Koolhydraatarm curry recept
Toen we in 2013 met Voedzaam & Snel begonnen, probeerden we een koolhydraatarm dieet uit. Inmiddels eten we deels koolhydraatarm, of: koolhydraatbeperkt. Dit curry recept met kipdijfilet, snijbonen en cashewnoten is koolhydraatarm. Maar ook superlekker, voedzaam en snel klaar. Perfect dus.
We zijn geen voorstander van het compleet uitsluiten van een bepaald product, ingrediënt of voedingsgroep. Het is makkelijk om te zeggen dat een bepaalde voedingsgroep de boosdoener is van bijvoorbeeld overgewicht, maar zo simpel is het niet. Het puur uitsluiten of sterk verminderen van koolhydraten, is niet per se gezond. Zo zou je een koolhydraatarme maaltijd kunnen eten met bijvoorbeeld alleen vlees en kaas.
Daarbij komt dat producten met relatief veel complexe koolhydraten, niet per se ongezond zijn. Neem kikkererwten, of pompoen. Deze peulvrucht en groente bevatten naast de complexe koolhydraten een scala aan belangrijke vitamines en mineralen. Door veel te variëren met gezonde producten, zorg je voor een gezond voedingspatroon. En een volkorenboterham, die onder andere vezels en vitamine B bevat, maar ook complexe koolhydraten, hoort daar af en toe ook bij. Eet bijvoorbeeld drie keer in de week volkorenbrood als lunch en de andere dagen een goed gevulde salade, een soep of een warme maaltijd.
Bloemkoolrijst maken
We hebben dit curry recept koolhydraatarm gemaakt door bloemkool als rijst te gebruiken. En tegelijkertijd hebben we de hoeveelheid groente per persoon verhoogd. Win-win!
Het is super makkelijk om bloemkoolrijst te maken: snijd de bloemkool in roosjes en vermaal ze kort in de keukenmachine tot rijstformaat. Het is lekker om de bloemkoolrijst kort te verwarmen op hoog vuur, maar je kunt het ook rauw eten. Heb je bloemkoolrijst over, dan kun je dit ook heel goed in een salade gebruiken.
Klik hier voor meer curryrecepten.
Koolhydraatarm curry recept
Dit heb je nodig
- 250 gr snijbonen
- 250 gr kipdijfilet
- 1 rode ui
- 1 limoen
- 2 el rijstolie
- 1 el tikka masala kruidenpasta
- 400 ml kokosmelk
- 20 gr verse peterselie
- 1/2 bloemkool - of 1 kleine
- 20 gr cashewnoten
Zo maak je het
- Snijd de uiteinden van de snijbonen en snijd ze vervolgens in drieën
- Stoom de snijbonen 5 minuten (doe een laagje kokend water in een pan, hang er een vergiet boven met de snijbonen en kook het water 5 minuten met de deksel op de pan)
- Snijd ondertussen de kipdijfilet in blokjes, de rode ui in halve ringen en de limoen in 4 partjes
- Bak de kipfilet en de rode ui 5 minuten met de rijstolie
- Voeg de kruidenpasta toe, roer door elkaar en voeg vervolgens de kokosmelk, het sap van 2 partjes van de limoen en de snijbonen toe
- Laat 10 minuten zachtjes koken, snijd ondertussen de peterselie fijn en voeg 2/3 vast toe aan de curry
- Snijd de bloemkool in roosjes en vermaal ze in de keukenmachine tot rijstformaat
- Bak de bloemkool voor serveren 2 minuten in een droge pan
- Serveer de curry en bloemkoolrijst met de verse peterselie, de partjes limoen en de cashewnoten