Alioli zelf maken | Alioli recept met gepofte knoflook
Alioli oftewel: ‘knoflook in olie’, is een traditioneel Spaanse saus op basis van olie en knoflook. ‘Al’ komt van het Latijnse woord ‘allium’, wat knoflook betekent en ‘oli’ betekent olie :-) Ons alioli recept is net even anders. Wij maken de saus op basis van mayonaise. De mayonaise maken we ook zelf en is op basis van olijfolie. Alioli is een erg lekkere saus voor op brood of bij vlees. Houd er wel rekening mee dat je de volgende dag een beetje naar knoflook kunt ruiken ;-)
Traditionele alioli is enorm sterk. Voor de saus worden rauwe knofloken gebruikt. Eet je dit dan ruik je dat drie dagen later nog. Onze saus is de wat meer toegankelijke alioli variant waarbij we meer knoflook gebruiken maar de knoflook eerst poffen waardoor ze zacht en mild en licht zoet van smaak wordt.
De mayonaise maken van olijfolie. De lichte olijfoliesmaak combineert erg goed met de knoflook waardoor er een Mediterrane smaak ontstaat. Perfect voor bij tapasgerechten. We maken trouwens gebruik van geraffineerde olijfolie. Geraffineerde olijfolie bevat minder bijstoffen welke een wat bittere smaak geven. Normaal geven wij de voorkeur aan extra vergine ongeraffineerde olie maar voor het maken van de mayonaise werkt dat helaas niet.
BBQ/kamado pro tip!
De bollen knoflook kun je prima poffen in de oven, maar wij hebben ze bereidt op de Big Green EGG. Deze kamado barbecue kun je ook als oven gebruiken. We hebben tijdens het garen wat rookhout toegevoegd aan de kolen waardoor de alioli een lichte rooksmaak en iets meer stevigheid krijgt. De alioli is zo net wat beter opgewassen tegen een goed stuk gekruid vlees.
Alioli zelf maken | Alioli recept met gepofte knoflook
Dit heb je nodig
- 2 knoflook
- 250 ml olijfolie - geraffineerde + extra voor in de knoflookbollen
- 1 ei
- 1 citroen
- 1 el appelazijn
- 1/2 tl zout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de bovenkant van de knoflookbollen er af zodat je net een stukje van elke teen hebt afgesneden.
- Giet in de knoflookbollen olijfolie en plaatst ze in de oven voor 50 minuten.
- De mayonaise maken we met een staafmixer. Zo kan het niet fout gaan.
- Doe in een smalle langwerpige maatbeker of pot (waar de staafmixer precies in past) een ei, een eetlepel citroensap, de appelazijn, en het zout.
- Zet nu de staafmixer rechtop op de bodem.
- Giet de 250 ml olijfolie nu in de maatbeker op de staafmixer.
- Zet de staafmixer aan en houd hem een paar seconden op de bodem.
- Trek hem nu langzaam omhoog.
- Mix net zolang totdat de olie is opgenomen (gaat heel snel).
- Zet de mayonaise in de koelkast.
- Laat de knofloken afkoelen als ze uit de oven komen
- Knijp ze uit boven een schaaltje zodat je het vruchtvlees eruit drukt.
- Giet het sap ven de rest van de citroen bij de knoflook en pureer met de staafmixer.
- Doe de knoflook en citroen bij de mayonaise en pureer door elkaar.
Je kunt beter een neutrale olie gebruiken zoals zonnebloem olie of arechide olie. En een hele citroen maakt um veel te zuur. Ik zou beginnen met een half, je kan er altijd nog bij doen maar niet uithalen. Verder een leuke receptje.