Bruschetta van gegrilde groenten | BBQ recept
Deze bruschetta van gegrilde groente is een verrukkelijk broodje en het vult enorm! Ik heb er genoeg aan gehad als volwaardige avondmaaltijd. Aan twee belegde kantjes dan. En wat krijg je een berg groente binnen met dit gerecht. De barbecue smaak is ook geweldig en de geroosterde zoete paprika maakt het helemaal af.
Dat barbecuen niet alleen bestaat uit het grillen van grote stukken vlees wordt steeds meer geaccepteerd. Waar het vroeger hooguit een keer een stukje paprika was dat aan de sjasliek vast zat kom ik nu steeds vaker allerlei groentes tegen die ook hun weg gevonden hebben naar de barbecue.
Een maiskolf kun je bijvoorbeeld perfect op de barbecue bereiden. (slecht voorbeeld want mais is geen groente maar graan) Of een zoete aardappel of gemarineerde asperges.
Wij gaan met deze bruschetta een stapje verder en bereiden hiervoor, aubergine, courgette en paprika op de barbecue. De paprika roosteren we waardoor hij super zoet wordt (verderop meer over het roosteren van paprika). De aubergine en de courgette grillen we. Vooral aubergine is echt schitterend om te grillen, de smaak is heerlijk.
De groenten combineren we op een broodje die we insmeren met pesto en beleggen met rucola. Door de groenten doen we een paar plakken mozzarella en om het af te maken wat parmezaanse kaas. De combinatie is geweldig. Ik hoop dat iedereen dit een keer gaat maken en kan ervaren hoe heerlijk je vegetarisch kunt koken van de barbecue.
Paprika roosteren
Leuk en makkelijk om te doen en de paprika gaat heel anders smaken dan wanneer je hem rauw eet. Het roosteren kun je het beste doen op de barbecue en direct boven de kolen. De barbecue mag flink opgestookt worden. Met het roosteren van een paprika verbrand je eigenlijk de buitenste schil welke hierdoor een beschermlaagje vormt voor het vruchtvlees binnenin. Het vruchtvlees stooft hierdoor gaar in zijn eigen vocht. De schil verwijder je later en dan houd je zachte stukken zoete gestoofde paprika over. Ga als volgt te werk:
Ik rooster paprika liever in stukken, dan hoef je achteraf niet op zoek te gaan naar alle zaadjes die zijn losgekomen. Bovendien werkt het op deze manier sneller omdat je maar een kant hoeft te roosteren.
- Stook de barbecue op
- Snijd de paprika in de lengterichting in grote stukken en verwijder de zaadlijsten en zaadjes
- Leg de paprika met de schil naar het vuur toe op de barbecue
- Laat liggen totdat de schil helemaal zwart geblakerd is
- Stop de stukken paprika in een afsluitbare trommel of in een plasticzak die bedoeld is voor warme bereidingen
- Laat de paprika afgesloten afkoelen (ongeveer 20 minuten) de geblakerde schil komt nu los
- Haal de paprika uit de afgesloten trommel of zak en veeg met je vingers de geblakerde buitenkant weg en gebruik de paprika voor je gerecht
Bruschetta van gegrilde groenten | BBQ recept
Dit heb je nodig
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 5 el olijfolie
- 1 ciabatta
- 2 el pesto
- 20 gr rucola
- 125 gr mozzarella - 1 bol
- 20 gr Parmezaanse kaas
- zout en peper - naar smaak
Zo maak je het
- Steek de barbecue aan, heb je een barbecue met een koepel er op breng hem dan naar een temperatuur van 220 graden
- Snijd de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten
- Snijd de aubergine en courgette in plakken van ongeveer 5 millimeter dik en doe ze in een ruime kom
- Bestrooi met zout en peper, voeg de olijfolie toe en schep door elkaar
- Leg de paprika met de buitenkant op het rooster van de barbecue en laat de schil zwart worden in ongeveer 8-10 minuten
- Haal de stukken paprika van de barbecue, stop ze in een luchtdichte trommel of plastic zak en laat ze hierin afkoelen
- Gril de aubergine en courgette om en om gaar. Ongeveer 2 minuten per kant
- Snijd twee stukken brood af en leg deze met de binnenkant op de grill voor 1 minuut
- Veeg/trek de geblakerde schil van de paprika, snijd de mozzarella in plakken
- Smeer de stukken brood in met pesto en beleg vervolgens met een beetje rucola
- Beleg het brood met de gegrilde groente en de mozzarella (niet te netjes)
- Serveer met wat dungesneden plakjes Parmezaanse kaas