-Sponsord- Speciaal voor mensen die een glutenvrij dieet moeten volgen, een heerlijk luxe glutenvrij kerstbrood met noten en extra vezels. We maken dit brood met glutenvrij meel van Schär. Wil je meer weten over gluten? Lees dan ons artikel van een tijdje geleden: Feiten & Fabels over gluten.

We voegen aan het glutenvrije meel extra vezels en zaden toe, stoppen het brood vol met heerlijke noten en geven hem een licht zoet tintje door wat sultana rozijnen. Het deeg maken we met melk en eieren. De verschillende ingrediënten zorgen voor een voedzaam en stevig brood. Heerlijk om te serveren tijdens de feestdagen. We hebben er bewust voor gekozen om het brood niet te vullen met een rol amandelspijs. Bij het maken van spijs ontkom je er niet aan om veel suikerhoudende producten te gebruiken. Omdat we aan het beslag ook al wat rozijnen toegevoegd hebben leek het ons overbodig. Besmeer dit glutenvrije kerstbrood met een laagje zachte roomboter. Meer heeft het niet nodig, de smaak is heerlijk.

glutenvrij-kerstbrood-2

Het brood moet 60 minuten rijzen waardoor het luchtiger wordt. We gebruiken hiervoor droge gist en suiker. De suiker dient als voedingsbron voor het gist en wordt omgezet in koolzuurgas en een klein beetje alcohol. De suiker zelf verdwijnt. Het koolzuurgas geeft het brood extra luchtigheid. Om het rijzen optimaal te laten verlopen gebruiken we warme melk voor het kneden van het deeg en plaatsen we het deeg voor 60 minuten op een warme plaats. De gist voelt zich hierdoor helemaal op zijn gemak en doet zich tegoed aan de suiker.

Glutenvrije producten van Schär

products_creativekitchenflours_brot_mix_11Het glutenvrije meel hebben we bij de reform winkel gekocht. Schär is expert op het gebied van glutenvrije voeding en naast verschillende soorten meel verkopen ze een breed assortiment aan glutenvrije producten. Voor het glutenvrije kerstbrood hebben we Schär Mix-B gebruikt. Dit is een meel op basis van mais en rijst. Neem een kijkje op de website van Schär voor meer info en productinformatie.

Luxe glutenvrij kerstbrood met noten

Heerlijk glutenvrij kerstbrood met extra veel noten, zaden en vezels. Gemaakt met glutenvrij meel van Schär.
1 uur 40 min
50 min
2 uren 30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 10 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Schär Mix-B
  • 2 tl Kaneel
  • 1 mespuntje Zout
  • 7 gr Droge gist
  • 10 gr Kristalsuiker - om de gist te laten werken
  • 50 gr Haverzemelen - mits glutenvrij, anders extra lijnzaad toevoegen
  • 20 gr Lijnzaad
  • 20 gr Psyllium/inuline - te koop bij de reform winkel
  • 50 gr Amandelen
  • 50 gr Walnoten
  • 50 gr Hazelnoten
  • 100 gr Rozijnen
  • 450 ml Melk - volle
  • 20 gr Roomboter
  • 2 Eieren

Zo maak je het

  • Doe het glutenvrije meel in een ruime kom
  • Voeg de kaneel, het zout, de gist, de suiker, de haverzemelmelen, het lijnzaad en de psyllium/inuline toe en schep door elkaar
  • Hak de noten fijn en schep samen met de rozijnen door het bloem mengsel
  • Verwarm de melk totdat deze handwarm is en laat de boter zacht worden
  • Voeg de melk, de boter en de eieren toe aan het meel en kneed tot een beslag (blijft onwijs plakkerig, mocht je deeghaken en zo'n kneedmachine hebben, zeker gebruiken)
  • Beleg een bakplaat met bakpapier en vorm van het deeg een ovale brood vorm
  • Plaatst het deeg voor 60 minuten onder een licht vochtige theedoek op een warme plaats (voor de kachel, in het stookhok etc.)
  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Bak het brood in ca. 40-50 minuten goudbruin
  • Plaatst voor de laatste 10 minuten eventueel een velletje zilverfolie op het brood als hij te donker wordt

Tip

Serveer het brood met zachte roomboter
Print dit recept
Recept: Ontbijt
Keuken: Hollands
Porties: 10
Door: Sven

Feestdagenrecept

Het maken van dit recept neemt wat meer tijd in beslag. Maar het grootste gedeelte van de tijd is het deeg aan het rijzen of staat het brood in de oven. Met een gezellig kerstliedje op de achtergrond maak je het bakken van dit brood helemaal compleet. ‘Driving home for Christmas’ van Chris Rea is ons favoriete kerstliedje. Wat is jouw favoriet?