Antipasto spies | Tapas
De combinatie van groene en zwarte olijven, een zoet tomaatje, zachte buffelmozzarella en een plakje prosciutto di Parma brengen je in Italiaanse sferen. Rijg ze op een stokje en je hebt een antipasto spies. Het is een lekker en eenvoudig tapas receptje die het goed doet op iedere borrel, feestje of partijtje. Of bij een gezellige tapas avond!
Wat is antipasto en antipasti nu precies?
Toen ik dit receptje had verzonnen, noemde ik het op mijn notitieboekje antipasti spies. Maar het moet dus antipasto spies zijn. Antipasto betekent letterlijk ‘voor de maaltijd’. Het kan dus werkelijk van alles zijn, maar het is altijd een klein hapje. Het is bedoeld om eetlust op te wekken, zegt men. Dat vind ik een raar doel: eetlust opwekken. Ik kan me niet voorstellen dat ik iets ga eten om eetlust op te wekken. Het is eerder andersom: ik heb eetlust, dus ik ga iets lekkers eten. Antipasti is het meervoud van antipasto en betekent dus eigenlijk: meerdere voorgerechtjes. Dit is slechts 1 recept en heet daarom antipasto spies.
De Italianen serveren antipasti voorafgaand aan de hoofdmaaltijd. Maar wat ons betreft kun je deze spiesjes heel goed combineren met andere antipasti en zo een tapas maaltijd samenstellen. En tapas is dan weer de Spaanse benaming voor allemaal kleine hapjes! Hihi.
Voor dit recept gebruiken we 70 gram prosciutto di Parma. Dit is gedroogde ham met zout en verder niets. Kijk even op de achterkant van de verpakking om te controleren wat er allemaal in de ham zit. Hoe minder ingrediënten, hoe beter.
Antipasto spies | Tapas
Dit heb je nodig
- 10 bolletjes mini buffelmozzarella - 150 gr, uitlekgewicht
- 10 kerstomaatjes
- 70 gr prosciutto dit Parma
- 20 groene olijven
- 20 zwarte olijven
- 1 el Provençaalse kruiden
- 2 el extra vergine olijfolie
- 20 kleine spiesjes
Zo maak je het
- Snijd de mozzarella bolletjes en de tomaatjes doormidden.
- Rol de plakjes prosciutto di Parma op en snijd ze in vieren.
- Rijg aan ieder spiesje een half bolletje mozzarella, een half tomaatje, een groene en een zwarte olijf en 1/4 plakje ham.
- Doe de spiesjes in een schaal.
- Meng de Provençaalse kruiden met de olijfolie en giet dit in de schaal, schep de spiesjes voorzichtig om zodat het kruidenmengsel gelijkmatig wordt verdeeld.
- Leg de spiesjes in een leuke schaal of op een leuk plankje.