Salsa van geroosterde paprika
Heerlijk bij vlees van de barbecue deze salsa van geroosterde paprika. En nog leuk om te maken ook. Een goed stukje vlees van de barbecue is natuurlijk heerlijk maar bevat weinig vezels en is niet compleet aan vitamines. Combineer je het vlees met lekkere groente dan is het ineens veel completer. Zo kun je barbecuen wat gezonder maken.
Voor deze salsa gebruiken we vier rode paprika’s. Paprika’s bevatten veel vezels en zijn bijzonder rijk aan vitamine C. Per 100 gram, bevatten ze 150 milligram vitamine C. Serveer je dit recept bij je stukje vlees dan haal je ruimschoots de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vitamine C is een antioxidant en helpt celschade te voorkomen.
Oxidanten en antioxidanten
Oxidanten, zijn stofjes die reageren met andere stoffen. We kunnen het bruin kleuren van avocado vruchtvlees als voorbeeld gebruiken.
Zodra zuurstof in aanraking komt met het vruchtvlees van de avocado begint het bruin te kleuren. Zuurstof is een oxidant. Het reageert met de stoffen in het vruchtvlees van de avocado. Zuurstof maakt als het ware de stoffen waarvan de avocado is gemaakt kapot waardoor het bruin kleurt. Dit heet oxidatie. We kunnen het oxideren tegen gaan door de het vruchtvlees van de avocado in te smeren met citroensap. Citroensap is rijk aan vitamine C. Vitamine C is een antioxidant. Simpel gezegd offeren antioxidanten zich op om in dit geval de avocado te beschermen. De zuurstof komt dus eerst in aanraking met de vitamine C en pas als deze geoxideerd is krijgt de zuurstof vat op het vruchtvlees waardoor het langer duurt voordat de avocado bruin kleurt.
In ons lichaam werkt het net zo. Door te ademen, eten, zonlicht, bewegen, etc komen er oxidanten in ons bloed. Deze kunnen schade aanrichten in ons lichaam. Dit kunnen we ook daar tegengaan door voldoende antioxidanten binnen te krijgen via onze voeding zoals vitamine C. Maar ook Vitamine E en stoffen als astaxanthine, curcumin en ubiquinol zijn krachtige antioxidanten. Elke antioxidant heeft zo zijn specialiteit en werkgebied in ons lichaam. Het is dus het belangrijkste om verschillende soorten binnen te krijgen. Hier zorg je voor door voldoende te variëren met gezonde producten en vooral veel groente te eten.
Salsa van geroosterde paprika
Dit heb je nodig
- 4 Rode paprika's
- 210 gr Mais
- 2 tenen Knoflook
- Verse peterselie
- Peper en zout
Zo maak je het
- Steek de barbecue aan en laat deze opwarmen
- Leg de paprika's op het rooster en laat ze zwart worden. Draai ze elke keer een klein stukje verder zodat ze rondom zwartgeblakerd zijn
- Haal de paprika's van de barbecue en stop ze in een ruime plastic zak. Knoop de zak dicht en laat 15 minuten afkoelen
- Haal de paprika's uit de zak en verwijder het velletje. Gebruik evt een mesje.
- Snijd de paprika's door midden en verwijder de zaadlijsten en de pitjes
- Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe in een schaal
- Laat de mais uitlekken en voeg toe
- Hak de knoflook en de peterselie fijn en voeg ook toe
- Breng op smaak met zout en peper