Warme auberginespread voor op brood of toast
Weet je wat grappig is. Ik vind aubergine heerlijk, en ontzettend vies tegelijk. Het heeft te maken met de manier van bereiden. Lekker vind ik aubergine als het helemaal gaar en zacht is. Niet te eten vind ik het als het van binnen nog een beetje rauw is en je die sponsachtige structuur in je mond hebt, brrrrr.
Voor deze auberginespread garen we de plakken aubergines door en door in de olie en dus heb je heerlijk smakend zacht auberginevruchtvlees.
Geïnspireerd op baba ganouch
Afgelopen zomer maakte Jennifer baba ganouch. Voor dit recept gaart ze de aubergines op de barbecue, heerlijk!
Ik ga het net wat anders doen. Omdat het winter is gebruik ik de oven voor het maken van deze auberginespread en ook de kruiden die ik gebruik zijn anders. Dit gerecht past eigenlijk goed bij de eerder verschenen recepten voor gezond en verantwoord broodbeleg zoals:
Voor het maken van dit gerecht heb je maar weinig tijd nodig. Het grootste gedeelte staat het in de oven. Je kunt de spread goed bewaren in de koelkast (maximaal 3 dagen).
Spread van Aubergine
Dit heb je nodig
- 700 gr aubergine
- 10 el olijfolie - Geraffineerd
- 5 tenen knoflook
- 50 gr pijnboompitten
- 5 gr oregano - vers
- 100 gr feta
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 200 graden
- Snijd het kroontje van de aubergine(s) en snijd vervolgens plakken van ongeveer 2 cm dik
- Doe de plakken in een ruime ovenschaal en voeg de olijfolie toe
- Pel de knoflook en voeg ook toe (hele tenen) Meng alles goed door elkaar
- Plaats in de oven voor 60 minuten
- Rooster ondertussen in een droge pan de pijnboompitten goudbruin en zet apart
- Snijd de (blaadjes) oregano fijn en brokkel de feta tussen je vingers (zet beide apart totdat de aubergine klaar is)
- Verwijder de schil van de plakken aubergine (deze moet je er makkelijk af kunnen trekken anders is de aubergine nog niet gaar)
- Prak de aubergine en de knoflook fijn met een vork
- Voeg de geroosterde pijnboompitten, de feta en de oregano toe en schep door elkaar
- Breng op smaak met flink wat vers gemalen peper