Gevulde groentesoep van oma met bonen
Bonenburgers, smeersels van bonen, smoothies met bonen, pizzabodem van bonen, je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het maken met deze gezonde eiwitbommetjes. Maar wist je dat je ook heel eenvoudig aan doodnormale en oer Hollandse groentesoep bonen kunt toevoegen? Het hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Bonen kunnen gewoon overal bij.
Aan deze traditionele groentesoep voeg ik knapperige zwarte bonen uit stazak van HAK toe. Dat doen we als laatste stap in de bereiding, zo blijven ze een lekkere bite houden.
Dat wij fan zijn van bonen is wel duidelijk denk ik. Helemaal als je kijkt naar de enorme hoeveelheid recepten waarbij we bonen gebruiken. Wat ons betreft daarom: “Geen week voorbij zonder bonen erbij!” Het is niet voor niets dat HAK, Nederlands grootste bonenkweker, ons heeft gevraagd om hun bonen te promoten. Uiteraard doen we dat, we deden het al. Alleen krijgen we er nu nog voor betaald ook! (zo, dat mag ook wel eens gezegd worden).
Dat we er voor betaald krijgen, verandert natuurlijk niets aan onze mening. Wij promoten alleen producten waar we achter staan en die bij onze manier van eten passen.
Bonen kunnen altijd en overal
Omdat bonen zo veelzijdig zijn hadden we voor dit artikel eigenlijk voorgesteld aan HAK om er een smoothie mee te bedenken. “Zelfs in een smoothie kunnen bonen!” Wilden we vertellen. Maar HAK had toch iets anders in gedachte. Ze willen graag laten zien dat het laagdrempelig kan zijn. En daar hebben ze natuurlijk groot gelijk in. Een smoothie met bonen is leuk, maar niet voor iedereen …
En dus kwamen wij op het idee om Nederlands meest gegeten soep te serveren met bonen erbij. Met dit recept laten we zien dat je ook bij eenvoudige en traditionele recepten bonen kunt gebruiken. Traditioneel? Zeker weten! De basis voor deze groentesoep komt van mijn inmiddels 83 jaar oude oma die het recept van haar moeder heeft geleerd.
P.S. die smoothie met bonen gaan we nog wel een keer maken hoor :-)
Groentesoep van mijn oma met bonen erbij
Er zijn online legio groentesoeprecepten te vinden maar ik vond het veel leuker om even mijn oma te bellen en te vragen hoe ze die heerlijke soep maakt die ik bij haar op elke verjaardag voorgeschoteld krijg.
Ik vroeg haar welke bouillonblokjes ze gebruikte. “Ben jij mal”, antwoordde ze, “bouillon trek je van rundvlees, veel lekkerder”. “Vroeger bestonden er geen bouillonblokjes jongen.” Voegt ze er aan toe. Aha, oke Oma. Bouillon van rundvlees, check!
Ik kom er tijdens het gesprek achter dat de groentesoep van oma volledig natuurlijk is. Geen pakjes, zakjes of smaakmakers. Volledig natuurlijk en met verse ingrediënten. Het recept sluit perfect aan bij onze manier van eten. Misschien moet ik vaker bellen voor wat recepten.
“Waar heb je het voor nodig.” vroeg ze achteraf. Ik vertelde dat het voor onze website was en dat ik aan een traditioneel Nederlands recept bonen ga toevoegen. “Gebruik je wel de bonen uit pot van HAK” zegt ze direct. Haha, daar moest ik wel om lachen. Bonen uit de handige stazak van HAK kent ze niet maar de potjes heeft ze standaard op voorraad. Grappig dat de oude generatie de voorkeur geeft aan de potjes. Ik vind persoonlijk de stazak veel makkelijker.
Serveertip:
Bij een groentesoep hoort natuurlijk een dikke plak versgebakken volkorenbrood. Wist je dat het heel erg lekker is om deze te besmeren met zelf gemaakte hummus van kikkererwten. Het recept vind je hier.
Gevulde groentesoep van oma met bonen
Dit heb je nodig
- 2 ui
- 300 gr runderlap - of voorgesneden soepvlees
- 4 tenen knoflook
- 20 gr boter
- zout - naar smaak
- peper - naar smaak
- 400 gr winterpeen
- 300 gr bleekselderij
- 400 gr bloemkool
- 300 gr rundergehakt
- 225 gr zwarte bonen - 1 HAK stazak
- nootmuskaat - naar smaak
Zo maak je het
- Snijd de uien in grove stukken en snipper de knoflook
- Doe de boter in een ruime pan en fruit hierin de uien voor 5 minuten
- Snijd ondertussen het rundvlees in kleine blokjes en bestrooi met peper en zout
- Voeg het rundvlees toe aan de uien en bak totdat het is dichtgeschroeid
- Voeg twee liter water toe, breng aan de kook en laat een half uur op laag vuur sudderen
- Snijd ondertussen de winterpeen en bleekselderij in plakjes
- Trek kleine roosjes van de bloemkool, voeg de groenten na een half uur toe aan de soep en breng opnieuw aan de kook
- Kook de groente 20 minuten mee op laag vuur
- Doe ondertussen het gehakt in een ruime kom en voeg peper en zout toe
- Kneed door elkaar en draai kleine soepballetjes
- Doe de balletjes na de 20 minuten in de soep en kook 10 minuten mee
- Haal de soep van het vuur, voeg de zwarte bonen van HAK uit stazak toe en roer door de soep
- Breng de soep op smaak met wat extra peper en zout en een snufje nootmuskaat
- Serveer de soep met een dikke plak volkorenbrood besmeerd met bijvoorbeeld hummus
Tip
Om een goede en krachtige bouillon te krijgen als basis voor de soep dient het soepvlees al dan niet aangevuld met een schenkel en/of mergpijp ongeveer 4 uur te trekken. Zou nog maar eens navragen bij je oma.