Zomerse couscous salade met sardines en citroendressing
Deze zomerse couscous salade met sardines en citroendressing is niet alleen mega lekker. Hij is ook super gezond, voedzaam en perfect voor een zomerse avond. Maak ‘m bij de BBQ, of als lunch. Met deze salade is het gegarandeerd genieten van het zonnetje!
Couscous is zo’n heerlijk simpel basisingrediĆ«nt voor een salade. In Noord-Afrika zullen ze vast wel een mening hebben over onze couscous waar je alleen maar wat gekookt water bij hoeft te doen; even afdekken, vijf minuten wachten, losmaken met een vork en klaar. De Ć©chte couscous zal ongetwijfeld beter smaken: alles wat tijd en liefde krijgt, smaakt nog beter. Authentieke couscous wordt twee tot drie keer gestoomd in een stoommand, tussendoor laat je het rusten en maak je het steeds een beetje los. Maar ik heb de homemade couscous nog nooit geproefd (staat op de wensenlijst) en ben dus maar wat blij met zo’n supersnel te bereiden product. Kies voor wel de volkoren variant, die is voedzamer dan de standaard couscous.
Couscous salade met sardines uit blik
Ik heb bewust voor sardines gekozen in dit recept en ik hoop dat ik jou kan inspireren om ze ook te eten. We gebruiken sardines in blik, met msc keurmerk, die met de hand zijn verwerkt. Je hebt ze ook in olijfolie met citroen: die zijn perfect voor in dit recept. Sardines zijn echte vitamine D bommetjes en rijk aan omega-3 vetzuren.
Deze gezonde salade bevat natuurlijk ook groente en zelfs fruit. Komkommer, cherrytomaten, puntpaprika, rode ui en avocado. Ik kon het niet laten om wat zoutige feta en knapperige pijnboompitjes toe te voegen. Het water loopt me in de mond terwijl ik dit schrijf!
Citroendressing maken
De citroendressing is eenvoudig, maar erg lekker. Sap van een biologische citroen, extra vergine olijfolie, dijonmosterd en een beetje peper en zout is alles wat je nodig hebt. Je moet even goed roeren om deze ingrediƫnten tot een egale dressing te mengen. Verse peterselie en verse munt maken de salade helemaal af.
Heb je zin in een salade buffet voor een feestje, of ben je op zoek naar nog meer couscous inspiratie? Deze couscoussalade met gegrilde groenten van de BBQ is een dikke aanrader. Experimenteren met parelcouscous? Maak dan eens Indiase Kachumbar. Wil je een glutenvrij alternatief voor couscous, gebruik dan bloemkoolcouscous zoals in dit recept.
Couscous salade met sardines en citroendressing
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 250 ml water
- 200 g volkoren couscous
- 1 blikje sardines in olijfolie - (125 g)
- 3/4 komkommer
- 200 g cherrytomaten
- 1 rode puntpaprika
- 1 rode ui - kleintje
- 1 avocado
- 75 g feta
- 2 el verse peterselie
- 2 el verse munt
- 30 g pijnboompitten
- 1 citroen - biologisch
- 2 el olijfolie - extra vierge
- 1 tl dijonmosterd
- zout en peper - naar smaak
Zo maak je het
- Doe de couscous in een kom, voeg 250 ml gekookt water toe en dek af. Laat ongeveer 5 minuten staan. Maak de couscous los met een vork en laat afkoelen.
- Maak intussen de citroendressing: meng in een kleine kom het citroensap, de olijfolie, dijonmosterd, zout en peper. Klop goed tot alles goed gemengd is.
- Snijd de komkommer in kleine blokjes, halveer de tomaatjes, snijd de paprika in blokjes, snipper de rode ui.
- Snijd het vruchtvlees van de avocado in blokjes en besprenkel met een beetje citroensap, snijd de peterselie en blaadjes munt fijn.
- Bak de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder olie of boter.
- Voeg alle gesneden ingredienten en de pijnboompitten toe aan de couscous en schep om. Verkruimel de feta en voeg toe. Giet vervolgens de citroendressing over de salade en meng goed.
- Laat de sardientjes uitlekken. Schep de salade in een mooie schaal en leg de sardines er voorzichtig op. Garneer eventueel met extra verse kruiden en een schijfje citroen.