Gevulde courgette met bonenmix
Bonen, ze zijn oer Hollands, voedzaam en lekker. Herman den Blijker vindt dat ook en hij heeft een heel kookboek gevuld met de boon. Hij wil namelijk dat heel Nederland de boon serieus neemt! Leuk, want wij vinden dat de boon ook wel wat meer aandacht mag krijgen. Daisy van Ilovehealth heeft ons uitgedaagd om een recept te bedenken met bonen erbij. Deze gevulde courgette met bonenmix is het resultaat, eet smakelijk!
Bonen behoren tot de peulvruchten. Welke bonen ken jij allemaal? Het zijn er best veel! Je hebt natuurlijk bruine, roodbruine, zwarte en witte bonen. Maar je hebt ook zwartoogbonen, (Black eyed beans!) calypsobonen met vlekjes, adukibonen met streepjes en kievitsbonen die lijken op een kievitsei. De borlottibonen zijn ook grappig met hun paarse streepjes. En dan heb je ook nog de peulvruchten die familie zijn van de boon: kapucijners (lekker met een gebakken uitje, spekjes en dille), linzen, kikkerewten, spliterwten, sojabonen en … pinda’s. De pinda is eigenlijk ook een peulvrucht! Het is een erwt die we hier alleen geroosterd eten.
De boon is een voedzaam dingetje
We nemen de kidneyboon eens onder de loep. De kidneyboon gebruiken we vaker, hij is een beetje knapperig waardoor hij het ook goed doet in salades. De kidneyboon zit in de bonenmix van HAK die we gebruiken in deze gevulde courgette. De rode kidneyboon is rijk aan verschillende b-vitamines waaronder: b1, b2, b6 en b11. Maar ook vitamine c en de mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer,magnesium, koper en zink zijn goed vertegenwoordigd in de kidneyboon.
Meer met bonen doen?
Dan is het nieuwe kookboek van Herman den Blijker echt iets voor jou! In ‘Herman over bonen‘ vind je inspirerende recepten en leuke weetjes over bonen.
Wij geven een gesigneerd kookboek van Herman den Blijker weg!
Wil jij een door Herman den Blijker gesigneerd kookboek van ons ontvangen? Plaats dan een leuke reactie onder dit bericht.
Dit gevulde courgette recept is goed voor twee personen, is snel klaar en makkelijk om te maken.
Iedereen aan de boon!
Herman den Blijker is deze ‘BonenBloggerTag’ gestart omdat hij wil dat heel Nederland bonen erbij gaat doen. Hij heeft verschillende bloggers uitgedaagd een recept te bedenken met bonen erbij en gevraagd of ze drie vragen over bonen willen beantwoorden.
De vragen en onze antwoorden op een rijtje:
1. Waarom moet heel Nederland volgens jou bonen erbij doen – Bonen passen goed in een gezond en gevarieerd voedingspatroon, je kunt ze overal bij doen en we vinden ze gewoon lekker.
2. Wat is jouw favoriete boon? – Onze favoriete boon is de kidneyboon. Of misschien toch de zwarte boon, of de …
3. Wat is je favoriete recept met bonen erbij? – Dit recept natuurlijk! Maar ook onze heerlijke ovenschotel met bonen erbij is een aanrader.
Wij hebben de ‘BonenBloggerTag’ ontvangen van I love Health en we geven hem door aan Jaqueline van Gezond Leven Jaqueline. We vragen haar om ook de drie vragen te beantwoorden en een recept te verzinnen met bonen erbij. Succes!
– Voor dit artikel krijgen we een vergoeding. Lees onze disclaimer –
Gevulde courgette met bonenmix
Toevoegen aan 'Mijn Recepten'Dit heb je nodig
- 2 Courgettes
- 370 HAK bonenmix - kikkererwten, mais, kidney- en bruine bonen
- 1 Spaanse peper
- 1 teen Knoflook
- 1 takje rozemarijn - vers
- 1 Appel
- Zeezout
- 60 gr Jonge kaas - geraspt
- 80 gr Hazelnoten
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 180 graden
- Was de courgettes, snijd ze in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees uit de schillen
- Laat het vruchtvlees uitlekken in een vergiet en doe het daarna in een schaal
- Laat de bonenmix uitlekken in het vergiet en voeg de bonen daarna toe aan het vruchtvlees
- Snijd de Spaanse peper doormidden, verwijder de pitjes en spoel de peper af
- Snijd de knoflook en de rozemarijn fijn
- Schil de appel, sniid hem in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de appel in stukjes, ongeveer ter grootte van de bonen
- Doe de Spaanse peper, de knoflook, de rozemarijn, de appel, de geraspte kaas en eventueel een snufje zeezout in de schaal en vul de halve courgettes met dit mengsel
- Bak de courgettes in 30 minuten gaar in de oven
- Rooster ondertussen de hazelnoten, voor ongeveer vijf minuten in een droge pan op hoog vuur onder continu husselen
Ik kook graag jullie recepten, maar helaas hebben mijn man en ik een verschillende smaak.
