Healthy tortilla chips
Chips en gezond. kan dat samen gaan? Niet helemaal. Maar deze homemade tortilla chips zijn wel een stuk voedzamer dan de kant-en-klare tortilla chips uit een zakje. Daarbij maken we ze van groente en volkoren wraps, met een klein beetje olijfolie uit de oven. Dat betekent minder vet en zelfs een beetje groente. Leuk bijkomend detail: door verschillende wraps te gebruiken zien je healthy tortilla chips er ook nog heel leuk uit.
Zelf tortilla chips maken
Mijn collega Manon vroeg aan me of ik een voedzame variant kon maken van loaded nacho’s uit de oven. Dat vond ik een leuke uitdaging. Maar dit maken met tortilla chips … dat vond ik niet passen bij Voedzaam & Snel. En toen zei mijn andere collega: volgens mij kan je dat maken van tortilla’s. Ik zei: dat zijn dan toch quesadilla’s?
Na een rondje ‘web’ zag ik diverse recepten van homemade tortilla chips. Gewoon uit de oven. Goud! Maar kan dat niet nog een tikkeltje beter? In de supermarkt zag ik leuke verschillende soorten groente wraps. Ik heb gekozen voor de standaard volkoren wraps, wortel wraps en paprika & chili wraps. Zo heb je drie verschillende kleurtjes in je schaal.
Het maken van healthy tortilla chips is super makkelijk. Als je 6 wraps in 8 punten snijdt, heb je een mooie hoeveelheid voor een schaaltje tortilla’s.
Besmeer de chips met een mengsel van olijfolie, chilimix en een beetje zeezout en en bak ze in 7-10 minuten lichtbruin en knapperig in de oven op 200 graden.
Serveer de healthy tortilla chips met guacamole en muhamarra.
Vegan Nacho Bowl
Uiteraard heb ik deze tortilla chips direct gebruikt om een healthy nacho bowl te maken met alles erop en eraan. Dat recept werk ik snel uit, want het is superleuk om met oud en nieuw te maken!
Als je deze nacho’s wil gebruiken voor een nacho bowl, bak de chips dan iets korter in de oven. Anders worden ze net iets te donker als je je nacho bowl nog in de oven moet opwarmen.
Healthy tortilla chips
Dit heb je nodig
- 2 volkoren wraps
- 2 wortel wraps
- 2 paprika & chili wraps
- 3 el olijfolie
- 1 tl chilimix
- 1 tl zeezout vlokken
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 200 graden
- snijd iedere tortilla in 8 punten (zoals je een pizza snijdt)
- meng de olijfolie met de chilimix en het zeezout en bestrijk de tortilla stukjes ermee van beide kanten
- verdeel de tortilla chips over twee ovenschalen die zijn belegd met bakpapier, zorg ervoor dat de tortilla chips elkaar niet overlappen
- bak de tortilla chips in 7 – 10 minuten lichtbruin en knapperig in de oven
- laat ze heel even afkoelen en serveer met een lekkere dip zoals guacamole en muhamarra, strooi eventueel nog wat chilimix over de healthy tortilla chips