Chili sin carne, ja precies, dat is chili con carne, maar dan zonder vlees. Of kort gezegd: chili. Het gerecht Chili con carne kent zijn oorsprong in het grensgebied tussen Mexico en de Verenigde Staten. De basis bestaat uit vlees en rode peper, vaak in combinatie met knoflook, ui, komijnpoeder, bonen en tomaten.

Hoewel we echt niet vies zijn van een portie goed en biologisch vlees, eten we regelmatig vegetarisch. Ik denk dat we gemiddeld maximaal drie keer per week vlees eten. Doordat we minder vaak vlees eten, kunnen we kiezen voor kwalitatief beter vlees. Het idee dat dit beter is voor de dieren zelf, de natuur en onze gezondheid, zorgt ervoor dat ik er meer van geniet. En het smaakt ook lekkerder.

Heel veel gerechten kun je eenvoudig vegetarisch maken, zoals we in dit recept van chili con carne, chili sin carne maken. En we zijn niet alleen hoor, er wordt al heel lang chili sin carne gemaakt! Je vindt dan ook heel veel verschillende recepten als je online zoekt naar een chili sin carne recept. Dit is onze versie. Ik ben gek op koriander, dus die strooien we er rijkelijk overheen. Maar smaken verschillen: je kunt de koriander prima vervangen door peterselie. Ook lekker: een frisse yoghurtsaus met verse kruiden en knoflook, die je zo over de chili giet. Als een frisse touch.

We serveren ons chili sin carne recept met een kleine portie zilvervliesrijst: complexe koolhydraten. Maar die kun je ook weglaten en bijvoorbeeld een zachte avocado in plakjes toevoegen. En vergeet niet te genieten van je avondmaaltijd! No need to hurry … dat doen we al genoeg.

Chili sin carne

Chili sin carne, chili zonder vlees!
10 min
20 min
30 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 1 ui
  • klontje roomboter
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 80 gr zilvervliesrijst
  • 400 gr pomodori tomaten - 1 blik
  • 2 tl komijn - djinten
  • 1,5 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl kaneel
  • 1 snuf zout
  • 300 gr rode kidneybonen
  • 100 gr mais
  • 7 gr koriander - vers

Zo maak je het

  • Snijd de ui in grove stukken en fruit hem aan met een klontje roomboter
  • Snijd ondertussen de paprika in blokjes en de wortels in dunne plakjes
  • Doe de wortel en paprika in de pan en bak kort mee
  • Snijd terwijl dit bakt de knoflook en de rode peper fijn (verwijder eerst de zaadlijsten voor een minder pittige variant)
  • Vul, voor de rijst, de waterkoker met water en zet hem aan
  • Voeg de tomaten, de knoflook, de rode peper toe, de komijn, paprikapoeder, kaneelpoeder en een snufje zout toe
  • Voeg ook de rode kidneybonen en de mais toe en laat de chili 10 minuten zachtjes koken
  • Kook de rijst in een steelpan, volgens de verpakking, gaar
  • Snijd ondertussen de verse koriander grof
  • Schep de rijst en de chili sin carne op twee borden, strooi de koriander er overheen

Tip

gebruik een kleiner blikje kidneybonen en voeg een klein blikje kikkererwten toe
Print dit recept
Recept: Hoofdgerecht
Keuken: Mexicaans
Porties: 2
Door: Jennifer