6x verantwoorde tapas recepten | +2 bonus recepten!
Tapas kunnen hartstikke verantwoord zijn. Deze kleine Spaanse hapjes die je kunt serveren als voorgerecht, tussengerecht of zoals wij doen, een complete maaltijd van verschillende kleine hapjes. Super leuk om te serveren tijdens een verjaardag of feestje als je veel mensen over de vloer krijgt. Omdat je tapas zonder bord of bestek direct kunt eten heb je veel minder vaat.
Maar, we zouden Voedzaam & Snel niet zijn als de gerechtjes ook nog een beetje verantwoord zijn. We hebben zo veel mogelijk gebruik gemaakt van verse ingrediënten, groenten en onbewerkte producten. Niet ten koste van de smaak uiteraard. De tapasgerechten zijn stuk voor stuk heerlijk. Mijn persoonlijke favoriet zijn de crostini’s van zoete aardappel. Of nee, de zelfgemaakte alioli van gepofte knoflook, of toch … Allemaal proberen! Wat is jouw favoriet?
Wat is een tapa? Leuk verhaal!
Ik vind het interessant om wat achtergondinformatie op te zeken over herkomst, tradities en gebruiken van een product of gerecht. Heb je daar geen zin, scroll dan direct door naar de recepten ;-)
Een tapa kan eigenlijk alles zijn. Zolang het maar een klein hapje is (lees: in een keer in de mond kan) en gebaseerd is op de traditionele Spaanse keuken.
De tapa is waarschijnlijk (er zijn meerdere verhalen te vinden) ontstaan als bescherming van sherry in een glas. Tapa betekent letterlijk vertaald: ‘bedekken’. Sherry was is het 18e eeuwse Spanje de meest gedronken drank in de vele kleine bodega’s (barrestjes) die het land rijk was. Daarbij huisvest Spanje enorme hoeveelheden fruitplantages. Op deze fruitplantages komen fruitvliegjes af. De fruitvliegjes zijn naast fruit ook dol op alles wat van fruit gemaakt is. Bijvoorbeeld sherry. Je kunt je voorstellen dat het niet erg smakelijk is om voor elke slok met je vinger een paar fruitvliegjes uit je glas te moeten vissen. Om de sherry tussen het drinken door te beschermen tegen fruitvliegjes werden de drankjes geserveerd met wat plakken gedroogde ham die over het glas gelegd konden worden. Slim van de uitbater natuurlijk. De ham is vaak erg zout en stimuleert zo de drinker tot het bestellen van nog een glaasje. De ham waar het glaasje mee werd afgedekt, beschermde de sherry tegen de fruitvliegjes.
Naast de plakken ham zijn later ook plakken stokbrood, belegd met lekkers, gebruikt om het glas af te dekken. Uiteindelijk werd het hapje bij het drankje zo belangrijk dat ze apart op de kaart opgenomen werden als zijnde: tapas.
Een andere verklaring voor het ontstaan van de tapa, is dat het kleine hapjes waren voor mensen in barretjes zonder tafels. Omdat ze toch wat wilde eten, moesten het kleine gerechtjes zijn die op een klein bordje óp je wijnglas geplaatst konden worden.
Afijn, wat de oorsprong van de tapa ook is. Ik vind ze heerlijk. En het serveren van kleine hapjes in plaats van een grote maaltijd vind ik erg gezellig. Lekker lang tafelen in goed gezelschap met een wijntje erbij, de avondzon, voeten in het zand, man op akoestische gitaar. Plaatje compleet toch :-)
6 verantwoorde tapas recepten
We hebben deze receptjes bewust ‘verantwoord’ genoemd en niet ‘gezond’. Een gezonde maaltijd bevat minimaal 250 gram groente en dat is met deze kleine Spaanse gerechtjes niet echt mogelijk. Verantwoord zijn ze wel. Je kunt alle gerechten van tevoren maken en zijn koud net zo lekker als warm.
Tapas recept nr. 1: Knoflookgamba’s in glaasje met grove guacamole
Scampi’s gebakken in knoflook zijn op zich al enorm lekker. Maar dan ook nog vergezeld van een heerlijke en frisse guacamole van avocado en stukken tomaat. Wat een heerlijke combinatie! Hier vind je het recept.
