Boerenkool stamppot pompoen
Dit is een boerenkool stamppot zonder aardappelen. Het is een boerenkool stamppot met pompoen! Stampotten worden veel gegeten in Nederland en dan vooral in de herfst en winter.
Mensen met een koolhydraatarm dieet mijden aardappelen, vanwege de grote hoeveelheid koolhydraten. Een koolhydraatarme stamppot lijkt daarom misschien onmogelijk, maar dat is het niet! In deze koolhydraatarme boerenkool stamppot vervangen we de aardappelen door pompoen. De bereidingswijze is verder vrijwel gelijk aan die van klassieke boerenkool stamppot. Alleen nu kook je stukjes pompoen in plaats van blokjes aardappel. Wij vinden het resultaat van deze boerenkool stamppot met pompoen erg lekker. Het smaakt net wat zoeter, dat komt natuurlijk door de pompoen. We hebben ook spekjes toegevoegd, maar voor de vegetariƫrs kan het ook zonder. Tot slot kan je er nog voor kiezen om een flinke rookworst toe te voegen. Maar ook zonder die rookworst is dit koolhydraatarme boerenkool stamppot recept heerlijk! Bovendien is deze stamppot zonder aardappelen bijzonder voedzaam. Met zijn tweeƫn eet je 1 kilo pompoen en 400 gram boerenkool. Een berg aan vitamines en mineralen die je voorzien van extra energie. En dat kunnen we wel gebruiken met grauwe en korte dagen.
Boerenkool stamppot pompoen
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 400 gr Boerenkool
- 1 kg Pompoen
- 125 gr gerookte spekblokjes
- 1 tl Nootmuskaat
- 1 snufje Peper
- 1 snufje Zout
- 2 el Slagroom
Zo maak je het
- Was de pompoen, snijd doormidden en verwijder de pitten
- Snijd de pompoen in grove stukken, je hoeft de pompoen niet te schillen
- Leg de stukken pompoen in een grote pan en vul met water totdat de pompoen net onder water staat
- Voeg een snufje zout toe
- Leg de boerenkool er bovenop (heb je verse boerenkool, snijd de boerenkool dan eerst fijn)
- Breng aan de kook op hoog vuur en met de deksel op de pan
- Als het water kookt zet je het vuur laag, laat 15 minuten zachtjes koken
- Bak ondertussen de spekjes knapperig
- Giet de pompoen met boerenkool af, voeg de slagroom, nootmuskaat en peper toe
- Stamp de pompoen en boerenkool tot een stevige stamppot
- Roer de spekjes door de stamppot
Wat voor pompoen gebruik je?
Hoi,
We gebruiken een hokkaido pompoen, zo’n ronde oranje die je het meest ziet in de supermarkt.
Groetjes, Jennifer
Wat voor pompoen gebruik je?
En Kun je van alle pompoenen de schil eten ?
Dat ligt aan de soort pompoen. Van de oranje hokkaido kun je de schil eten, maar van een flespompoen niet.
Groetjes, Jennifer
Ik vroeg me af of de slagroom te vervangen is door crĆØme fraĆ®che?
We hebben heerlijk gegeten! Had er nog wel een Spaans pepertje, gesnipperde rode ui en paprika doorheen, en natuurlijk spekjes en rookworst! Verrukkelijk!
Pompoen-boerenkool vind ik niet echt vies maar zeker geen geslaagde combinatie in tegenstelling tot pompoen-zuutkool of pompoen-wortel.
vr.gr.Robin
Ahh.. helaas :-) Pompoen zuurkool klinkt goed! Daar gaan we wat mee doen. Dankjewel voor het goede idee.
Omdat ik vegetariƫr ben, gebruik ik Gerookte Speckjes van De Vegetarische Slager. Een uitstekend alternatief voor echte spekjes.
Verrassend smakelijk was het! Opgepimpt met amandelen en cranberries – echt om te smullen :)
En bedankt voor de schoonmaaktip van de pompoen Julia!
Dit recept was heerlijk! :)
Om het iets meer pit te geven heb ik er een Spaans pepertje aan toegevoegd.
Heerlijk. We hebben het nu voor de 2e keer gegeten en de smaak was opnieuw verrassend lekker.
Lekker zeg! In plaats van slagroom heb ik kokosmelk gebruikt. Mmmm.
Wat is dit lekker. Ondanks dat ik pompoen schoonmaken niet echt leuk vind, ga ik dit zeker vaak eten.
pompoen schoonmaken is lastig.. verwarm hem daarom altijd ongeveer 5 minuutjes in de oven zodat hij zacht wordt. Hierna is het schoonmaken een eitje!
Sorry, maar dan nog is het steeds een pompoen .