Geroosterde sperziebonen met knoflook en Parmezaanse kaas
Heb je saaie herinneringen aan slap gekookte sperziebonen die knarsen tussen je tanden? SNEL WISSEN. Deze geroosterde sperziebonen met knoflook en Parmezaanse kaas wordt je nieuwe sperziebonen herinnering. Deze Hollandse groente is ultra lekker op deze manier. Een super voedzaam bijgerecht met veel smaak. En: kerstwaardig :-)
Ja, je hebt het goed gezien en gelezen, deze sperziebonen horen thuis bij het kerstdiner. Geen haricots verts omwikkeld met spek, maar sperziebonen met knoflook en Parmezaanse kaas. Om tot de ultieme gaar- en knapperigheid te komen, kook je de sperziebonen eerst zo’n 8 minuten voor. Laat ze uitlekken en bak ze daarna nog 5 minuten in een pan met roomboter, vers geperste knoflook en Parmezaanse kaas. We doppen de boontjes niet, want dat scheelt een hoop tijd en hoeft ook niet echt als je ze op deze manier bereidt. Natuurlijk kun je het onder- en bovenkantje er nog afhalen als je ze gaat eten, maar het hoeft niet per se. En het staat ook leuker zo, in zijn geheel. Je kunt dit recept voor geroosterde sperziebonen ook met haricots verts maken. Ik zou ze dan roosteren in de oven en ze niet voorkoken.
Waar komt de sperzieboon vandaan
Vroeger werden speziebonen, aspergieboontjes genoemd, omdat ze op dezelfde manier als asperges werden bereid: met roomboter en nootmuskaat. Wat dat betreft gaan we in dit moderne recept voor geroosterde sperzieboontjes terug in de tijd, want we gebruiken roomboter om ze in af te bakken. De sperzieboon komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. In de zomermaanden hebben we sperziebonen uit eigen land, in de periode daarbuiten komen ze uit diverse landen zoals Egypte, Spanje en Italië. Bij voorkeur eten we groente uit eigen land, of uit een buurland, zodat de groente niet zo’n lange route hoeft af te leggen naar ons bord. Maar voor de feestdagen maken we een kleine uitzondering.
Geroosterde sperziebonen met knoflook en Parmezaanse kaas
Dit heb je nodig
- 500 gr sperziebonen
- snuf zout
- 100 gr Parmezaanse kaas
- 2 klontjes roomboter
- 3 tenen knoflook
- grove peper
Zo maak je het
- spoel de sperziebonen af en kook ze 8 minuten in een pan met water en een snufje zout
- rasp intussen de Parmezaanse kaas fijn
- giet de sperziebonen af
- verwarm de boter in een pan en voeg de sperziebonen toe
- pers de knoflook uit en voeg toe, voeg 2/3 van de Parmezaanse kaas toe
- bak de sperziebonen 5 minuten onder continu omscheppen
- serveer met de rest van de Parmezaanse kaas