Gazpacho van gegrilde groenten met limoen | BBQ recept
Gazpacho is een koude soep. Of eigenlijk een smoothie van groente die je niet drinkt maar met een lepel eet. Wij grillen de groente die we gebruiken voor de gazpacho op de barbecue voor extra smaak. Serveer dit gerecht voorafgaand aan een gezellige barbecue-avond en je hebt direct je portie groente te pakken.
Gazpacho is een eeuwenoud traditioneel Spaans recept dat zijn oorsprong vindt in het zuiden van Andalusië. Waarschijnlijk geïntroduceerd door de Romeinen tijdens hun heerschappij over het voormalige Hispania ongeveer 2200 jaar geleden. Gazpacho is onderdeel geworden van de Spaanse keuken en kent inmiddels vele variaties. Het oorspronkelijk gerecht wordt gemaakt van koude geplette groente met olijfolie, knoflook en brood. De koude soep zou verkoeling bieden op de hete dagen in het warme zuid-Spanje.
Gazpacho van gegrilde groente
Voor dit recept ben ik geïnspireerd geraakt door Leonard Elenbaas van Pure Passie on tour. Leo is freelansce chef-kok en Big Green Egg virtuoso waar ik regelmatig mee samenwerk. Hij maakt de mooiste en lekkerste gerechten terwijl ik ze fotografeer voor de website en publicaties van Big Green Egg. Kijk voor heel veel lekkere gerechten eens op deze inspiratiepagina.
Een aantal weken geleden heeft hij een Spaans menu gemaakt waaronder deze heerlijke gazpacho. Ik was meteen verliefd op het gerecht en heb het al een paar keer gemaakt. Het gerecht is zo super lekker en tegelijk enorm gezond door de bergen groente die er in gaan. Het is een 100% match met Voedzaam & Snel en daarom wil ik hem graag met jullie delen.
Het gerecht maak ik net even anders, maar het verschil is niet groot. Ik rooster de paprika’s, verwijder de schil en voeg limoensap toe voor een extra zomers tintje. De portie is wat kleiner en ik gebruik wat minder azijn. Verder is het recept helemaal hetzelfde. Bekijk het originele recept van Leo hier.
Gazpacho van gegrilde groenten met limoen | BBQ recept
Dit heb je nodig
- 300 gr tomaten - 300 gram
- 1 rode paprika - 1 gele, 1 oranje
- 1 gele paprika
- 1 oranje paprika
- 1 sjalot
- 1 komkommer
- 2 tenen knoflook
- 50 ml rode-wijnazijn
- 100 ml olijfolie - extra vergine
- 1/2 Limoen
Zo maak je het
- Steek de barbecue aan, als je een barbecue met deksel hebt breng hem dan naar een temperatuur van ongeveer 220 graden
- Snijd de tomaten en de sjalot doormidden
- Snijd de paprika in stukken en verwijder de zaadlijsten
- Gril de paprika op de huid en laat deze zwart worden (ongeveer 8 minuten)
- Gril tegelijkertijd de tomaten en de sjalot maar keer deze regelmatig om (ongeveer 6 minuten)
- Doe de tomaten en de sjalot direct in de blender als deze klaar zijn
- Veeg/trek de geblakerde huid van de paprika weg en stop ook in de blender
- Snijd de komkommer in grove stukken, pel de knoflook en voeg ook toe
- Voeg de wijnazijn, de olijfolie, en het sap van de limoen toe
- Blend tot er een gladde soep ontstaat, proef en breng op smaak met zout en peper
- Laat de soep koud worden in de koelkast
Ik zou de azijn weg laten want die proef je veel te hard is veel te zuur anders