Er gaat niets boven een vers gemaakte tapenade. Deze maak je van zwarte en groene olijven. Hoe beter de olijven, hoe beter de olijventapenade. Kies daarom voor olijven van goede kwaliteit, want dat proef je echt!

Ik koop echt wel eens tapenades van de versafdeling in de supermarkt. Maar keer op keer valt de smaak tegen. Er gaat niets boven homemade. Is het dan zoveel werk om het zelf te maken? Nee het is echt een fluitje van een cent. Met een keukenmachine kost het je nog geen 10 minuten. En de smaak is heerlijk! Dus krijg je mensen over de vloer? Maak dan zelf deze olijventapenade. Je zult er geen spijt van krijgen ;-)

olijventapenade maken

Tapenade van groene en zwarte olijven

De smaak van deze olijventapenade wordt mede bepaald door de producten die je gebruikt. Ga voor verse, liefst biologische olijven en een combinatie van groene en zwarte. Ik ben fan van kalamon en kalamata olijven. Let er voor het gemak wel op dat ze zijn ontpit. Al zijn diegene met pit meestal nog lekkerder. Zwarte goedkope olijven uit een potje smaken echt nergens naar. Dus let daarop als je deze tapenade gaat maken.

Blijf ook eens wat langer staan bij de flessen olijfolie. Een fles goede extra vergine olijfolie kost al gauw meer. Maar je proeft het verschil in je eindresultaat.

olijventapenade maken

In veel tapenade recepten wordt kaas toegevoegd. Lekker, maar ik heb het dit keer niet gedaan. Deze tapenade is daardoor ook nog veganistisch.

Je kunt deze tapenade van olijven heel goed een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje. Voeg als je de tapenade weer wilt eten een beetje olijfolie toe en schep alles door elkaar.

tapenade van olijven

10 min
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’
Dit recept is voor: 8 porties

Dit heb je nodig

  • 100 gr zwarte olijven - kalamata of kalamon
  • 100 gr groene olijven
  • 1/2 el kappertjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie - extra vergine
  • 5 gr peterselie
  • 50 gr zongedroogde tomaten
  • grove peper

Zo maak je het

  • ontpit de olijven, pel de knoflook en hak grof
  • doe alle ingrediënten in een keukenmachine en vermaal grof
  • voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe

Tip

je kunt de tapenade een paar dagen in de koelkast bewaren in een afgelosten bakje
Print dit recept
Keuken: Italiaans
Porties: 8 personen
Door: Jennifer