Koolhydraatarme wokmaaltijd met ossenhaaspuntjes
Als ik vlees op tafel zet dan wil ik dat het goed en lekker is. Zoals deze heerlijke malse ossenhaaspuntjes. Wat is dat genieten. Als flexitarier kies ik vaak voor vegetarische gerechten maar als ik dan een keer vlees eet, dan doe ik het goed.
En met goed bedoel ik dat ik kies voor mooi en verantwoord vlees. Vlees van, in dit geval, een rund die een goed leven heeft gehad. Die buiten heeft gelopen, vers gras heeft gegeten, goed voer en goede verzorging krijgt van liefdevolle boeren die werken met respect voor dier en natuur. Specifiek gaat het hier om het Black Angus rund uit zuid Australië. Deze runderen hebben honderden hectaren grasland tot hun beschikking. Dit sterke ras krijgt bovendien geen antibiotica en groeihormoon toegediend. Dit vlees heeft een prachtige structuur, mooie vetmarmering en heerlijke smaak. Dit is het vlees dat ik wil eten als ik niet vegetarisch eet.
Maar waar koop je kwaliteitsvlees?
Ik koop mijn vlees bij VleesAtelier LeJean. Een premium vleesspecialist met een selectief assortiment aan kwaliteitsvlees. Van Australische Black Angus en Iers grasgevoerd rund tot Iberico varken uit Spanje en Nieuw-Zeelands Lamsvlees.
Ik mag jullie 10% korting aanbieden op je bestelling bij LeJean. Gebruik deze code Voedzaam10% Bestel hier je vlees.
Hoe wordt het vlees verzonden? Dat doen ze in de volledig recyclebare en biologisch afbreekbare EcoCoolbox. Een bizarre box van geïsoleerd karton en papiervezels. Het vlees wordt tijdens het transport met koelelementen van een afbreekbare gel in een papieren zak gekoeld. De EcoCoolbox heeft de NL Packaging Award 2020 gewonnen.
Een gerecht met vlees en groente
Ik ben een enorme fan van wokken en van goed vlees. Dit recept is wat mij betreft de ultieme combinatie. Door je groente te wokken blijven ze mooi knapperig en behouden ze veel voedingsstoffen. Voor dit wokgerecht heb ik gekozen voor courgette, champignon, peulen en kerstomaatjes. Met een zelf gemaakt woksausje erbij heb je binnen 15 minuten een heerlijke maaltijd voor je staan. Het vlees bakken we eerst apart en later samen met de groente. Zo zijn we verzekerd van de beste garing. Zulk lekker vlees wil je niet drooggebakken op je bord hebben liggen, zo zonde. Medium-rare heeft mijn voorkeur. Dan blijven smaak, textuur en malsheid het beste behouden.
Koolhydraatarme wokmaaltijd met ossenhaaspuntjes
Dit heb je nodig
- 300 gr ossenhaaspuntjes
- 1 courgette
- 200 gr kastagnechampignons
- 200 gr Pastinaak
- 200 gr sugarsnaps
- 200 gr kerstomaatjes
- 1 handje peterselie - vers
- Wokolie om in te bakken - rijstolie
- 2 el ketjap
- 1 el maizena
Zo maak je het
- Schil de pastinaak en snijd in blokjes van ongeveer 1×1 cm
- Snijd plakken van de champignons
- Snijd de courgette in blokjes van ongeveer 2×2 cm
- Plaats een ruime pan met kokendwater op het vuur. Doe hier de pastinaak in
- Voeg na 1 minuut de gesneden courgette, de sugarsnaps en de champignons toe en laat 3 minuten koken
- Giet de groenten af en laat uitstomen
- Snijd de kerstomaatjes doormidden
- Plaats een wok op hoog vuur en doe hier een scheutje olie in (wokolie, rijstolie)
- Bak het vlees omscheppend totdat deze mooi begint te kleuren maar van binnen nog vrij rouw is
- Schep het vlees uit de wok en leg apart
- Doe direct alle groente in de pan en bak deze op hoog voor totdat ze bijna gaar zijn (met gaar bedoel ik wat jij zelf lekker vindt. De een wil de groente zacht, de ander knapperig)
- Voeg het vlees toe en schep door elkaar
- Schep het vocht uit de pan, meng goed met de maizena en de ketjap en schenk terug in de pan
- Verwarm nog kort door totdat de saus gaat binden
- Serveer met wat grof gehakte peterselie
Vlees is over het algemeen zeer koolhydraatarm, maar als je echt koolhydraatarm wil eten dan kan je er best toch wel wat anders aan toevoegen dan tomaten, sugarsnaps, pastinaak en maizena. Ziet er gezond uit, maar daar zitten behoorlijk wat koolhydraten en suikers in.
Ook ik vind het jammer dat het vlees van zover weg komt. Lijkt mij niet nodig, ook in ons land vind je goed rundvlees en door dat te kopen steunen wij de boeren die het vlees leveren.
Ik vind het recept wel weer lekker. Groeten, Thea van Straten
Toch jammer dat je het zo mooie vlees van ver weg laat komen. Slecht voor ons milieu. Vergroot onze klimaat voetstap. In Nederland zijn er genoeg boeren die ook een verantwoord lekker stukje biovlees kunnen leveren.