Aubergine schotel
Ik ben dol op aubergine. Deze mooie donkerpaarse groente heeft tijd nodig. Houd je niet van aubergine? Dan is de kans groot dat je ze nooit op hun lekkerst hebt gegeten. Precies lang genoeg gegaard zodat het vruchtvlees superzacht is. Ik weet zeker dat je zult smullen van deze Arabische aubergine schotel.
Arabische aubergine schotel
Deze verrukkelijke aubergine schotel lijkt enigszins op maghmour. Een stoofschotel van aubergine en kikkererwten die ook onder de naam Libanese moussaka op de kaart staat. Ik heb 5 jaar in een Grieks restaurant gewerkt en daar betekende de moussaka op de kaart iets heel anders. De overeenkomsten zijn aubergine en tomaat, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Griekse moussaka bestaat uit lagen aubergine, gehakt-tomatensaus, aardappel en bechamelsaus.
Maar Wikipedia helpt ons. Moussaka betekent fris in het Arabisch. En moussaka werd blijkbaar koud opgediend. Een heerlijke frisse maaltijd dus. En zo blijkt, in het westen zijn we vooral bekend met de Griekse moussaka. Ik vind het een beetje moeilijk om te zeggen, maar: move over Griekse moussaka. Want deze Arabische moussaka is een stuk voedzamer. En mega lekker! Sorry …
Aubergine schotel
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 2 aubergines
- 2 tl komijnzaad
- 6 el olijfolie
- snuf zeezout
- 2 uien - geel
- 4 tenen knoflook
- 600 gr tomaten
- 1 tl 5 spice
- 1/2 tl kaneel
- 140 gr tomatenpuree - blikje
- 200 ml water
- 200 gr kikkererwten
- 1 citroen - biologisch
Zo maak je het
- verwarm de oven voor op 220 graden
- snijd de aubergines ieder in de lengte in vier plakken en kerf verticale en horizontale strepen in het vruchtvlees zodat er een ruitpatroon ontstaat, leg de plakken op een met bakpapier beklede ovenplaat
- smeer de aubergine in met olijfolie en strooi vervolgens de komijn en zeezout over de ingekerfde kant, bak 20 minuten in de oven
- snipper intussen de uien en snijd de knoflook fijn, verwijder het kroontje van de tomaten en snijd in grove stukken
- fruit de ui een paar minuten in een beetje olijfolie, voeg de tomaten en de knoflook toe en bak 5 minuten
- voeg nu de kruiden ( 5 spice, kaneel, zeezout) de tomatenpuree en het water toe en laat nog een paar minuten sudderen
- schep de kikkererwten er doorheen en giet het geheel in een ovenschaal, leg de voorgebakken plakken aubergine erop
- snijd de biologische citroen in partjes en voeg toe, schuif de aubergine schotel nog 20 minuten in de oven op 220 graden
Tip
Bedankt voor dit heerlijke recept! Het is niet een ingewikkeld recept en het smaakt heerlijk. Ik had alleen de tomatenpuree vergeten, maar dat deed niet af aan de smaak.