Gele curry met zalm
Ik zou elke week wel curry kunnen eten, te lekker! Dit is een gele curry. Gele currypasta past perfect bij vis. Af en toe vette vis eten is niet alleen voedzaam, het is ook nog ultra mega lekker. Ga voor verse vis van de visboer. Ik vertel je in dit recept ook hoe je een zalmmoot perfect bakt in de pan. Snel, de keuken in!
Ken je dat, dat je bepaalde groente heel vaak links laat liggen? Ik heb dat met sperziebonen. Laatst bleven mijn schoonzus, zwager, nichtje en neefje spontaan eten, en ze hadden zelf al boodschappen gedaan. Dus we aten wat de pot schaft, in ons huis. En ze hadden sperzieboontjes meegenomen. Zo raakte ik geïnspireerd om de boontjes weer eens zelf te doppen. En sperziebonen zijn heerlijk in deze homemade gele curry.
Je kunt curry met zilverliesrijst serveren, of met bloemkoolrijst. Maar je kunt er ook naanbrood bij serveren. En wist je dat dat superlekker is? Naanbrood zelf maken is echt een fluitje van een cent. Bekijk hier het recept.
En wil je helemaal homemade gaan, dan maak je de gele currypasta toch ook gewoon zelf? :-)
Wat is curry?
Moet je bij de naam curry denken aan een sausje? Curry is een gerecht: het is een verzamelnaam voor kruidige gerechten uit de Indiase en Aziatische keuken. Soms denk ik echt: wat is de Hollandse keuken saai. Maar is dat wel zo… kunnen we de multiculturele samensmelting van gerechten niet gewoon de vernieuwde Hollandse keuken noemen?
Als je denkt dat curry’s worden gemaakt met kerriepoeder, dan gaat er terwijl je dit recept maakt een wereld van smaken voor je open.
De perfecte zalm bakken in de pan
Zalm bakken in de pan doe je zo:
Laat de zalm op kamertemperatuur komen. Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de zalm op de huid, voor ongeveer 5 minuten op matig vuur. Zodra de zalmmoot nog een beetje roze is, en de huid een knapperig, goudbruin korst heeft, draai je de zalmmoot voorzichtig om met een flexibele spatel. Voeg een klontje boter toe en bak de zalm nog enkele minuten. Schep ondertussen steeds de roomboter in de pan over de zalm. De zalmmoot moet nog een beetje roze zijn vanbinnen. Als je het vuur te hoog zet, gaat het eiwit stollen. Dit moet je niet te veel hebben, want dan wordt je vis droog. Oefening baart kunst en de exacte baktijd hangt van de dikte van de zalmmoot af. Maar kies altijd voor een zalmmoot op huid. De huid isoleert en het vetlaagje onder de huid, dat smelt, zorgt voor een heerlijke, romige zalmmoot.
Voor dit curryrecept, leg je de zalmmoot op de gele curry. Het ruikt zo lekker!!! En het smaakt voortreffelijk. Een beetje zoet zelfs. Yammie!
Gele curry met zalm
Dit heb je nodig
- 350 gr zalmmoot
- 1 rode ui
- 250 gr broccoli
- 100 gr bospeen
- 200 gr sperziebonen
- 2 el olijfolie
- 1 el gele currypasta
- 7 gr koriander
- 300 ml kokosmelk
- 1 klontje boter
Zo maak je het
- laat de zalmmoot op kamertemperatuur komen
- snijd de rode ui in halve ringen, de broccoli in roosjes, de bospeen in plakjes en dop de boontjes
- fruit de ui in een pan met een beetje olijfolie en bak vervolgende de groenten ongeveer 5 minuten aan
- bak de currypasta aan in de pan en schep door de groenten
- voeg de kokosmelk toe en laat de groenten in 15-20 minuten zachtjes gaarstoven, snijd intussen de koriander fijn
- zet intussen een koekenpan op middelhoog vuur voor de zalmmoot
- doe een beetje olijfolie in de pan en bak daarin de zalm op de huid voor ongeveer 5 minuten
- draai de zalm voorzichtig om, voeg een klontje boter toe en bak de zalm nog enkele minuten, terwijl je de gesmolten boter steeds over de zalm schept
- de zalm mag van binnen rosé zijn
- verdeel de gele curry over 2 diepe borden, leg de zalmmoot er bovenop, serveer met de gesneden koriander en naanbrood of zilverliesrijst
Mijn zus houdt niet van vis helaas. Wat zal ik erbij serveren ipv zalm? Kip denk ik wel lekker?