Maar hij is gek op bonen, dus dit recept ga ik zeker maken. Als hij de bonen ziet kijkt hij vast over de courgette heen.
Het boekje lijkt mij zeker voor ons een aanvulling op de vele kookboeken die ik al heb.
zou graag het boek van herman willen ontvangen,hij is altijd een inspirende kok,ik denk voor heel veel mensen!!!
Net te horen gekregen dat manlief diabetes heeft. Nu ben ik op zoek naar gezonde recepten die goed zijn voor mensen die diabetes hebben.
Sinds ik minder vlees eet ben ik geïnteresseerd geraakt in ‘vleesvervangende burgers’ die, 9 van de 10 keer, uit bonen bestaan, en oh wat is dit lekker! Natuurlijk makkelijk om te kopen, in de pan te mikken en te eten, maar véél leuker om zelf te maken. Na deze ontdekking ben ik geïnteresseerder geraakt in bonen en tegenwoordig kan ik niet meer zonder, ik eet het in de vorm van burgers, door salades en maakte er laatst zelfs een spread van. Nu is mijn inspiratie helaas op geraakt en zoek ik me suf voor nieuwe leuke recepten (jullie recept komt morgenavond op tafel!), en daarom komt dit boek meer dan goed van pas!! En inspiratie van de enige echte Herman is natuurlijk extra leuk! :)
Hoi Nadine,
Bedankt voor je leuke reactie, je hebt er het boek ‘Herman over bonen’ van Herman den Blijker dat door hem is gesigneerd, gewonnen! We sturen het boek graag naar je op, in een mailtje dat je zojuist hebt ontvangen vragen we daarvoor om je adres.
Groetjes, Sven & Jennifer
Wat een leuke actie! Ik zou graag dit boek willen winnen, zodat ik nooit meer ‘in de bonen’ hoef te zijn over welke gerechten allemaal lekker zijn met bonen. En misschien kan zelfs mijn man met dit boek zijn ‘eigen boontjes doppen’ in de keuken. Ook onze oudste zoon wil graag gezond leren koken, met dit boek hoop ik dat hij er niet meer ‘voor spek en bonen’ bij staat naast mij in de keuken maar echt een lekker gerecht kan bereiden.
Natuurlijk leg ik hier niet mijn boontjes op te week, maar stiekem hoop ik dat we dit geweldige boek zullen winnen.
Wat een leuke actie zeg! Ik was zelf al van plan om hem te kopen, om vriendlief wat meer gerechten voor te zetten die een andere basis hebben dan ‘aardappeluh’ of rijst. Dit zou heel goed helpen!
De kinderen zijn gek op witte bonen in tomatensaus, maar die komen ons inmiddels echt de oren uit. Tijd voor recepten met echte voedzame bonen!!
Haha wat een leuk filmpje! Ik zou ook wel meer bonen willen eten, maar heb nog wat meer inspiratie nodig voor lekkere gerechten, het boek van Den Blijker zou wel van pas komen!
Wat leuk, zelf doen wij, op chili con carne na, niets met bonen. Lijkt me leuk om er wat meer over te leren en mee te experimenteren! En met dit boek raak ik vast niet meer uitgeboond ;)
Heerlijk hoeveel lol jullie hebben samen!
Nou ik zou graag het boek willen winnen zodat ik mijn eigen boontjes kan doppen op het gebied van bonen :)
Nou, dat is ook sterk… Wij liepen vanmiddag bij de Lidl in Cap d’Agde, Z-Frankrijk, en ik zie daar vreemde bonen staan in potten. Ik zei: “dat zijn misschien wel heilige boontjes”, want die heb ik eens van mijn zusje gekregen, om te poten. Maar het waren geen heilige boontjes, het waren zwartoogbonen. En toevallig lees ik net op jullie site over die zwartoogbonen, bizar… Ėn ik heb vanmiddag weer courgettes gekocht, omdat ik vorige week jullie courgettesoep gemaakt heb, en omdat wij die zo lekker vonden. En omdat je met courgettes zoveel kunt doen. Die soep was een groot succes. Natuurlijk lijkt het gemakkelijk, courgettesoep maken met bouillon en een staafmixer, maar dit recept had nèt iets meer.
En dan ga ik binnenkort het recept maken van deze week, gevulde courgette met bonenmix. Ik kijk er naar uit!
Leuk dat dat kokkerellen zo leuk blijft, thuis of op de camping! Èn met behulp van ‘Voedzaam & Snel’… Dank jullie wel!
IK zou zelf geen hak nemen. zit weer suiker aan toegevoegd. Dan zou ik verse gedroogde nemen een nacht laten weken en koken. Dan heb je tenminste puur boon.
ZUCHT….!
Haha leuk om eens een keer een filmpje van jullie te zien, lekker spontaan! :)
Ik zou heel graag het boek winnen. Ik eet namelijk bijna nooit bonen, soms doe ik er wat door een salade maar daar houdt mijn inspiratie al vrij snel op…
Wat ik op jullie grappige videoclip zie, dat jullie al aardig ” in de bonen” zijn en dat zonder een druppel alcohol. Dit ga ik zeker ook proberen.