Tapas recept nr. 2: Antipasti spies van olijven, tomaat, mozzarella en ham
Zwarte olijven, groene olijven, zachte mozzarella, zoute gedroogde ham en frisse tomaat. En dat alles gemarineerd in kruiden en extra vergine olijfolie. Deze prikkers hap je makkelijk weg en zijn net zo makkelijk om te maken. Direct naar het recept.
Tapas recept nr. 3: Pittige mini sjasliek van kipdijfilet en paprika
Is het nu shaslick, shasliek, sjaslik of sjasliek? In het artikel lees je waar het woord vandaan komt en hoe je deze heerlijke spiesjes maakt. De mini spiesjes marineren we in sojasaus met verse gember en knoflook. Dit maakt ze pittig en kruidig tegelijk. Serveer ze met de zelf gemaakt alioli en je hebt een knaller van een tapasgerecht. Hier vind je het recept voor de sjasliek.
Tapas recept nr. 4: Alioli van gepofte knoflook
WARNING! Je mag dit alleen eten als je de volgende dag geen sollicitatiegesprek gaat voeren! ;-) Want je gaat er best een beetje van uit je straatje stinken. Zolang iedereen er van eet is heet geen probleem natuurlijk. Valt wel mee hoor. De knoflook die we gebruiken voor deze alioli hebben we gepoft en is daardoor veel minder scherp dan verse knoflook. De basis van deze saus is trouwens een super lekkere mayonaise die wel ook zelf maken op basis van olijfolie. Klik hier voor het recept.
Tapas recept nr. 5: Grove guacamole van avocado
Dit recept kunnen we wel gezond, in plaats van verantwoord noemen. Guacamole wordt gemaakt van avocado, met tomaat, knoflook, citroen en verse kruiden. Dat betekent: veel vitamines, mineralen, goede vetten en vezels. Dippen maar! Het recept vind je hier.
Recept nr. 6: Crostini’s van zoete aardappel
Over deze heerlijke combinatie van texturen en smaken kan ik maar een ding zeggen: gewoon proberen! Als je de smaak van schimmelkaas kunt waarderen is dit Spaanse hapje en traktatie van hoger niveau. De zoete gegrilde aardappel met de zoute kaas, friszoete druif en knapperig nootje is ongekend lekker. Hier vind je het recept.
Bonus tapas recepten!
Of eigenlijk, gewoon wat extra vulling voor je tafel (zie eerste afbeelding). Maar daarom niet minder lekker. Omdat het zo super eenvoudig is hebben we ze niet als los recept opgenomen maar hier als extraatje in het kort.
Pan con tomaat
Letterlijk vertaald: brood met tomaat. Maar dan ook met knoflook. Een traditioneel Spaans recept wat eigenlijk een beetje op een stokbroodje kruidenboter lijkt. Je krijgt nu alleen een paar plakken geroosterd brood en deze smeer je in met knoflook en tomaat. Super simpel, super lekker en helemaal Spaans.
Benodigdheden:
Plak brood – hoeveelheid kun je zelf bepalen
Tomaat – per plak brood 1/2 tomaat
Verse tenen knoflook – per plak brood 1/2 teen knoflook
Zo maak je het:
Toast een dik stuk brood in de oven of op de barbecue
Halveer de tomaten, pel de knoflooktenen en snijd doormidden
Wrijf de plak brood in met knoflook door de teen over het brood te wrijven
Plet/knijp en wrijf vervolgens de halve tomaat uit op het brood
Bestrooi evt met wat grof zeezout
Gemarineerde olijven
Deze kun je je kant en klaar in een potje kopen, maar veel leuker, lekkerder en goedkoper is het om dit zelf te doen.
Benodigdheden:
Groene en zwarte olijven – hoeveelheid kun je zelf bepalen
Extra vergine olijfolie – flinke scheut
Gedroogde oregano – theelepel
Gedroogde rozemarijn – 1 theelepel
Verse knoflook – 1 teen
Peper en zout – naar smaak
Zo maak je het:
Doe in een ruime kom de olijfolie en de gedroogde kruiden
Pel de knoflook, hak de teen zo fijn mogelijk en voeg ook toe
Meng de olijven er doorheen en breng op smaak met wat zout en peper
Laat de olijven minimaal een uur marineren (lekkerder is het als je ze een dag van tevoren maakt)