Gehaktballetjes met spruiten aan een spiesje
Een lekker en voedzaam tapas gerecht, dat zijn deze gehaktballetjes met spruiten aan een spiesje! Combineer ze met een van onze andere tapas recepten voor ieder feestje of gezellig avondje.
Ik had superveel zin in gehaktballetjes, maar zei Sven: “tja, echt voedzaam is dat niet, alleen gehaktballetjes”. “Maar”, zei ik toen: “ik maak niet zomaar gehaktballetjes, ik maak de allerlekkerste gehaktballetjes met superlekkere spruitjes, aan een spiesje!”
Spruitjes zijn in Amerika ongekend populair. Net zoals de boerenkool een tijdje terug niet aan te slepen was, is het nu tijd voor het Hollandse spruitje. Maar ook naar Duitsland en Italië exporteren we steeds meer spruiten. Ik ben benieuwd wat ze er daar van maken! Twee derde van de spruiten die we in Nederland maken, zijn bedoeld voor export. We mogen dus best wel trots zijn op dat lekkere groene vitaminebommetje.
Tapas recept met spruiten
Voor dit tapas recept met spruiten, koken we de spruiten eerst voor en daarna bakken we ze nog even met lekkere kruiden. Ik heb een garam massala kruidenmix gebruikt die ook door de gehaktballetjes gaat. Een heerlijke combi!
De gehaktballetjes worden super smeuïg door ei en havermout aan de gehaktmix toe te voegen. De superlekkere smaak krijg je door een gesnipperd uitje, garam massala kruiden en een beetje sojasaus toe te voegen. Bak de gehaktballetjes bruin in boter. Smullen!
Gehaktballetjes met spruiten aan een spiesje
Dit heb je nodig
- 300 gr rundergehakt - mager, biologisch
- 1 rode ui
- 1 ei
- 2 tl garam massala
- 1 el sojasaus
- 50 gr havermout
- boter - om in te bakken
- 500 gr spruiten
- 1 tl garam massala
- 5 el yoghurt
- 3 takjes peterselie - vers
- 1 teen knoflook
- 1 mespuntje zeezout
Zo maak je het
- snijd de onderkant van de spruitjes en kook ze 8 minuten voor
- snipper de ui en kneed met de rest van de ingrediënten voor de gehaktballetjes
- draai kleine gehaktballetjes en leg ze apart (van 300 gram kun je ongeveer 24 balletjes draaien)
- giet de spruiten af en zet apart
- verwarm boter in een pan en bak daarin onder regelmatig draaien de balletjes bruin en gaar
- haal intussen de knoflook door een knoflookpers en snijd de peterselie fijn, meng met de yoghurt voor het yoghurtsausje en voeg een beetje zeezout toe
- bak zodra de gehaktballetjes gaar zijn in dezelfde pan de spruitjes een paar minuten met de garam massala kruiden
- rijg de spruitjes en gehaktballetjes aan spiesjes en serveer ze met de yoghurtsaus