Het blijft leuk om weer nieuwe dingen uit te proberen. Zo hadden we nog nooit aubergines gevuld! De aubergine heeft van zichzelf niet zoveel smaak, maar hij neemt smaken wel heel goed op. En dat zijn in dit geval de smaken van rode ui, knoflook, kaneel en komijnzaad. En natuurlijk de tomaatjes en de verse munt. Tot slot: quinoa!

Als je Aubergine niet lang genoeg bakt, dan blijft hij een beetje stug. Let er daarom op dat de aubergine helften goed zacht zijn. Zijn ze niet zacht genoeg? Laat ze dan nog wat langer in de oven staan. Terwijl de aubergine helften in de oven liggen, maak je de vulling voor dit recept. Het uitlepelen van de aubergines is vrijwel hetzelfde als bij courgettes, alleen is de schil van de aubergine zachter. Laat daarom een laagje vruchtvlees in de aubergine achter zodat de schil intact blijft.

gevulde aubergine

De aubergine draagt in het engels de naam eggplant en in het Duits Eierfrucht. Grappig, maar waar komt die benaming met ei eigenlijk vandaan? Er zijn verschillende soorten aubergines en de wilde aubergine ziet er qua vorm en kleur uit als een flink ei. In Nederland zien we eigenlijk alleen de paarse, langwerpige variant in de supermarkt liggen. De naam aubergine komt weer van ‘mela insana‘, wat ziekmakende appel betekent. De aubergine is familie van de nachtschade en kun je niet rauw eten. Maar later kwamen ze erachter dat je aubergine wel kunt eten als je hem hebt gebakken. Hij is dan zelfs erg lekker! Zeker in dit recept voor gevulde aubergine. Heb jij nog een idee waar we deze aubergines mee kunnen vullen?

Gevulde aubergine met quinoa

40 min
40 min
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'
Dit recept is voor: 2 porties

Dit heb je nodig

  • 2 Aubergines
  • 2 el Olijfolie
  • 130 gr Quinoa
  • 200 ml Water
  • 1/2 Rode ui
  • 1 teen Knoflook
  • 2 takjes munt - vers
  • 100 gr Cherry tomaten
  • 1 tl Kaneel
  • 1/2 tl Komijnzaad
  • 1 snuf Peper
  • 1 snufje Zeezout

Zo maak je het

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Snijd de aubergines doormidden en lepel 3/4 van het vruchtvlees uit de schil, snijd het vruchtvlees vervolgens in stukjes
  • Leg de auberginehelften in een ovenschaal, besprenkel ze rijkelijk met olijfolie en plaats ze voor 25 minuten in de oven, totdat ze gaar en zacht zijn
  • Maak ondertussen de vulling: spoel de quinoa af en kook het met het water in ongeveer 10 minuten gaar, totdat al het water is opgenomen
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn, snijd de munt fijn en de tomaatjes doormidden
  • Bak de blokjes aubergine met een beetje olijfolie zacht, voeg de ui en de knoflook toe en bak dit even mee, voeg daarna de tomaatjes toe en bak dit nog een paar minuten
  • Roer de kaneel, het komijnzaad, de peper en het zout door de quinoa en voeg ook de munt en de blokjes aubergine toe, schep alles goed door elkaar
  • Vul de halve aubergines met het mengsel en serveer ze direct

Tip

Brokkel een beetje feta kaas door de vulling
Print dit recept
Recept: Hoofdegerecht
Keuken: Nederlands
Porties: 2
Door: Sven