Frittata met spinazie en wilde zalm
Een heerlijke voedzame maaltijd voor het hele gezin: frittata! Deze frittata met spinazie en wilde zalm is supergezond, staat snel op tafel en is mega lekker. Serveer hem met een frisse salade en je kunt er met twee volwassenen en twee kinderen van eten.
De frittata vindt zijn oorsprong in Italië. Het woord “frittata” komt van het Italiaanse werkwoord “friggere”, wat “bakken” of “roosteren” betekent. Een frittata is een gerecht dat traditioneel wordt bereid door eieren te mengen met verschillende ingrediënten zoals groenten, kaas, vlees of kruiden, en het geheel vervolgens te bakken in de oven.
Een frittata is ideaal om restjes op te maken; je kunt bijna alles wat je in je koelkast hebt liggen toevoegen. Hij is koud en warm lekker, dus geschikt voor de brunch, de lunch en het avondeten.
Frittata met wilde roze zalm
In dit recept gebruik ik, naast eieren, zoete tomaatjes, verse spinazie met knoflook en kwark, feta, kappertjes en wilde roze zalm. De fris-zurige smaak van de kappertjes combineert echt heerlijk met de zoutige zalm en feta. Deze roze zalm komt uit Alaska en is wild gevangen. Supergezond én duurzaam.
Onlangs keken we de documentaire You are what you eat op Netflix en één ding bleef heel erg hangen. Het verschil tussen kweekvis en wilde vis. Nu denk je misschien: kweekvis is toch best okay, want dan houden we de zalmpopulatie in stand en doe je niet mee aan overbevissing? Nou, helaas. Zoals zo vaak het geval is, weet je pas echt hoe het zit als je je erin verdiept. De grote ronde netten die volgepropt zitten met kweekzalm zijn een ontzettende belasting voor het zee-milieu, sterker nog, de wilde zalm die in de buurt leeft van zo’n farm, heeft het behoorlijk zwaar … om verdrietig van te worden.
Wild Alaska Seafood Month
Om hier meer aandacht voor te vragen, is januari uitgeroepen tot Wild Alaska Seafood Month. Want de wilde zalm van Alaska Seafood is duurzaam gevangen, heeft het MSC keurmerk, is gezonder, minder belastend voor het milieu en lekkerder. Daar kun je dus goed van genieten! Wil je deze heerlijke frittata maken met wild gevangen zalm uit Alaska? Dan ga je gewoon naar de supermarkt. Bij de Albert Heijn en de Jumbo vind je blikjes met wilde zalm van onder andere de merken Bart’s Fish Tales, Prince’s en John West. Een bijkomend voordeel is dat de blikjes lang houdbaar zijn, ideaal dus om er een paar van op voorraad te hebben.
Weet je wat ook leuk en lekker is? Zelf zalmsalade maken.
Frittata met spinazie en wilde zalm
Toevoegen aan ‘Mijn Recepten’Dit heb je nodig
- 6 eieren
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 4 el kwark - +/- 100 gram
- 250 gr verse spinazie
- 120 gr tomaatjes
- 100 gr feta
- 1 blikje wilde roze zalm - uitlekgewicht = 120 gram
- 2 el kappertjes - zo'n 25 gram
- peper en zout - naar smaak
- 1/2 tl paprikapoeder
- 2 el olijfolie
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden, boven- en onderwarmte.
- Snijd de ui in halve ringen, snijd de knoflook fijn en snijd de tomaatjes in plakjes, hak de spinazie grof.
- Klop de eieren in een kom en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan op middelhoog vuur en laat de spinazie hierin slinken.
- Voeg de knoflook toe en bak even mee. Doe de spinazie in een vergiet en druk met de achterkant van een lepel het overtollige vocht eruit.
- Doe de spinazie terug in de pan en schep de kwark er doorheen, schep dit vervolgens in de flexibele taartvorm.
- Laat de zalm uitlekken en voeg de stukjes, samen met de ui en de tomaatjes toe aan de spinazie.
- Giet de geklopte eieren in de taartvorm en voeg vervolgens de kappertjes toe, verkruimel de feta er ook overheen.
- Bak de frittata 35 minuten in de oven, totdat de eieren gestold zijn.
Dit recept is onderdeel van een samenwerking, alles is echter gebaseerd op onze mening. Lees onze disclaimer voor meer informatie.