Courgette lasagne met kip en salie
Courgette lasagne is een supersimpele, lekkere en gezonde lasagne. Je gebruikt de courgette namelijk als lasagne bladeren. Die hoef je niet voor te koken of bakken, zoals bij plakken van aubergine, want de courgette plakken worden heel snel zacht in de oven. En hoe je die dunne plakken snijdt? Gewoon met een kaasschaaf. Deze courgette lasagne vullen we met kleine blokjes kipfilet, tomatenblokjes, rode peper, een beetje kaas en verse salie uit de tuin.
Vorig jaar hebben we diverse kruiden in de tuin gepland. De salie kwam, net als de munt, chocolade munt, rozemarijn, tijm en bieslook, na de winter gewoon weer terug. En niet zo’n beetje ook! Ze groeien als kool. Salie is een heerlijk kruid, het heeft een sterke, warm aromatische en iets kruidig en licht bittere smaak. Het plantje werd vroeger als medicijn gebruikt. Salie bevat veel vitamine K en antioxidanten. Wist je dat je ook gewoon thee kunt zetten van verse blaadjes salie? plukken, afspoelen en laten trekken in heet water. Salie heeft een ontstekingsremmende werking en het zou ook goed zijn voor de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat salie een positief effect heeft op het geheugen en de stemming! Ik denk dat ik nog even een kopje salie thee zet ;-)
Wij krijgen regelmatig de vraag: waar kan ik salie nu bij gebruiken? Het is een populair kruid in de Italiaanse keuken en wij vinden het dan ook perfect passen in een lasagne zoals deze courgette lasagne, of een volkoren of groente pasta. Maar wat je het beste kunt doen: het gewoon lekker uitproberen. Voeg het eens toe aan een gerecht dat je vaker maakt en kijk hoe het smaakt!
Vind je lasagne maken met courgette ook zo simpel en lekker? We hebben nog twee varianten gemaakt: lasagne van courgette met gehakt en basilicum en een lasagne van courgette met tonijn, olijven en zongedroogde tomaatjes. Buon appetito!
Courgette lasagne met kip en salie
Dit heb je nodig
- 2 Courgettes
- 350 gr Kipfilet
- 1 snuf Snuf
- 1 el Olijfolie
- 140 gr Tomatenpuree
- 400 gr Tomatenblokjes
- 5 blaadjes Salie - vers
- 1 Rode peper
- 1 teen Knoflook
- 4 plakken Jonge kaas
- 20 gr Parmezaanse kaas
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Was de courgettes, snijd de kapjes en steeltjes eraf en leg de courgette neer, houd hem stevig vast en snijd er plakken van met een kaasschaaf
- Snijd de kipfilet in blokjes en bak ze kort aan met een beetje olijfolie en een snuf zout
- Bak de tomatenpuree aan in een hoek van de pan en schep vervolgens door de kipfilet
- Voeg de tomatenblokjes toe en laat ongeveer 8 minuten op laag vuur pruttelen
- Snijd direct de salie en de peper fijn (verwijder zaadlijsten en pitjes), pers de knoflook uit en voeg toe
- Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas
- Schep 1/3 van het kipmengsel in een ovenschaal, beleg met plakken courgette en twee plakken kaas, herhaal nog een keer. Eindig nu met nog 1/3 kipmengsel en vervolgens met courgetteplakken. Strooi de Parmezaanse kaas er overheen en plaats de lasagne 20 minuten in de oven
- Zet eventueel de grillstand van de je oven nog even aan
Tip
Wordt de lasagne niet erg vochtig door de courgette?
Onderin ligt wat meer vocht dan bij een normale lasagne, maar dat doet aan de smaak en het gerecht niets af.
Heel erg lekker recept. Zojuist voor de tweede keer klaargemaakt. Echter wel een tip, gebruik een kleine ovenschaal anders blijft het een heel dun laagje.
Hoi Pieter-Jan,
Bedankt voor de tip! Ik heb hem toegevoegd aan het recept.
Heerlijk gerecht! Gek op lasagne maar deze versie zonder lasagne bladeren vind ik eigenlijk nog lekkerder. Ik voeg nog wel klein beetje harde worst zoals chorizo of salami toe in kleine stukjes gesneden. Heerlijk!
Hoi Mia, goed om te lezen dat je hem zo lekker vindt! En een goed idee van de chorizo.
Het was heerlijk!
Alleen heb ik dit keer de kip vervangen door gehakt, er een ui aan toegevoegd en nog een beetje cayennepeper. Echt heerlijk!
Zojuist de laatste hap gegeten en hmmmmm wat was dit lekker! Aanrader wat mij betreft. Dank voor het heerlijke recept
Wat een héérlijk recept! Ik was bang voor dat rode pepertje, omdat we niet van pittig houden, maar het voegde juist iets een lekker tintje toe.
We hebben al echt heel veel recepten van jullie gemaakt, maar deze is m’n favoriet! Heel fijn nu in onze tuin de courgettes maar blijven geven.
Hoi Simone, Leuk dat je de courgettes zelf kweekt. Vorig jaar hebben we dat ook gedaan, dit jaar helaas geen tijd gehad. Fijn om te lezen dat je dit recept zo lekker vindt!
Wij hebben dit gerecht vandaag gegeten. Heerlijk! En: makkelijk. Vanmorgen heb ik het al voorbereid. Daarna zijn we de hele dag gaan fietsen. Bij thuiskomst hoefde het alleen nog even de oven in. Super! Zeker voor herhaling vatbaar, maar dan zet ik het iets langer in de oven of kies 200 ipv 180 graden, want de courgette had van mij iets gaarder gemogen.
Hoi Tineke,
Fijn dat het gesmaakt heeft. En een goed idee om het ’s ochtends voor te bereiden. Ik voeg het toe als tip bij het recept. Ik zou, als je de courgette wat zachter wil hebben, het gerecht 10 minuten langer in de oven plaatsen.
Hmm, erg lekker. Maar pas op als je bloedverdunners gebruikt..Eet dan niet (teveel) salie, dit i.v.m de Vit.K die in de salie zit. Vit.K werkt bloedstollend.!
Hoi Loes,
Het is zeer onwaarschijnlijk dat je met het eten van salie als kruiden in een gerecht meer dan 100 microgram vitamine K binnenkrijgt. Bij meer dan 100 microgram vitamine K worden er veranderingen in de stollingseigenschappen van het bloed waargenomen. Voor een gezond persoon is dit ongevaarlijk. Als je om een bepaalde reden bloedverdunners gebruikt is het niet verstandig om boven deze grens uit te komen.
Ik vind courgette én lasagne allebei erg lekker, dus de combinatie is voor mij perfect. Dit ziet er wel erg lekker uit!
En hij is ook heel erg lekker hoor! Heb je hem al geprobeerd?