige aardbeien in plakjes en leg dit in de potjes
- Strooi de geraspte kokos er overheen
Super lekker. Ik heb de rabarber wel wat gezoet, want vond het wat zuur
Rababer is niet alleen erg lekker maar ook nog eens vrij laag in koolhydraten!