Spinazie kaasballetjes
In de categorie snacks die voedzaam zijn, presenteer ik aan jullie: spinazie kaasballetjes! Ze zijn megalekker en ik weet nu al dat ik nog meer varianten op deze kaasballetjes ga bedenken. Leuk voor op een verjaardag, feestje of met de feestdagen.
Voor deze kaasballetjes kun je verse spinazie gebruiken, dan heb je ongeveer 8 flinke handen spinazie nodig (als je uiteindelijk maar ongeveer 160 gram overhoudt). Ik heb nu diepvriesspinazie gebruikt, het is makkelijker en er zitten ook gewoon veel voedingsstoffen in. Ik laat de bevroren spinazieblokjes (160 gram) 3 minuten in net gekookt water liggen en knijp vervolgens zoveel mogelijk vocht uit de spinazie. Dat is makkelijker als je de spinazie in een vergiet uitdrukt. De verse spinazie moet je fijnsnijden en kort bakken, zodat het slinkt. De diepvriesspinazie is al kort geblancheerd toen het geoogst en ingevroren werd. Dus ik vraag me af welke variant meer voedingsstoffen bevat voor dit recept, misschien wel de diepvriesvariant!
Met dit recept kun je 20 kaasballetjes maken
Met dit recept kun je ongeveer 20 spinazie kaasballetjes maken. Ik heb geen zout toegevoegd, omdat de geraspte Parmezaanse kaas die erin gaat al vrij zout is, maar achteraf gezien hadden ze wel een snufje zout kunnen gebruiken. Ik voeg havermout toe, waar anderen misschien broodkruim of paneermeel zouden gebruiken. Havermout is een stuk voedzamer, dus een verantwoorde keuze voor deze kaasballetjes. Laat het mengsel voordat je er balletjes van draait, minimaal 10 minuten staan, zodat de havermout vocht op kan nemen. Anders is het beslag te nat. Als je te veel havermout toevoegt omdat het beslag nogal nat is (wat zo is als je het beslag niet even laat rusten), dan worden je balletjes droger en dat is zonde.
Maak er een sausje bij
Het is lekker om een sausje bij de kaasballetjes te maken. Mijn tip: een yoghurt-knoflook-basilicum sausje. Supersimpel: meng een beetje yoghurt met flink wat vers gesneden basilicum en voeg een teentje geperste knoflook, peper en zeezout toe. Maar een chilisausje kan ook ;-)
Oja, onze spinazie kaasballetjes zijn warm het allerlekkerst, maar afgekoeld ook erg goed te versmaden.
Spinazie kaasballetjes
Dit heb je nodig
- 160 gr diepvriesspinazie
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 30 gr geraspte jonge kaas
- 1/2 rode ui
- 10 gr basilicum - vers
- 1 teen knoflook
- 3 eieren
- 75 gr havermout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Kook water in de waterkoker, doe de diepvriesspinazieblokjes in een schaal, giet het hete water eroverheen en laat 3 minuten staan
- Rasp de Parmezaanse kaas, snipper de ui, snijd de basilicum fijn en haal de knoflook door een knoflookpers
- Giet de spinazie af en druk zoveel mogelijk vocht uit de spinazie door een vergiet
- Doe de spinazie, de 2 soorten geraspte kaas, de ui, basilicum en knoflook in een schaal
- Voeg de 3 eieren toe en meng
- Voeg de havermout toe en kneed door elkaar, laat vervolgens minimaal 10 minuten staan zodat de havermout vocht op kan nemen
- Vorm kleine balletjes van het beslag en leg ze op een bakplaat met bakpapier
- Bak de spinazie kaasballetjes in 15-20 minuten gaar
Leuk recept. Ik ga het gauw proberen.