Het aspergeseizoen is weer begonnen! De officiële opening vond plaatst op 11 april en de asperges zijn inmiddels overal verkrijgbaar. Tijd om een lekkere lentesoep te maken met asperges.

Deze soep is makkelijk om te maken en staat snel op tafel. De asperges koken we niet te lang waardoor ze een lichte bite houden. Vind ik erg lekker, ik houd niet van die suf gekookte snotterige asperges. We combineren in deze soep eigenlijk een klassiek asperge gerecht: Witte asperge met ham en ei. Voor de soep gebruiken we vier eieren waarvan we er twee gebruiken om de soep te binden en twee geven de soep vulling. Een heerlijke combinatie met de blokjes ham.

Weetjes over witte asperges

  • Witte asperges groeien onder de grond. Groene asperges boven de grond.
  • De stof ‘asparagine’ waar asperges hun naam aan te danken hebben, heeft een positieve invloed op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, en hartritmestoornissen.
  • Witte asperges bevatten per 100 gram slechts 19 calorieën. Het kost je lichaam meer energie om ze te verwerken. Van asperges kun je dus niet aankomen.
  •  Voor de teelt van asperges hoeven geen bestrijdingsmiddelen gebruikt te worden.
  • Asperges werden ruim 4000 jaar geleden al geteeld en gegeten door de Egyptenaren.

 

Aspergesoep recept

Heerlijk romige aspergesoep
5 min
20 min
25 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 500 gr Witte asperges
  • 750 ml Groentebouillon
  • 4 Eieren
  • 1 Avocado
  • 200 ml Room
  • 1 handje Verse peterselie
  • 150 gr Gekookte ham blokjes

Zo maak je het

  • Kook twee eieren hard
  • Snijd ongeveer 1 tot 2 cm weg van de onderkant van de asperges
  • Schil de asperges met een dunschiller om de stugge buitenkant te verwijderen
  • Snijd de asperges in stukken van ongeveer 4 centimeter en doe ze in een ruime pan
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook
  • Doe in een kom de avocado en de room, voeg van de overgebleven eiren de eidooiers toe. Splits de eieren door de dooier van de ene in de andere eierschaal te schenken. Als je dit een paar keer herhaald blijft alleen het eigeel over. Doe het wel voorzichtig, de dooier mag niet kapot gaan
  • Pureer met een staafmixer de avocado, room en het eigeel tot een gladde mousse en voeg toe aan de soep (kan een beetje gaan schiften, gaat vanzelf weg door goed te roeren en nog even te koken)
  • Voeg de hamblokjes toe en laat de soep nog 5 minuten zachtes koken totdat de asperges zacht zijn
  • Snipper de peterselie en voeg toe, serveer de soep
Print dit recept
Recept: Soep
Keuken: Hollands
Porties: 2
Door: Sven