Koolhydraatarme lasagne van courgette en tonijn
Lasagne is een gerecht dat in laagjes wordt opgebouwd: groenten, vlees of vis worden afgewisseld met bladen van pasta. Wij zijn verder gegaan met het opbouwen van de lasgane in een ovenschaal, maar dan zonder de pasta.
Op die manier kan je heel eenvoudig een koolhydraatarme lasagne maken. Je vraagt je misschien af wat je kan gebruiken in plaats van de lasagne bladen. In dit recept gebruiken we gegrilde plakken courgette om te ‘stapelen’. Maar het kan ook prima met aubergine, zoals we al eens deden in dit super simpele koolhydraatarme lasagne recept: lasagne van aubergine.
De pastasaus, die vaak bestaat uit tomatensaus en gehakt, maken we in dit koolhydraatarme lasagne recept van tonijn, paprika, Spaanse peper, zwarte olijven, knoflook en zongedroogde tomaatjes. Tot slot voegen we tussen de laagjes jonge kaasplakken toe en sluiten we af met een beetje geraspte Parmezaanse kaas. We zijn erg trots op het resultaat! We noemen het lasagne, maar je kan het natuurlijk ook een ovenschotel noemen waarbij we de ingrediënten hebben gestapeld.
Heb jij nog meer ideeën voor koolhydraatarme vervangers van lasagne bladen? Wij zijn erg benieuwd en laten ons graag inspireren voor nog meer lekkere koolhydraatarme lasagne recepten!
P.S. We hebben deze lasagne gemaakt met courgette uit eigen tuin. Omdat we op vakantie waren, is de courgette heel groot gegroeid, hij woog wel 1,5 kilo! Een courgette blijft namelijk gewoon doorgroeien als je hem niet plukt. We hebben dus maar 1/3 van onze courgette gebruikt voor deze koolhydraatarme lasagne met tonijn.
Koolhydraatarme lasagne van courgette en tonijn
Dit heb je nodig
- 500 gr Courgette
- Peper - naar smaak
- Zout - naar smaak
- Olijfolie
- 240 gr Tonijn uit blik
- 1 Rode paprika
- 1 Spaanse peper
- 12 Zwarte olijven
- 4 plakken Jonge kaas
- 3 Zongedroogde tomaatjes
- 2 tenen Knoflook
- 20 gr Parmezaanse kaas
Zo maak je het
- Snij de courgette in plakken van ongeveer 1 cm dik en smeer ze in met olijfolie
- Gril de plakken in een grillpan in 5 minuten aan beide kanten lichtbruin en een beetje zacht, wees niet te zuinig met de olijfolie en bestrooi de plakken in de pan met peper en zout
- Leeg het blikje tonijn met de zonnebloemolie of olijfolie uit het blikje in een schaal of kom
- Snijd de olijven en de zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, snijd de knoflook fijn, snijd de paprika in blokjes en snijd de Spaanse peper fijn (verwijder de pitjes)
- Meng de gesneden ingrediënten met de tonijn
- Gebruik een kleine ovenschaal en beleg de bodem met 1/3 van de courgette, schep de helft van het tonijnmengsel er overheen, beleg met 2 plakken kaas
- Beleg weer met 1/3 van de courgette, de rest van het tonijnmengsel en 2 plakken kaas, sluit af met de rest van de courgette
- Rasp de Parmezaanse kaas en strooi dit over de lasagne
- Plaats de ovenschaal voor 15 minuten op de oven
Een heerlijk gerecht en heel gemakkelijk te maken.
Toch heb ik een paar kleine dingen veranderd. O.a. de courgette met de kaasschaaf in plakken schaven, dan zijn ze dunner. De kaas ook met de kaasschaaf van een blok kaas dat je toevallig hebt en de vulling helemaal bedekken.
Tonijn in blik – 240 gram met tomaat, olijven en kappertjes (of combi van verschillende blikjes)
Probeer het gewoon, het is een heerlijke schotel en ook gemakkelijk van tevoren klaar te maken.
Hoi Geke,
Dat klinkt als een heerlijke variatie! En ook de courgette in plakken schaven met een kaasschaaf is een super goed idee. Zo worden de courgetteplakken ook sneller gaar.
gisteren uitgeprobeerd. een echte aanrader.
Lijkt mij wel heel erg veel vet, meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Het idee is uitstekend en ga het uitproberen maar met een stuk minder olie.
Wat ook goed werkt maar wat meer winters is: dunne plakken knolselderij of pompoen.
Recept klinkt goed. De lasagnebladen kun je ook vervangen voor dunne plakken zoete aardappel.
Lijkt me heerlijk. Ga ik komende week gelijk uitproberen.