Carpaccio van courgette | Voorgerecht kerstrecept
Wil jij dit jaar met kerst iets verantwoords maar toch ook lekkers op tafel zetten? Deze Carpaccio van courgette kan zo maar eens de ideale oplossing zijn. Het gerecht is heerlijk op smaak en gemaakt van mooie en verantwoorde producten.
Het meest gegeten voorgerecht tijdens de kerstdagen is natuurlijk de welbekende carpaccio van rundvlees (en de garnalencocktail). Het carpacciogerecht ontleent zijn naam aan de rode kleur van het vlees. Toen de eigenaar en kok van Harry’s bar in Venetië begin 1950 een naam zocht voor zijn nieuwe gerecht van dun gesneden plakken rundvlees, moest hij denken aan de schilder Vittore Carpaccio. Zijn schilderijen kenmerken zich door de aanwezigheid van grote rode vlakken. In de diep rode kleur van het rundvlees zag de kok een mooie gelijkenis en vernoemde zijn gerecht naar de Italiaanse schilder. Naar verluidt bedacht de kok dit gerecht voor een Venetiaanse gravin die aan bloedarmoede leed en op doktersadvies regelmatig rood vlees moest gaan eten.
Carpaccio van courgette
Gelukkig hebben wij geen bloedarmoede. We willen juist minderen met onze vleesconsumptie. Kerst is daarom misschien wel het meest uitgelezen moment om hier aandacht aan te besteden. Doe eens anders en verantwoord; zet een carpaccio van courgette op tafel.
Perfect voorgerecht voor tijdens het kerstfeest
Deze courgette carpaccio is super eenvoudig om te maken. Bovendien kun je het hele gerecht van tevoren klaarmaken en snel opdienen als je eters krijgt. Zo sta je niet in de keuken terwijl de rest aan tafel zit. Onderaan in het recept leg ik uit hoe je dit het beste kunt doen.
De smaak van dit gerecht is echt heel erg lekker. De courgette maak je in. Je gaart als het ware de plakjes in een beetje honing en azijn. Ze worden zacht maar blijven knapperig. De plakjes courgette nemen de fris-zure smaak aan van de marinade en combineren schitterend met de nootachtige smaak van de geroosterde pijnboompitjes, de zoute Parmezaanse kaas en de lichtzoete, lichtpittige dressing.
Carpaccio van courgette
Kookvideo van dit recept
Dit heb je nodig
- 1 courgette - flinke
- 1 radijs
- 2 el pijnboompitjes
- 30 gr Parmezaanse kaas
- 2 tl dille - gedroogd
- 3 el honing
- ½ el mosterd - Dijon
- 2 el witte wijn azijn
- 2 el olijfolie - extra vergine
- zout en peper
Zo maak je het
- Snijd de courgette in dunne plakjes van ongeveer 3 mm dik en doe ze in een ruime kom
- Voeg 2 eetlepels honing, 2 eetlepels azijn en wat zout toe aan de courgette. Schep door elkaar en laat minimaal 30 minuten marineren. Schep de courgette af en toe om.
- Rooster de pijnboompitjes in een droge pan
- Maak in een ander schaaltje de saus van 1 eetlepel honing, de olijfolie, de dille, de mosterd en het zout en de peper
- Snijd de Parmezaanse kaas in plakjes en kneus ze een beetje
- Snijd plakjes van de radijs
- Giet de courgette af en beleg de borden met plakjes courgette
- Verdeel hier de Parmezaanse kaas, de pijnboompitjes, de radijs en de saus over en serveer direct.